Skupna odeja ali ločeni?

Foto: Shutterstock

Spanje je življenjsko pomembno za zdravje in dobro počutje. To ni nobena skrivnost. Pa vendar nas večina spi premalo. Svoje dneve zapolnimo z delom, družino in hobiji in, ko pride noč, samo pademo v posteljo. Naslednje jutro nas zbudi budilka in še kar nekaj časa hodimo po svetu kot zombiji. In to dan za dnem.

Včasih nam dober spanec krati tudi odeja. Ja, prav zares. Morda se on trikrat zavije vanjo in ona ostane na pol nepokrita. Morda pa ona tako nemirno spi, da kar naprej vleče odejo z njega in ga tako ponoči zbuja. Vsaj eden, če ne oba, se ob tem ne naspita dobro.

Tudi tu ima lahko vsak svoj okus in svoje želje. Včasih se je težko zediniti in izbrati nekaj, kar ustreza obema.

Skandinavci zato prakticirajo uporabo ločenih odej. Prednosti tega so:

  • Vsak si izbere odejo, ki mu temperaturno najbolj ustreza.

Morda je tebi vedno vroče, tvojo ženo pa vedno zebe. Če imata ločeni odeji, lahko vsak izbere takšno, kot mu najbolj ustreza.

  • Lažje se je prilagajati tekom noči.

Če imaš svojo odejo, se lažje prilagajaš temperaturam tekom noči. Ti je vroče? Enostavno se odgrneš ali pomoliš stopala ven. Te zebe? Potegneš si jo čez ramena ali pa tudi čez glavo in s tem nič ne motiš partnerja ob sebi. Nemoten spanec je ogromnega pomena.

  • Ni prepirov glede prevleke.

Tudi tu ima lahko vsak svoj okus in svoje želje. Včasih se je težko zediniti in izbrati nekaj, kar ustreza obema. Tako pa lahko izbere vsak svojo prevleko. Danes je na voljo že veliko enakih vzorcev v različnih barvah in lahko vsak izbere svojo barvo, pa bosta še vedno usklajena.

Kaj pa pomisleki?

  • Manj intime?

Pogost argument proti ločenim odejam je, da je manj intimnosti. Da se ne moreš stiskat skupaj, če nisi pod isto odejo. V resnici to sploh ni ovira. Lahko odeji prekrijeta ali pa zlezeta pod eno samo odejo in se potem, ko bo čas za spanje, le odkotalita vsak pod svojo odejo.

Spanje je pomembno tudi za zdrav partnerski odnos.

  • Težje postiljanje?

Pogost argument je tudi, da je posteljo z dvema odejama težje lepo postlati. Res je, da se postelje z eno odejo in postelje z dvema odejama ne da postlati enako. Pa vendar je veliko načinov, kako se da lepo postlati posteljo tudi z dvema odejama. In kar je tudi pomembno: preoblačenje enojnih odej je veliko lažje od ene velike dvojne odeje.

Težka odločitev?

Odločitev za eno ali dve odeji je vsekakor stvar para. Spanje je pomembno tudi za zdrav partnerski odnos. Morda je skupna enojna odeja prava odločitev za vaju. Morda pa spanje pod eno odejo in pod eno temperaturo ni sistem, ki bi vam omogočil dovolj kakovostnega počitka, ki ga potrebujete. Prisluhnite si.

 

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Mene pozimi vedno zebe, moža pa nikoli. Problem rešim tako, da povrh skupne odeje sebi dam na vrh še eno odejo za čez eno posteljo. Tako možu ni prevroče, meni pa je ravno prav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja