Popolno darilo za vsakega učitelja

Vir: Shutterstock

Otroci že odštevajo dneve do počitnic, elektronski nabiralniki staršev pa se polnijo s sporočili ali in kaj podariti učiteljem v zahvalo. Zagotovo vsakemu učitelju drobna pozornost (unikatni izdelek, dobra knjiga, darilna vstopnica …) dana iz srca ter v zahvalo za trud, veliko pomeni. A kolikor jih poznam, vem, da bi starši, čeprav imamo do tovrstnega obdarovanja različen odnos in pogosto pogojen z dejstvom, ali smo bili z učiteljevim delom zadovoljni ali ne, z v nadaljevanju predlaganim dopolnitvami zagotovo zadeli na polno.

Učiteljevo največje darilo so radovedni in uka željni otroci, ki jih do konca šolskega leta na sebi lasten način pripelje do večjega znanja, zrelosti in odgovornosti.  Starši, ki sodelujejo in opravijo svoj delež, pa njegovo delo in poslanstvo ovijejo s čudovitim spomini in zapečatijo z zadovoljstvom.

Iskanje pozitivnega v negativnem

Učitelji so si med seboj zelo različni: tako po načinu dela, vrednotni naravnanosti, poštenosti, strogosti, zaverovanosti v svoj prav … Tekom šolanja se vsak otrok zagotovo sreča z vsaj enim, s katerim se ne ujame, mora pa z njim za svoje dobro sodelovati. Ob nekom, ki mu ne ustreza, se lahko mladostnik za življenje tudi največ nauči: pod pogojem, da znamo starši slabo obračati v pozitivno. Tako na primer ni narobe, če ima učitelj drugačno vrednotno usmeritev kot mi, je pa narobe, če starši otroka ne učimo spoštovanja do drugačnosti, ter hkrati ne pilimo svojega zgleda.

Učiteljevo največje darilo so radovedni in uka željni otroci, ki jih do konca šolskega leta na sebi lasten način pripelje do večjega znanja, zrelosti in odgovornosti.

Pohvala

Pristna in nenarejena vsakemu dobro dene. Učitelj, pa čeprav po našem mnenju ne najboljši, ima zagotovo vsaj eno vrlino, ki je dobra za našega otroka. Poiščimo jo in jo pohvalimo: morda v pismu ali v živo na sestanku. Z iskreno pohvalo učitelju potrdimo, da njegov trud ni zaman, hkrati pa mu omogočamo, da postaja še boljši: če ne za našega otroka, pa za prihodnjo generacijo.

Konstruktivna kritika

Noben učitelj ni popoln. Če se še tako trudi, če je še tak strokovnjak, dela napake.  Zato za svoj razvoj poleg stalnega samoocenjevanja dela nujno potrebuje tudi zunanji vpogled. Mogoče v pogovorih daje vtis nezmotljivosti in svojih napak ne prizna, a upravičena in na spoštljiv način izražena kritika na dolgi rok zagotovo pripomore, da njegovo delo obrodi še več sadov.

Sodelovanje

Čeprav ima učitelj veliko bogatejšo bero učnih in vzgojnih strategij kot večina staršev, brez našega sodelovanja ne zmore narediti dovolj. Z udeležbo na roditeljskih sestankih in govorilnih urah, z aktivnim sodelovanjem in konstruktivnimi predlogi, domačo oporo pri učenju ter dosledno vzgojo pripomoremo, da je učiteljevo delo v razredu učinkovitejše in za našega otroka kakovostnejše.

Iskren odnos

Če ob neljubem dogodku iščemo potrebne rešitve po forumih ali na kavi s sosedo, stvar samo zapletamo oz. privedemo na neresničen nivo. Če nas nekaj bremeni, je najbolje čim prej stopiti do učitelja. Preden delamo končne obsodbe o posamezniku ali dogodku, ki se je zgodil v šoli, pa najprej poiščimo vse koščke, iz katerih bomo lahko sestavili v celoti nepopačeno sliko.

Preden delamo končne obsodbe o posamezniku ali dogodku, ki se je zgodil v šoli, pa najprej poiščimo vse koščke, iz katerih bomo lahko sestavili v celoti nepopačeno sliko.

Podpora namesto primerjav

Učni načrt je res enak za vse, doseganje ciljev pa že med posameznimi razredi na šoli zelo različno. To je za naše otroke dobro, kajti samo tako se lahko učitelj (če le želi) bolj prilagodi posebnostim vsakega posameznika, celotnemu razredu, naši družini in potrebam našega okoliša.

Zaupanje

Večina učiteljev se trudi, da bi otroke opremila z ustreznim znanjem. Večina učiteljev se odziva na potrebe posameznikov. Večina učiteljev si za naše otroke želi dobrih stvari. Še zdaleč pa žal ne vsi. A tudi če smo naleteli na slednjega, naj nas ne zapusti zaupanje, da bo našemu otroku in nam dal ravno to, kar potrebujemo. Če se namreč starši trudimo delati bolje, slab učitelj pri otroku ne more povzročiti večje škode.

Hvaležnost

Za vsako najmanjšo dobro stvar, ki jo učitelj nauči ali naredi. Za pohvalo in omejevanje slabega; spregled nepomembnega in razumevanje izrednega. Za vsako najmanjšo podporo pri delu; konstruktivno kritiko in usmeritve …

Za zgoraj predlagane dopolnitve k (že izbranemu) darilu ne potrebujete večine vaše skupine. Podarite jih lahko sami, v popolni tajnosti. Iz izkušenj pa vam zagotavljam, da odločitev za tovrstno obdarovanje prinaša dolgoročne in obsežne učinke ne samo učiteljem, temveč predvsem vam in vašemu otroku: Med drugim bolj znosno in bolj učinkovito šolsko delo, posledično pa več časa in moči za tisto, kar vas v življenju osrečuje in bogati.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja