Res nimava dovolj denarja za poroko?

Foto: Shutterstock

Bi se radi poročili, a čakate na trenutek, ko boste imeli dovolj denarja? Poroka je v resnici strošek. A brez skrbi – za popolno poroko ne potrebujete gore denarja!

Kaj je »popolna poroka«?

Da je poroka »popolna«, je potrebno le, da je ob nas popolna oseba. Takšna, ki je namenjena prav nam.Poroka ni le bleščeča zabava, čarobna obleka, množica povabljencev in nepozabni trenutki, ko se ob zvokih koračnice sprehodimo do oltarja. Vse to je popestritev dogajanja in zna biti lepo, a še zdaleč ni bistveno. Poroka je trenutek, ko se z najdražjo osebo pred Bogom in svetom zavežemo, da bomo pot do konca življenja nadaljevali skupaj. Ta obljuba, ki jo simbolizirata poročna prstana, je tisto, zaradi česar je poroka nepozabna. Da je »popolna«, je potrebno le, da je ob nas – popolna oseba. Ne oseba brez napak, ampak takšna, ki je namenjena prav nam.

Če ste prepričani, da ste spoznali »popolno osebo«, s katero želite deliti življenje, je škoda, da s poroko odlašate zgolj zaradi denarja. Na tak način se izniči njeno bistvo. Ljubezen pač ne more biti povezana z veliko ali malo denarja!

Je poroka res tako draga?

Poroka ni draga. Tisto, kar stane, je ohcet, torej zabava po poroki in pogostitev za povabljene. Draga pa je toliko, kolikor ji dovolimo. Predsodek, da se je treba pri poroki »izkazati« in da se pri njej »ne špara«, je preživet. Gre za vajin dan in ne za to, kaj bodo rekli sosedje! Pri tem so pristna in preprosta doživetja pomembnejša od predstave za okolico.

Kje piše, da moramo povabiti toliko svatov, kot jih je povabila sestrična? Da je treba obleko naročiti v dragem poročnem butiku? In plačati večerjo v prestižni restavraciji? Če si poroko želita, stopita iz ustaljenih okvirjev in razmislita, kako bi lahko praznovala v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi. Sproščen piknik je lahko prijetnejši od drage restavracije. Število gostov lahko omejita na tiste, ki vama veliko pomenijo. Za številne naloge pa zadolžita sorodnike in prijatelje. Tako bodo čutili, da so pomemben del vajinega življenja. Je ob tem pomembno, kaj si misli stara teta v drugem kolenu?

Vama lahko povabljenci pomagajo pokriti stroške?

Še pred kratkim je veljalo za nevljudno, če so svatje namesto poročnega darila prinesli denar, danes pa se za to možnost odloča vse več parov. Ker je v resnici zelo praktična! Namesto kupa gospodinjskih predmetov mladoporočenca dobita »zagonski kapital«. Nekateri ga porabijo za začetek skupne poti (plačilo najemnine ali stanovanjsko opremo), lahko pa z zbranim denarjem krijeta stroške poroke. Ker je navada, da gostje prispevajo približno toliko denarja, kot sta ga ženin in nevesta porabila za njihovo pogostitev, se nabere zajeten kupček denarja. Večina parov presenečeno ugotovi, da ga je dovolj za skoraj vse poročne stroške!

Če povabljene prosita za prispevek, ne pomeni, da za poroko »pobirata vstopnino«, ampak da jih prosita za pomoč pri začetku vajinega skupnega življenja. Komur se to ne zdi sprejemljivo, še vedno lahko prinese klasično darilo, večini pa bo odleglo, da vama lahko podarijo nekaj, kar vama bo resnično koristilo.

 

Ne živimo v Indiji, ampak v Evropi

Argument »nimava denarja za poroko« se v resnici sliši nekam … indijsko. Ali morda pakistansko, kjer oče ne more oddati hčere, če ni dovolj premožen. A glede na to, da živimo v Evropi 21. stoletja, nam zakonske združiteve ne more preprečiti denar. Če sta inovativna in si postavita prioritete, bosta gotovo našla način, da kronata svojo ljubezen z nepozabnim (pa čeprav ne dragim) dogodkom.

Morda se sprašujeta, kakšna je razlika, če se poročita zdaj ali čez tri leta. Na prvi pogled poroka ne spremeni nič, a v resnici spremeni vse. Ko si bosta zrla v oči in drug drugemu obljubila zvestobo v sreči in nesreči, v bolezni in zdravju, vse dni svojega življenja, bosta začutila, kako drugače je. In kako neskončno vredno.

 

 

 

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

  1. Porokam je žal povezana z…
    Porokam je žal povezana z denarjem. Levji delež vzame hraa in pijača. V najmanj ugledni restavraciji je težko dobiti krožnik pod 20 EUR, četudi gre za “plošče” za 4, na katerih so le trije štruklju in trije kupčki krompirja in 3x po 3 zrezki in pest riža in prekuhana zelenjava. Pijača podvoji ceno. Poroke le v ožjem krogu praviloma ne “preiznavajo” ravno najbolj tradicionalni krogi ljudi. Četudi si mlada uspeta izboriti poroko samo zase na eksotični lokaciji, pa mora biti cerkvena opremljena z veliko gistijo. Četudi gre za piknik, ni strošek nič kaj cenejši. Krst vsakega otroka pa je potem poroka v malem. Na koncu se izkaže, da poročne pristojbine, obleka, cvetje in drugo pomeni manjši del stroškov. Poroka brez ohceti? Na našem podeželju neobstoječa varianta. Zato se mnogi ne poročajo tja do drugega otroka, če pa je le možno pa se krst združi s poroko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja