Pogovorite se z otroki o spolnosti, sicer bodo to storili drugi. In zelo verjetno je, da vam ne bo všeč.

Foto: Shutterstock

Časi se spreminjajo z vrtoglavo hitrostjo. Kar je bilo še včeraj morda celo malce avantgardno, je danes dolgočasno, splošno in nezanimivo. Ker me tema spolnosti zanima, dokaj redno spremljam zapise in odzive na različnih forumih, ogledala sem si lepo število filmov, oddaj in posnetkov, se pogovarjala in premolila.

Ko brskaš po forumih, najdeš vse sorte. Od tega, koliko spolnih partnerjev moraš »dati skozi«, preden se ustališ, kako je treba pred poroko vse preizkusiti, da veš, kaj ti ustreza … In tako naprej in tako naprej. Hkrati pa se kar vrstijo teme čistega sovraštva do nasprotnega spola, varanja, ločitev, odtujevanja otrok in obupno globoke človeške nesreče, ki je s temi temami povezana.

Te dni se na naši nacionalki vrti mladostnikom namenjena serija oddaj, ki želi spolno vzgajati, razbijati tabuje in kar tako, mimogrede, še malo indoktrinirati. Pod krinko odprtosti in poguma so mladi v oddaji zavedeni v deljenje najglobljih osebnih podatkov (kje je varuhinja?) o tem, kaj in kdo (mislijo, da) so. V nekaterih primerih gre za mladoletne, ki se razglašajo za homoseksualne, nebinarne, queer, lezbijke, celo kakšno heteroseksualno dekle ali fant se najde vmes. Oh, ja … in ena je iz verne družine. Pred javnostjo prejemajo vprašanja, ki so intimno osebna. In ti zmedeni otroci odgovarjajo nanje brez vsake zadrege in naravnega sramu. Le hehetajo se drug drugemu. Koliko umazanije je že šlo skozi njihova ušesa, oči? Je res postalo normalno, da pred vesoljno Slovenijo razglašaš, kako si prvič … – karkoli že? Je to priprava na odgovorno spolnost?

Kot mama hočem svojim otrokom prva dati dobre, prave in dovolj informacij o spolnosti.

Spolnost želim živeti tako, da bo osrečujoča in čista

Kot žena si želim, da bi živela svojo spolnost tako, da bo osrečujoča in čista. Moj mož in najin zakon si vendar zaslužita najboljše. Kot mama pa hočem svojim otrokom o spolnosti prva dati dobre, prave in dovolj informacij.

Odprt način pogovora o spolnosti mi ni bil položen v zibelko. Izključno možu se lahko zahvalim, da je bil z mano pripravljen delati toge in nespretne prve korake. Pogovori so se včasih odvijali v temi in z zaprtimi očmi. Z redno vajo in časom je šlo lažje in hitreje. In iz izkušenj pravim – če se želite z otroki o spolnosti odprto pogovarjati, potem se morate uriti že dolgo prej. Generacije naših staršev nas tega niso naučile. Bomo mi uspešnejši?

Na otroke prežijo iz vseh kotov

Še vedno obstajajo starši, ki menijo, da je dovolj, če otroku v pravih letih podtakneš kakšno knjigo, malo pa se zanašaš na učiteljico biologije in kakšno predavanje v sklopu sistematskega pregleda, pa je. Veste, pa NI!

Ni dovolj, da otrok zna poimenovati osnovne dele svojih genitalij in kako se spreminjajo v času odraščanja! Ni dovolj, da ve, kako tehnično izgleda spolni odnos in da pri nazaščitenem odnosu lahko dobiš spolno prenosljivo bolezen ali ženska zanosi! Je za osrečujoče partnerske odnose dovolj, da znaš natakniti kondom na banano? Približno do te stopnje bo otrok/mladostnik prišel pri biologiji, ob prebiranju večine knjig in poslušanju omenjenega predavanja. Ampak »izobraževanje« o spolnosti, ki ga bo deležen vaš otrok, se ne bo končalo tukaj. Na otroke prežijo iz vseh kotov. Namigujoče reklame, jumbo plakati, filmi, da o možnostih, ki jih na tem področju nudijo pametne naprave, niti ne govorimo. In nenazadnje, lgbt aktivisti se prav nič ne ozirajo na starost in nedolžnost duše vašega otroka. Že v vrtcu bi radi delovali v skladu s svojo agendo.

Med zadovoljevanjem spolnih potreb in osrečujočo povezovalno spolnostjo je velika razlika

Vsi, ki spolnost živimo, vemo, da gre pri spolnosti za mnogo, mnogo več od tega, kako doživeti najboljši orgazem. In da doseči orgazem čim večkrat in na najrazličnejše načine in se pehati samo za tem, pač ni resnična osrečujoča spolnost. In otroci morajo to vedeti. Kdaj? Po mojih izkušnjah najkasneje takrat, ko dobijo dostop do pametnega telefona.

Včasih se starši z otroki v imenu sramu sploh niso pogovarjali o spolnosti. Kasneje so, vsaj nekateri, iztisnili kakšen poduk. Morda je svoje dodal kak napreden duhovnik ob pripravi na zakon. Dejstvo pa je, da sodobni svet niža starostno dobo, ko že otroke obremenjuje s spolnostjo na način, ki mu niso dorasli. In če temu trendu na primeren in pameten način starši ne bomo sledili, bo naše otroke »podučil« pač Tik Tok ali že nekdo. Kaj vam je ljubše?

Še vedno obstajajo starši, ki menijo, da je dovolj, če otroku v pravih letih podtakneš kakšno knjigo, malo pa se zanašaš na učiteljico biologije in kakšno predavanje v sklopu sistematskega pregleda, pa je. Veste, pa NI!

Otrokovo posodo informacij o spolnosti moramo napolniti starši

Zagovarjam, da se je o spolnosti treba začeti pogovarjati takrat, ko se vam bo zdelo, da tudi slučajno še ni čas. Otrok mora ves čas imeti občutek, da ve dovolj. Če bo imel svojo posodo informacij o spolnosti napolnjeno s čisto studenčnico, gnojnice ne bo kam doliti! Kakor posoda raste, je treba vanjo dolivati. Za začetek podamo osnovne informacije o telesu, kasneje znanje dograjujemo. Oba spola morata vedeti tudi vse osnovno o drugem spolu. Pogovor naj bo spoštljiv in jasen. Če vam je zelo nerodno, poskusite kdaj pa kdaj dati kakšno pripombo: vi boste točno vedeli, kaj z njo želite doseči, otrok pa bo mimogrede dobil novo čisto kapljo v svojo posodo. Če boste prej vadili pogovor z vašim sozakoncem (in vajina spolnost bo lepša, če boste!), potem bo ob času pogovor z otrokom preprost. Če otrok sprašuje, je lažje, če ne, je treba priložnosti za pogovor ustvariti.

Osnovne, čiste in lepe informacije mora otrok dobiti od vas. Ni treba iti pregloboko, vsekakor ni treba deliti svojih posteljnih skrivnosti. Te se otroka nikoli ne tičejo. Ko bo svojo spolnost zaživel sam, jih bo že »pogruntal« oz. skupaj v dvoje odkrival. Nujno pa mora vedeti, da je orgazem samo drobcena češnjica na torti ljubezni, ki si jo deliš z nekom. In da, kot se torto je za praznike, je tudi spolnost praznik ljubezni, ne pa športna dejavnost ali nekaj, s čimer se hvališ, podrediš, zatajiš ali podjarmiš. Praznik je čas darov in dobrot in bližine.

In čisto enako je s spolnostjo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. https://www.iskreni.net/vzgoja-za-seks-ali-vzgoja-za-spolnost/

  Je bil pred kratkim tale članek na iskreni.net in sem tudi komentirala.
  To kar ste povedali, avtorica, še kako drži. Ampak ali starši vedo, kako naj se pogovorijo o spolnosti s svojimi otroki/mladostniki? Ali so brez tabu tem?
  Kar se dogaja na rtv v seriji Prvič, je seveda enostranski pogled, to kar iskreni.net poučuje in piše, je tudi en pogled.
  Če bodo starši govorili z otroki samo na tak način, kar poveste vi na iskreni.net, ne bo dobro, ker otroci iz dobrih družin bodo slišali tudi marsikaj grdega potem v šoli, na ulici, v družbi. Zato si ne smemo zatiskat oči in tudi otrokom/mladim na njihov način ob primerni starosti razložiti tudi vse drugo, kar nam ni všeč, kar nam gre na bruhanje, vse kar enostransko prikazujejo na rtvslo v seriji Prvič. Ne bojmo se povedati otrokom, da se v družbi predstavlja tudi bolno, zgrešeno in ponižujočo spolnost. Vendar to smo jim dolžni povedat, da bodo videli več vidikov. In da ne bodo prestrašeni, ko jih bodo napadali vrstniki, šola, družba. Starši, bodimo pogumni, vendar brez strahu in brez tabu tem. Tudi grde besede so tukaj na mestu. Tako kot se govori v družbi, na žalost. To je vedno bilo in vedno bo. Ponižujoča spolnost je od pamtiveka in bo prisotna odkar bo človek na svetu. Imamo dve skrajnosti, spolnost kot tabu, in spolnost kot brezmejno uživanje. Ničesar od tega ni dobro.
  Izberimo zdravo mejo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja