Je draga in razkošna poroka res zagotovilo za dober zakon?

Foto: Shutterstock

Bi se radi poročili, a čakate na trenutek, ko boste imeli dovolj denarja? Poroka je v resnici strošek. A brez skrbi – za popolno poroko ne potrebujete gore denarja!

Kaj je »popolna poroka«?

Da je poroka »popolna«, je potrebno le, da je ob nas popolna oseba. Takšna, ki je namenjena prav nam.

Poroka ni le bleščeča zabava, čarobna obleka, množica povabljencev in nepozabni trenutki, ko se ob zvokih koračnice sprehodimo do oltarja. Vse to je popestritev dogajanja in zna biti lepo, a še zdaleč ni bistveno. Poroka je trenutek, ko se z najdražjo osebo pred Bogom in svetom zavežemo, da bomo pot do konca življenja nadaljevali skupaj. Ta obljuba, ki jo simbolizirata poročna prstana, je tisto, zaradi česar je poroka nepozabna. Da je »popolna«, je potrebno le, da je ob nas – popolna oseba. Ne oseba brez napak, ampak takšna, ki je namenjena prav nam.

Če ste prepričani, da ste spoznali »popolno osebo«, s katero želite deliti življenje, je škoda, da s poroko odlašate zgolj zaradi denarja. Na tak način se izniči njeno bistvo. Ljubezen pač ne more biti povezana z veliko ali malo denarja!

Je poroka res tako draga?

Poroka ni draga. Tisto, kar stane, je ohcet, torej zabava po poroki in pogostitev za povabljene. Draga pa je toliko, kolikor ji dovolimo. Predsodek, da se je treba pri poroki »izkazati« in da se pri njej »ne špara«, je preživet. Gre za vajin dan in ne za to, kaj bodo rekli sosedje! Pri tem so pristna in preprosta doživetja pomembnejša od predstave za okolico.

Kje piše, da moramo povabiti toliko svatov, kot jih je povabila sestrična? Da je treba obleko naročiti v dragem poročnem butiku? In plačati večerjo v prestižni restavraciji? Če si poroko želita, stopita iz ustaljenih okvirjev in razmislita, kako bi lahko praznovala v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi. Sproščen piknik je lahko prijetnejši od drage restavracije. Število gostov lahko omejita na tiste, ki vama veliko pomenijo. Za številne naloge pa zadolžita sorodnike in prijatelje. Tako bodo čutili, da so pomemben del vajinega življenja. Je ob tem pomembno, kaj si misli stara teta v drugem kolenu?

Vama lahko povabljenci pomagajo pokriti stroške?

Še pred kratkim je veljalo za nevljudno, če so svatje namesto poročnega darila prinesli denar, danes pa se za to možnost odloča vse več parov. Ker je v resnici zelo praktična! Namesto kupa gospodinjskih predmetov mladoporočenca dobita »zagonski kapital«. Nekateri ga porabijo za začetek skupne poti (plačilo najemnine ali stanovanjsko opremo), lahko pa z zbranim denarjem krijeta stroške poroke. Ker je navada, da gostje prispevajo približno toliko denarja, kot sta ga ženin in nevesta porabila za njihovo pogostitev, se nabere zajeten kupček denarja. Večina parov presenečeno ugotovi, da ga je dovolj za skoraj vse poročne stroške!

Če povabljene prosita za prispevek, ne pomeni, da za poroko »pobirata vstopnino«, ampak da jih prosita za pomoč pri začetku vajinega skupnega življenja. Komur se to ne zdi sprejemljivo, še vedno lahko prinese klasično darilo, večini pa bo odleglo, da vama lahko podarijo nekaj, kar vama bo resnično koristilo.

Ne živimo v Indiji, ampak v Evropi

Argument »nimava denarja za poroko« se v resnici sliši nekam … indijsko. Ali morda pakistansko, kjer oče ne more oddati hčere, če ni dovolj premožen. A glede na to, da živimo v Evropi 21. stoletja, nam zakonske združitve ne more preprečiti denar. Če sta inovativna in si postavita prioritete, bosta gotovo našla način, da kronata svojo ljubezen z nepozabnim (pa čeprav ne dragim) dogodkom.

Morda se sprašujeta, kakšna je razlika, če se poročita zdaj ali čez tri leta. Na prvi pogled poroka ne spremeni nič, a v resnici spremeni vse. Ko si bosta zrla v oči in drug drugemu obljubila zvestobo v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, vse dni svojega življenja, bosta začutila, kako drugače je. In kako neskončno vredno.

Še bolj kot sama zabava po poroki, ki je tudi največji strošek, je pomembna dobra priprava na zakon. Tistim, ki si pred poroko želite v vajin odnos, poročno obljubo in sam zakrament svetega zakona še bolj poglobiti, priporočamo, da obiščete našo pripravo na zakon. Datumi za nove termine so že na voljo: E-priprava na zakon – Iskreni.net

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Porokam je žal povezana z…
    Porokam je žal povezana z denarjem. Levji delež vzame hraa in pijača. V najmanj ugledni restavraciji je težko dobiti krožnik pod 20 EUR, četudi gre za “plošče” za 4, na katerih so le trije štruklju in trije kupčki krompirja in 3x po 3 zrezki in pest riža in prekuhana zelenjava. Pijača podvoji ceno. Poroke le v ožjem krogu praviloma ne “preiznavajo” ravno najbolj tradicionalni krogi ljudi. Četudi si mlada uspeta izboriti poroko samo zase na eksotični lokaciji, pa mora biti cerkvena opremljena z veliko gistijo. Četudi gre za piknik, ni strošek nič kaj cenejši. Krst vsakega otroka pa je potem poroka v malem. Na koncu se izkaže, da poročne pristojbine, obleka, cvetje in drugo pomeni manjši del stroškov. Poroka brez ohceti? Na našem podeželju neobstoječa varianta. Zato se mnogi ne poročajo tja do drugega otroka, če pa je le možno pa se krst združi s poroko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja