Še ena prezrta množica: stotisoči na ulicah Argentine, med njimi tudi Slovenci

Foto: zajem zaslona Youtube

V preteklih dneh je bilo v mainstream medijih pogosto zaslediti novice o množičnih pohodih proti orožju v ZDA. Množice stotisočev na ulicah južnoameriške države Argentine pa so ostale – prezrte.

Logično, v Buenos Airesu in mnogih drugih argentinskih mestih so potekali pohodi za eno najbolj politično nekorektnih »stvari« današnjega časa – za življenje vseh spočetih otrok.

Pohod za življenje v Buenos Airesu in drugih mestih je bil v nedeljo, 25. marca. Ta dan sicer že 20 let v Argentini praznujejo Nacionalni dan nerojenih otrok.

Letos je shod potekal pod geslom »Rešite oba!« (otroka in mater).

Koliko jih je bilo?

Kot je že običajno ob tovrstnih prireditvah, se številke, ki jih različni mediji in subjekti navajajo o udeležencih, močno razlikujejo.

Tako so recimo nekatere državne ustanove za pohod v Buenos Airesu sporočale, da se ga je udeležilo okoli 5.000 oseb, so organizatorji trdili, da je bilo udeležencev okoli 70.000.

K sreči danes informacije po socialnih omrežjih pridejo do ljudi tudi mimo medijskih »varuhov informacij« in za zračni posnetek ne rabiš helikopterja. Bralci si podobo o množičnosti pohodov ob spodnjih podobah tako lahko ustvarite sami.

 

Po vsej državi je bilo sicer več kot 200 pohodov, skupno število naj bi tako doseglo dva milijona udeležecev.

Bo splav v Argentini legaliziran?

Letošnji pohodi so bili še posebej množični, ker je v spodnjem, predstavniškem domu argentinskega kongresa predlog zakona, ki bi legaliziral splav na zahtevo do 14. tedna nosečnosti.

Splav trenutno v Argentini ni dovoljen, a kazenski zakonik predvideva dve izjemi, ko ta ni kazniv: ko je spočeti otrok posledica posilstva in ko je življenje matere v nevarnosti. Po novem predlogu bi dodali še primer genetskih okvar otroka. Za vse omenjene primere bi bil splav dovoljen vse do konca nosečnosti.

Argentina je glede zakona politično razdeljena. Veliko kritik s strani zagovornikov življenja je bil deležen konservativni predsednik Mauricio Macri, ki se osebno izjasnjuje za »pro-life«, a je dejal, da ne bo vložil veta na zakon, če ga bo kongres sprejel.

Če bi predstavniški dom kongresa zakon sprejel, naj bi zakon verjetno padel v senatu, saj je tam večina senatorjev proti legalizaciji splava.

A cilj zagovornikov splava, da se pritisk na zakonodajo in javno klimo v državi, kjer je človeško življenje od spočetja dalje od leta 1994 zaščiteno z ustavo, bo najbrž tudi tako dosežen. Upati pa je, da se bo ob zadnjih dogodkih okrepilo tudi pro-life gibanje.

Med množicami na pohodu za življenje tudi Slovenci

Ker v Argentini živi močna slovenska skupnost, so se pohoda v Buenos Airesu in tudi drugih argentinskih mestih udeležili tudi nekateri argentinski Slovenci. Za kratek vtis smo prosili dva izmed njih, Jožeta Rožanca in Nevenko Grohar, pripadnika mlajše generacije.

»25. marca v Argentini praznujemo dan nerojenih otrok. Zato smo se v več kot dvesto mestih ljudje zbrali na cestah, da dvignemo glas in pokazemo, da želimo življenje in ne splav! Več kot dva miljona ljudi, ki želimo, da se varuje otroka od spočetja naprej, istočasno pa prosi tudi za boljšo zdravstveno oskrbo in varstvo mamic, da bodo varno sprejele novo življenje. Lepo je bilo videti tako veliko ljudi, ki želijo obvarvati obe življenji, mamice in otroka!« nam je v kratkem zapisu sporočila Nevenka Grohar.

Tudi Jože Rožanec je bil vesel, da se je lahko udeležil pohoda. Najprej ga je nagovorila izredno velika množica. Pohod je zajel kar 2 kilometra široke ceste do trga pred Fakulteto za pravo Univerze v Buenos Airesu. Jože nam je podrobneje opisal, kako je shod potekal:

»Na shodu so po petju argentinske himne z izjavami podpore in solidarnosti nastopili ugledni ljudje iz Argentine in sosednjih držav. Nagovore so prispevali tudi zdravniki in zdravnice, ki so med drugim predstavili tudi znanstvene argumente, da življenja obstoji od spočetja dalje in obnovili Hipokratovo prisego, v kateri se obvezujejo ščititi življenje. Predstavili so tudi veliko skulpturo nerojenega otroka. Na shodu so pričevala tudi dekleta, ki so splavila ali se kljub pritisku odločila za življenje.«

»Vesel sem, da sem se lahko udeležil pohoda. Pomembno je da se javno izrekamo za življenje; molimo, da bi do odobritve splava ne prišlo; izobražujemo, da suvereno zagovarjamo življenje; in naredimo vse, kar je v naših močeh, da bi do splava ne prišlo oziroma olajšamo stisko tistih, ki so v dvomu,« je svoje vtise sklenil Jože in se priporočil, da za vse, ki so v stiski zaradi splava molimo tudi v Sloveniji, saj molitev ne pozna meja.

Kaj bo prinesla prihodnost?

Jožeta so tudi vprašali, kako ocenjuje razvod dogodkov v prihodnje. »Ne bi si upal oceniti, kaj se bo zgodilo – težko je reči,« je dejal. »Razveseljujoče je, da splav še ni prodrl v Argentini, čeprav se na tem stalno dela in je zajel večino držav po svetu. Tudi ri nas so pritiski močni, a zavest civilne družbe, ki se bori za življenje, raste. Morda bomo ena redkih držav, ki bo branila življenje, vse dokler se trend na svetovni ravni obrne.«

Foto: FB @caravelproducciones

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja