Poznate ta pravila za obisk novorojenčka?

Vir: Shutterstock

Ko se rodi novorojenček, si ga vsi želimo čimprej obiskati. Posebej, če je novo dete član ožjega sorodstva ali otrok bližnjih prijateljev.

Toda preden se odpravimo na obisk, je dobro osvojiti nekaj naslednjih pravil, ki bodo srečanje vsekakor naredila prijetnejše tako za mlado družinico kot za nas.

1. Ne pozabimo: ne gre za nas, gre za njih!

Naše hrepenenje, da bi (čimprej) obiskali malo dete in novopečene starše, je neizmerno in izhaja predvsem iz ljubezni. Ampak hitro se zgodi, da postanemo tako navdušeni in neučakani, da kar radi pozabimo, da so glavni oni in ne mi.

Med obiskom bodimo osredotočeni nanje (sedaj ni primeren čas, da govorimo o svojih težavah v službi). Oni naj bodo v vsem v središču pozornosti. Novopečena mamica ni tam zato, da zabava nas in nam streže.

Vprašajmo jih tudi, kdaj je zanje najprimernejši čas za obisk (in ne razmišljajmo, kdaj bi najbolj ustrezalo nam). Brez zamere moramo tudi sprejeti, če rečejo, da čas za obiske ni najprimernejši. Kar nas pa že pripelje k naslednji točki.

2. Ne bodimo užaljeni

Mladi starši nas imajo radi. Cenijo, da želimo priti na obisk. Le pripravljeni morda še niso na to – in to moramo sprejeti.

Nikar in nikoli se nenajavljeni ne prikažimo na vratih.Še preden nam karkoli rečejo, povejmo, da popolnoma razumemo, če še niso pripravljeni sprejemati obiskov in da ne bomo užaljeni.

Ženske se med seboj razlikujemo in prav tako je različno vsako doživetje poroda. Nekatere mamice naravnost hrepenijo po družbi, druge se raje posvetijo zgolj sebi in otroku. V vsakem primeru potrebujejo našo oporo, in vedeti morajo, da to razumemo. Da podpiramo in sprejemamo njihovo odločitev. Da zaupamo, da je sposobna presoje o tem. Da spoštujemo to, da ve, kaj je najbolje zanjo.

3. Vedno najprej pokličimo

Nikar in nikoli se nenajavljeni ne prikažimo na vratih. Vedno najprej pokličimo.

Četudi smo že več dni vnaprej dogovorjeni za obisk, vedno pred tem pokličemo ali pošljemo sporočilo, da smo na Na obisk k novorojenčku ne vozimo svojih bolnih otrok.poti. Morda je mamica ravno sredi kratkega (nujno potrebnega) počitka, morda ravno hrani dojenčka. In zelo bo cenila, če bomo prej poklicali in bo lahko rekla: »Potrebujem še 15 minut, bi šlo?«

Pa še dodaten namig, s katerim bomo povsem pometli s konkurenco obiskov: Medtem, ko ji sporočamo, da smo na poti, še povprašajmo, če potrebuje kaj iz trgovine, ko se ravno peljemo mimo.

4. Posebno pozornost namenimo higieni

Mamice novorojenčkov (posebej mamice prvorodke) so zelo zaskrbljene zaradi vseh sort virusov in bolezenskih klic. Novorojenčki imajo in hkrati nimajo visoke stopnje imunosti. Vsaka najmanjša okužba se lahko razvije v precej resno stvar.

In kako lahko tu pomagamo mi? Naslednje stvari naj bi bile samoumevne, pa vendar se v praksi pogosto izkaže, da niso:

Ne hodimo na obisk, kadar smo bolni ali kadar smo bili predhodno v stiku z bolnimi ljudmi (če imamo doma bolnega otroka, ni pametno hoditi na obisk k novorojenčku, pa čeprav gremo sami).

Na obisk k novorojenčku ne vozimo svojih bolnih otrok, četudi so samo malo prehlajeni (toleranca do ‘samo’ prehlada je z leti manjša). Vemo, da so tudi otroci neučakani, da spoznajo novo dete, ampak za to morajo biti popolnoma zdravi.

Kadar pridemo na obisk, si umijemo roke. To storimo, preden nas kdorkoli prosi za to.

Ne poljubljamo dojenčka. Seveda se je temu izredno težko upreti, a zavedajmo se, da je to lahko izredno pomembno pravilo za njegovo zdravje.

5. Prinesimo hrano!

Prinesimo nekaj zamrznjenih domačih juh, sadje, čaj, dobrodošli so tudi slastni piškoti (toliko bolje, če izberemo kakšno zdravo verzijo le-teh).

6. Bodimo koristni!

Morda smo prepričani, da bomo s kakšnim dejanjem mamici v veliko pomoč, a preden posežemo vmes, se vedno prepričajmo, kaj ONA resnično potrebuje in želi.

Tukaj pa je nekaj preverjeno dobro sprejetih oblik pomoči:

  • Ponudimo se, da bomo poskrbeli za dojenčka, medtem ko gre lahko mamica pod tuš ali celo počivati.
  • Vprašajmo, če nam lahko pripravi seznam, da gremo po nakupih.
  • Če imajo doma psa, je zelo dobrodošlo, če za krajši čas prevzamemo njegove sprehode.
  • Vzemimo v varstvo starejšega otroka.
  • Ponudimo se, da bi kaj počistili. Izredno težko je sicer ponuditi tovrstno pomoč, ne da bi sporočali, da je videti umazano. Morda poskusimo tako: »Je kakšno gospodinjsko opravilo, ki ti je v tem času popolnoma odveč? Z veseljem ga opravim namesto tebe!« Sliši se veliko bolje kot: »Lahko zlikam ta ogromen kup perila?«

7. Bodimo pozorni na to, da postavljamo prava vprašanja

Če nas mamica ne prosi, se komentarjev izogibamo.Vsa vprašanja, ki jih postavimo, so dobronamerna. Resnica pa je, da jih žal večina ni dobro sprejetih. Mame po porodu so občutljive in vprašanja pogosto razumejo kot obtožujoča do njenih dejanj.

Tu je nekaj vprašanj, ki jih pogosto postavljamo in njihove alternative.

Namesto z “Ali je dojenje steklo?”, poskusimo z “Dojenček izgleda tako zelo zdrav in zadovoljen! ”

Namesto z “Ali je že prespal večino noči?”, poskusimo s “Spomnim se, kako utrujena sem bila sama po rojstvu. Sporoči mi, kadarkoli boš potrebovala pomoč, da se lahko odpočiješ! ”

Namesto z “Si imela epiduralno?, poskusimo s “Si že pripravljena, da bi govorila o porodu? ”

Namesto z “A ni res, da si v svojega dojenčka noro zaljubljen?”, poskusimo s “Kako se počutiš kot mamica? ”

Posebej zadnje vprašanje je izjemno pomembno. Vse mame se ne zaljubijo v svoje otroke na prvi pogled. Nekatere še kar dolgo po rojstvu ne čutijo opevane povezanosti s svojim dojenčkom. Vprašanja, ki se nanašajo na popolno in neprecenljivo vez med mamo in otrokom, so lahko izredno boleča.

Zato raje iskreno vprašajmo, kako se počuti. In prisluhnimo.

8. Vzdržimo se komentarjev o urejenosti doma ali o njenem telesu

Zadnja stvar, s katero se mamica po porodu želi soočiti, je popolno urejen dom ali njeno popolno telo.

Če že moramo, naj bodo komentarji pozitivni. Spregledamo nered in pohvalimo otroško sobico, ki sta jo uredila za malo dete. Spregledamo neurejene lase in povemo, kako njene oči naravnost sijejo!

9. Ne komentiramo njenih odločitev glede vzgoje

Ne glede na to, koliko izkušenj imamo za seboj in kako smo prepričani v svoj prav, na prvem obisku o pogledih na V zatišju po vseh obiskih nam bo mlada mamica neizmerno hvaležna za klic.vzgojo in starševstvo ni primerno razpravljati. Ne dotikamo se vprašanj, na kakšen način hrani svojega otroka, ali bo po porodniškem dopustu ostala doma, ali uporablja nosilko ali voziček, ali spi otrok v svoji posteljici ali skupaj z njima in podobnih. Vse to so osebne odločitve in ne glede na to, kako trde so mame v njih, jih gotovo obhaja dvom. Zato ne vnašajte dodatnega nemira.

Če nas mamica vpraša za nasvet, ga tenkočutno izrazimo. Če nas ne prosi, se teh komentarjev izogibamo.

10. Kdaj oditi?

Mlada družinica se našega obiska neizmerno veseli, hkrati pa je izredno pomembno, da se na obisku ne zadržimo predolgo. Potrebujejo svoj čas za počitek, za pletenje medsebojnih vezi, za mir. Prvi obisk naj tako res ne traja predolgo, ampak zgolj toliko, dokler na njihovih obrazih sije iskreno zadovoljstvo, da smo tam.

11. Čez nekaj tednov obisk ponovimo!

Zavedajmo se, da smo v prvih tednih po porodu le eden izmed mnogih, ki obiščejo mlado družinico. Nato pa, ko materinstvo zares postane težko in polno preizkušenj, naenkrat ni nikogar več.

Zato pokličimo čez nekaj tednov in vprašajmo, če se lahko oglasimo. Takrat jim povejmo, da mislimo nanje. Takrat prinesemo kosilo. Takrat gremo z mamico na sprehod. Vprašamo, če lahko kakorkoli pomagamo. V tem času, v zatišju po vseh obiskih, nam bo mlada mamica neizmerno hvaležna za obisk (morda celo mnogo bolj kot takrat, ko smo se oglasili prvič).

 

Povzeto po: www.mother.ly

Foto: Stocksy United

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja