Tugdual Derville: »Doživeli smo že kar nekaj porazov, a gibanje za življenje se je okrepilo«

Thumbnail

Na povabilo društva “Fundacija Sursum”, ki deluje v navezavi z Opus Dei v Sloveniji, je v Ljubljani pretekli vikend gostoval Tugdual Derville, voditelj najpomembnejše francoske pro-life organizacije Alliance Vita.

Tugdual Derville je bil tudi eden od sovoditeljev gibanja La Manif pour tous, ki je v času spreminjanja zakonodaje o zakonski zvezi in družini v Franciji organiziralo obsežne proteste.

V soboto, 6. oktobra 2018 dopoldne, je v City hotelu v Ljubljani najprej predaval na simpoziju »Družina, svetel in vesel dom«. Zvečer pa se je v prostorih osrednje slovenske pro-life organizacije Zavoda Živim srečal s predstavniki treh slovenskih organizacij civilne družbe, ki delujemo na področju družinske pastorale in kulture življenja – Zavodom Živim, Družina in življenje ter Zavodom Iskreni.

Usmiljenje odpira pot resnici

Na tem srečanju smo imeli predstavniki organizacij v ožjem krogu možnost več kot dvournega pogovora s Tugualom Dervillom, ki je na nas naredil velik vtis.

Začutili smo, kako zahtevno je življenje nekoga, ki se je v celoti posvetil delu za kulturo življenja. Zahtevno je predvsem, ker moraš delati na različnih področjih z različnimi skupinami ljudi, kjer vsaka zahteva svoj pristop.

Odgovorni v pro-life gibanjih so v prvi vrsti poklicani, da so pomoč in podpora materam (in očetom), ki se odločajo za življenje ali so naredile splav. V tem odnosu morajo biti zelo ukoreninjeni v evangeliju in Jezusovih držah, predvsem v sočutju in usmiljenju, ki pri ženskah, ranjenih zaradi splava, edino lahko odpre pot resnici.

Obenem pa so sodelavci in prostovoljci pro-life organizacij tudi aktivisti, ki si v družbi prizadevajo za spremembo odnosa do splava, kjer pa se je treba pogosot odločno postaviti v bran življenju. Tretje področje pa je delo z zakonodajalci, kjer morata priti do izraza dialoškost in diplomatskost.

»Oči, ste spet izgubili?«

Tugdual Derville nam je predstavil veliko primerov dobrih praks in ustvarjalnih pristopov, s katerimi skušajo v Aliance VITA nagovarjati ljudi za kulturo življenja.

Z nami pa je delil tudi težke trenutke svojega poslanstva, trenutke, ko ga v svetu, tako nasprotnem kulturi življenja obide skušnjava, da je bilo naporov dovolj. Iskreno je povedal, da ga njegov sin pogosto izzove: »Oči, ste spet izgubili?« To vprašanje je Tugdualu spodbudilo, da je globlje ovrednotil svoje poslanstvo, ne v luči človeške, ampak Božje logike.

»Kljub zahtevnih trenutkom imam zvečer pogosto izpolnjen občutek – naredili smo, kar smo lahko in kar smo bili dolžni,« je dejal Tugdual in dodal, da so kljub nekaterim izgubljenim zakonodajnim bitkam sadovi njihovega dela očitni – gibanje za življenje se je v zadnjih letih močno okrepilo in pridobilo nove sodelavce.

Ne le navadna, potrebna je tudi človeška (humana) ekologija

V dopoldanskem nastopu na simpoziju »Družina, svetel in vesel dom«, pa je pred skoraj polno predavalnico v City hotelu (z opazno udeležbo očetov in mater mlajše generacije) Tugdual Derville govoril o človeški (humani) ekologiji.

Če se je v zadnjih desetletjih razvila ekološka zavest v smislu varovanja našega naravnega okolja, pa je še vedno premalo navzoča zavest, da naše okolje ni sestavljeno samo iz narave, ampak tudi iz medčloveških odnosov.

Kako je to okolje pomembno, človek intenzivno čuti vse od spočetja, saj v življenje prihaja v tesnem telesnem stiku z materjo.

Tugdual Derville je v predavanju opozoril na tri navečje nevarnosti, ki uničujejo človeško okolje oziroma izpostavil tri stebre humane ekologije, ki bi jih bilo treva zaščititi: telesno materinstvo, raznolikost spolov in pa trajno stabilnost para v zakonski zvezi.

»Družina, svetel in vesel dom«

Na seminarju »Družina, svetel in vesel dom« sta nastopila še dva ugledna mednarodna gosta.

Nuria Chinchilla, profesorica na poslovni šoli IESE na Univerza v Navarri v Španiji, ki se ukvarja s podjetniki oziroma jim pomaga, da bi bi se bolj zavedali pomena usklajevanja družine in poklicnega življenja, je predavala o pravem razmerju med družino in službo. Predstavila je tudi rezultate raziskav njihove poslovne šole, ki so pokazale, da najboljše kadre obdržijo tista podjetja, ki ljudem omogočajo uravnoteženo družinsko in službeno življenje.

José Luis González Gullón, profesor na papeški univerzi Svetega križa v Rimu pa je predstavil izkušnjo družine, ki jo je imel ustanovitelj Opus Dei Josemaría Escrivá de Balaguer in kako je v začetnih letih v Opus Dei vključeval družinske elemente.

Simpozij se je zaključil z okroglo mizo, na kateri so poleg gostje Nurie Chinchille sodelovali še predstavniki nekaterih slovenskih organizacij s področja dela z družinami: Špela Emeršič (IFFD Slovenija), Tomaž Merše (Družinska pobuda) in Katarina Nzobandora (Zavod Živim).


S Tugdualom Dervillom smo posneli tudi daljši pogovor, ki bo na iskreni.net objavljen v drugi polovici oktobra.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja