Sladkor – eden največjih sovražnikov vašega zdravja in “bela smrt”

Vir: Storyblocks

Čeprav je zelo dobrega okusa in čeprav vas potolaži, še zdaleč ni vaš prijatelj. Poleg tega, da je prijetnega okusa, je to snov, ki močno zasvoji. Sladkor je dejansko eden največjih sovražnikov vašega zdravja.

Sladkor oslabi imunski sistem, lahko povzroči debelost in sladkorno bolezen. Je pa tudi najljubša hrana rakavih celic. Če torej želimo ostati zdravi, moramo prevzeti nadzor nad sladkorjem, sicer bo sladkor prevzel nadzor nad nami.

Za lažje prepoznavanje sladkorja in sladil v prehrani, je dobro poznati najpogostejše pojme.

 • Saharoza = namizni sladkor, je disaharid, sestavljen iz glukoze in fruktoze.
 • Glukoza = dekstroza, grozdni sladkor; Galaktoza = mlečni sladkor; in Fruktoza = sadni sladkor. Vsi ti sladkorji so monosaharidi.
 • Glukoza je oblika energije, ki jo uporablja vsaka telesna celica.
 • Velike količine fruktoze so zelo škodljive, saj se v jetrih pretvorijo direktno v maščobo. Presežek le te pa povzroči inzulinsko rezistenco in vodi v diabetes.
 • Beli sladkor je podvržen tolikim procesom, da nima nobene prehranske vrednosti več. 
 • Rjavi sladkor je beli sladkor, zmešan z melaso.
 • Surov sladkor v resnici ni surov, manjkata mu večina vitaminov in mineralov, a je vseeno boljši od belega sladkorja. 
 • Aspartam je sintetično sladilo, ki pa je zelo škodljivo. 
 • Sukraloza je klorirano umetno sladilo.
 • Med vsebuje 50% fruktoze. Je zdrav, če ga uživamo surovega (pozor pri nakupu, saj je mnogo medu segretega).
 • Stevia je zelo sladka rastlina in je v naravnem stanju povsem varna za uživanje.
 • Agavin sirup je zelo procesiran in zato škodljiv.
 • Visoko fruktozni koruzni sirup vsebuje 55% fruktoze in 45% glukoze. Večinoma je genetsko modificiran.
 • Kokosov sladkor ima nizek glikemični indeks.
 • Ksilitol je sladilo, ki se počasi absorbira (za razliko od sladkorja), lahko celo prepreči karies, vnetje ušes in deluje protibakterijsko. Vseeno je potrebna previdnost pri uporabi. 

Če vas zamika sladko, je tako najbolj zdravo poseči po stevii, surovem medu, kokosovem sladkorju, melasi, javorjevem sirupu ali ksilitolu. 

Komentarji

 1. Odlično, da se piše tudi o sladkorju. Ne pa samo o alkoholu, trdih drogah, mehkih drogah in še čem. Navadni sladkor je najbolj nevarna snov sodobnega človeka. Preganjamo pa vse drugo! Na sladkor bi moral biti davek. “sadni jogurti” Jogobella imajo cca 14% sladkorja. Se zavedamo, da je to na lonček 4-5 žlic sladkorja?!? Zato so tako “dobri”. In ko so ljudje odvisni od sladkorja, ko želijo znižati vnos, doživijo abstinenčno krizo. Ker so brez sladkorja depresivni, brez cilja in nesrečni, se zatečejo k drugim nadomestkom, ki jih kmalu ali s časoma pripeljejo do novih odvisnosti. Tudi pornografije! Postopoma. Že davno sem slišal ženske reči, čokolada je boljša od seksa. Namreč povztroča podobne kemične reakcije v telesu. In število uporabnic te škodljive branže filmografije se v zahodnem svetu skokovito povečuje. Ponekod že presega moške uporabnike. Če odprete namenske portale za iskanje hitrih stikov, hitro ugotovite kako porazno stanje je. Fenomen opazujem (raziskujem) od 1997-1998.

  Zelo dobro, da se poučimo o sladkorju: Ampak kako naj vemo kateri med je segret in kateri ne?? “pozor pri nakupu, saj je mnogo medu segretega” – tega podatka na lončku ni, ker ni zakonske podlage. Pa tudi, dobro bi bilo napisati kaj več, kaj pomeni segreti med, ter kaj je s tem narobe. Tudi, ko ga damo v čaj, je potem segret.

  ASPARTAM: Lepo bi bilo, da priložite kak empirični dokaz, da je “zelo škodljivo”, kajti https://www.cancer.org/ pravi, da je varen. Prav tako FDA in EFSA. Torej dve vodilni inštituciji za varno hrano na svetu. Če njim ne verjamemo, potem lahko dvomimo tudi ugotovitvam WHO, o obstoju trenutne epidemične situacije. Pa tudi laično logično razmišljanje privede do zaključka, da umetno sladilo, ki je prešlo vse možne študije, ne more biti BOLJ nevarno kot sladkor sam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja