Očetje in njihove izkušnje iz porodne sobe

Foto: Shutterstock

V zadnjih desetletjih se je delež očetov, ki spremljajo svoje partnerke med porodom, po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znatno povečal. Če se ozremo v preteklost, vidimo, da so bili porodi pogosto izključno domena ženske, medtem ko so očetje čakali v čakalnicah. Danes pa so očetje vse bolj aktivno vključeni v ta proces, kar kaže na spremembo družbenih norm in pričakovanj.

Motivacija in čustvena pripravljenost očetov

Kaj žene očete, da želijo biti prisotni pri porodu? Gre zgolj za podporo partnerki ali morda za željo po doživljanju enega najbolj čarobnih trenutkov v življenju? Ali oboje?

Mnogi očetje se odločijo za prisotnost zaradi želje po čustveni in fizični podpori partnerki. Poleg tega si želijo od blizu doživeti rojstvo svojega otroka. »Vedno sem si želel biti zraven, da bi lahko podprl svojo ženo in skupaj z njo doživel ta nepozabni trenutek,« je povedal Marko, oče dveh otrok.

Vendar pa zmeraj ni vse tako lepo in idealno – ali si očetje resnično želijo videti celoten potek poroda? Mnogi priznavajo, da so imeli mešane občutke glede prisotnosti pri porodu, saj lahko gre za zelo intenzivno in čustveno zahtevno izkušnjo.

Prisotnost pri porodu očetom omogoča, da že od rojstva dalje razvijajo globoko čustveno vez s svojim otrokom.

Pripovedi iz prve roke

Kako se počutijo očetje, ko prvič pestujejo svojega novorojenčka?

Izkušnje so povečini zelo pozitivne. Mnogo očetov, s katerimi sem govorila, je povedalo, da jih je ta dogodek močno povezal z otrokom in poglobil njihov občutek očetovstva. »Biti tam in držati svojo ženo za roko, ko je najin otrok prišel na svet, je bilo nepopisno. Čutil sem, kako močno sem že v prvih trenutkih povezan s svojim sinom,« je dejal Peter, novopečeni oče. Prisotnost pri porodu očetom omogoča, da že od rojstva dalje razvijajo globoko čustveno vez s svojim otrokom, kar je ključnega pomena za njegovo nadaljnjo rast in razvoj.

Čustveni vrtiljak in soočenje z neznanim

Čustvene reakcije očetov pred, med in po porodu so različne. Nekateri se počutijo pripravljene, druge situacija preplavi in ohromi. »Pred porodom sem bil zelo živčen, nisem vedel, kaj pričakovati, vendar ko sem zagledal sinova, sem občutil izjemno srečo in ponos,« pravi David, oče dvojčkov.

Pomembno je, da očetje razumejo, da so takšni občutki normalni in da jih smejo odkrito naslavljati. Te čustvene reakcije pogosto spremljajo različne skrbi, kot so strah pred neznanim, bojazen, da ne bodo vedeli, kako pomagati, in skrbi glede morebitnih zapletov. Pogovorite se s partnerko o svojih občutkih in pričakovanjih. Ustrezna komunikacija lahko pomaga zmanjšati stres in izboljša medsebojno podporo.

Krepitev veze skozi skupno izkušnjo

Očetje, ki so bili pri porodu prisotni, poročajo o poglobljenem razumevanju izkušnje svoje partnerke. Matej, oče dveh otrok, je delil svojo izkušnjo: »Prisotnost pri porodu me je zelo povezala z ženo. Bolje razumem, skozi kaj je šla, in to je okrepilo najin odnos.«

Po porodu si vzemite čas za pogovor o svojih izkušnjah in občutkih, saj lahko to okrepi vajin odnos in olajša prehod v starševstvo. Prisotnost očeta pri porodu ne le, da krepi čustvene vezi, temveč tudi spodbuja boljše sodelovanje in razumevanje med partnerjema v tej pomembni življenjski fazi.

»Prisotnost pri porodu me je zelo povezala z ženo. Bolje razumem, skozi kaj je šla, in to je okrepilo najin odnos.«

Prvi objem očeta ali »skin to skin«

Kar nekaj očetov si zaželi prvega »skin to skin« stika, še posebej, ko je mama v splošni anesteziji, in to jim je v porodnišnicah tudi omogočeno. Ta stik ne samo, da pomaga pri termoregulaciji novorojenčka, ampak tudi poglobi vez med očetom in otrokom.

Spomnim se posebnega trenutka po rojstvu otroka s carskim rezom. Oče ni bil prisoten v operacijski sobi, vendar smo ga kmalu po rojstvu poklicali k otroku. Čustveno preplavljen je priznal, da se je šele takrat zares počutil kot oče, medtem ko matere to postanejo že med nosečnostjo. Ta trenutek je ne le okrepil njegovo vez z otrokom, ampak tudi poglobil njegovo razumevanje družinskih odnosov.

Splača se biti zraven!

Ste se kdaj vprašali, kako močno lahko en trenutek vpliva na življenje celotne družine? Prisotnost očetov pri porodu prinaša številne koristi. Moja opažanja kot ene izmed zaposlenih v porodnišnici kažejo, da imajo tudi očetje vse večje zanimanje za prisotnost pri porodu.

Če ste bodoči oče, se pogovorite s svojo partnerko o svojih pričakovanjih glede poroda. Bodite prisotni pri porodu, če imate to možnost, saj lahko ta izkušnja poglobi vaš odnos s partnerko in otrokom. Po rojstvu otroka se pogovorita o vajinih izkušnjah in občutkih, saj bo to okrepilo odnos in olajšalo prilagoditev na novo družinsko dinamiko. S pravilno pripravo in podporo lahko očetje doživijo ta izjemen trenutek in okrepijo svojo vlogo v življenju otroka od prvih trenutkov dalje.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Nismo vsi ljudje enaki. Na nekaterih bi lahko dobesedno cepili drva, drugih je strah že odvzema krvi. Nekateri moški so junaki, da bi gore premikali, pri porodu pa ne bi bili, oziroma jih je celo strah in jim pogled na kri, na trpečo ženo v popadkih, zbuja strah in nelagodje. Bodimo odkriti, saj porod res ni neka romantika. Poleg krvi ti na porodu lahko uide tudi blato, voda, ipd.
    Če se kdo ne čuti, da bi bil prisoten pri porodu, pa naj bo doma! Nima smisla, da gre tak oče prisostvovat porodu, če mu bo slabo, da bo imelo zdravstveno osebje z njim več dela kot s porodnico. Ali pa da bo zraven zehal, brskal po telefonu ali jedel sendvič. Ne, naj bo raje doma in naj doma naredi kaj koristnega: npr. naj pospravi in počisti stanovanje, naj skuha juho ali pripravi pečenko. Bo več koristi.
    Pripadam starejši generaciji. Moj najmlajši sin ima že blizu 30 let. Ženske smo rojevale brez doul, brez možev ali partnerjev, da bi nas držali za roko. Tudi babice niso bile vse prijazne. Nekatere so bile celo zoprne in nesramne. Ampak smo preživele. Danes je vse čisto drugače. In prav je tako!

  2. Pri porodu je oče tam v napoto zdraniškemu osebju in bi bilo boljše za vse,da doma pospravlja ali se ukvarja s starejšimi otroci.Porod sam ni neka lepota in najbolj pomembno je da ima mati takrat ob sebi strokovno osebje.Za moralno in čustveno podporo je dovolj časa pred in po porodu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja