Kakšna postane spolnost, ko smo stari šestdeset let?

Foto: Shutterstock

»Po mojem skromnem mnenju seks postaja boljši, ko se zakonca starata. Vendar na žalost ni vedno tako. Pred kratkim sem govoril s petinšestdesetletnikom, ki že več kot deset let ni spal s svojo ženo. Ne predstavljam si, da deset tednov ne bi imel spolnih odnosov s svojo ženo, kaj šele deset let!« je v knjigi Sheet Music* (Glasba med rjuhami) zapisal ameriški psiholog in terapevt dr. Kevin Leman, ki je bil ob izidu knjige star šestdeset let. In dodal: »Tisto, kar starost odvzame, pogosto nadoknadijo druge odlike.«

Kakšna torej postane zakonska spolnost v zrelih letih?

Očitno je, da se spremeni. Po petdesetem letu začne telo postajati manj gibčno, bolj ohlapno in manj vzdržljivo. Vendar imamo po drugi strani dolgoletne izkušnje, kako zadovoljiti svojega sozakonca, opozarja dr. Leman. »Bolje znamo nadzirati svoje odzive, zaradi česar ljubljenje lahko traja dlje. Poleg tega imamo še neizmerno prednost, da znamo intuitivno razbrati zakončev odziv.«

Še ena prednost je več časa, ki ostane, ko otroci odrastejo in se odselijo. Lažje si vzamemo čas za večer ali kar cel vikend v dvoje.

Normalno je, da se telo s starostjo spremeni. Sivi lasje, pridobivanje teže, gube, vpliv gravitacije, celulit, hormonska nihanja. Te spremembe je treba pričakovati. Vendar to ne pomeni, da bi se moral spolni užitek zmanjšati. Je pa treba k njemu pristopiti na drugače način, opozarja dr. Leman.

Spremembe, s katerimi se soočijo moški

»V najstniških letih ste lahko doživeli erekcijo med branjem o avtomobilskih motorjih. Vaše telo se je odzvalo že ob skoku v bazen ali ob privlačnem dekletu, ki je šlo mimo. Ko ste bili mladi, vas je žena vzburila samo s tem, ko je zlezla v posteljo,« piše dr. Leman.

Ker se večina mladih moških odziva hitro, se njihovim ženam skoraj ni treba ukvarjati s stimulacijo njihovih erogenih con. Pri mnogih parih predigra dolga leta poteka skoraj samo enosmerno, saj je moški niti ne potrebuje ali pa se lahko ta celo konča s prezgodnjim izlivom.

»Teh dni je konec, prijatelj,« pravi dr. Leman. »Tvoji erekciji se bo treba posvetiti in jo negovati.« Moški v zrelih letih namreč potrebujejo precej več stimulacije in ženine pozornosti, kot so jo včasih. Erekcijo dosežejo redkeje, pa tudi ko jo, ta ni nujno tako trdna, kot je bila pri dvajsetih. V zrelih letih lahko moški doživijo tudi nekaj, česar si včasih niso mogli niti predstavljati: spolni odnos brez ejakulacije. Starejši moški ne doživijo vedno orgazma, pozitivna plat pa je, da lahko spolni odnos traja dlje. Dr. Leman opozarja, da če zrel moški po dvajsetih ali tridesetih minutah seksa ne doseže orgazma, to ne pomeni, da ne uživa ali da se mu žena ne zdi privlačna. Razlog je njegovo starajoče se telo.

Poleg tega bo telo med enim in drugim spolnim odnosom potrebovalo več časa. Nekateri moški bodo za regeneracijo potrebovali nekaj ur, drugi nekaj dni. Vendar bodo vsi potrebovali nekaj časa.

Vse to ima prednost – končno se bo vaše telo začelo skladati z ženinim, ki običajno potrebuje več časa, pravi dr. Leman. »Spolni odnos bo lahko trajal dlje. Svobodneje se boste lahko osredotočili na ženino doživljanje. In postali boste lahko precej boljši ljubimec, kot ste bili kot žrebec pri dvajsetih.«

Če težave z erekcijo postanejo pogoste, je potreben temeljit pregled pri zdravniku, ki bo izključil zdravstvene težave oziroma predpisal ustrezno zdravljenje. »V 21. stoletju impotenca na srečo ni več nerešljiva težava,« pravi dr. Leman. Za moške pa kljub temu lahko predstavlja precejšnje psihično breme. Zato je toliko pomembnejše, da je ob njih razumevajoča in ljubeča žena, ki fizičnih sprememb ne jemlje osebno ali obsojajoče. Za moškega je namreč izredno pomembna zavest, da zmore zadovoljiti svojo drago.

Spremembe, s katerimi se soočajo ženske

Pri ženskah so spremembe še bolj dramatične: reče se jim menopavza. Kljub hormonskim spremembam, predvsem padcu estrogena, in zmanjšanju libida pa spolnost lahko ostane izpolnjujoča. Marsikatero žensko zavedanje, da spolni odnos ni več povezan z možnostjo spočetja, in odrasli otroci, ob katerih ima več časa, seksualno celo prebudi. Dr. Leman opozarja, da se par v zrelih letih znebi tudi največjega sovražnika spolnosti – neprestane utrujenosti, kar lahko deluje poživljajoče.

Zrele ženske morajo biti pozorne, da posebno skrb namenijo svojim genitalijam, saj nožnica postane tanjša in bolj suha. Po potrebi se priporoča uporaba lubrikanta, moški pa se bodo morali naučiti tudi nekaj dodatne nežnosti. »Če želite pri šestdesetih ali sedemdesetih ostati spolno vitalne,« pravi dr. Leman, »je najboljši način redna spolna aktivnost. Raziskave kažejo, da se zrele ženske, ki imajo spolni odnos enkrat tedensko, precej lažje navlažijo od žensk, ki dolga obdobja abstinirajo.« Še ena spodbuda ženskam, da se je za zakonski – in spolni – odnos, treba zavestno odločiti in kdaj tudi potruditi.

Zakonca sta po dolgih desetletjih skupne poti dve polovici ene celote. V spalnici nista več gimnastičarja, pravi dr. Leman. »Ampak če vidite zares zadovoljen starejši par, ste lahko prepričani, da zna on še vedno zadovoljiti svojo ženo in da si ga ona še vedno želi. Takšen par postane čudovita podoba vseživljenjske ljubezni, ki nam jo je namenil naš Stvarnik.«

* Dr. Kevin Leman: Sheet Music. Uncovering the Secrets of Sexual Intimacy in Marriage. Tyndale House Publishers, 2003.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Kako pa naj se s težavami spopadejo pari, kjer je eden od njiju hudo zbolel (npr. za rakom na rodilih pri ženskah, rakom na prsih in pri moških z rakom na prostati?). Ženske, ki so zbolele za rakom, morajo tudi leta jemati tablete, ki zavirajo hormon estrogen. Problem so tudi druge hude bolezni, sladkorna bolezen, avto imune bolezni ipd.
  Lubrikant tudi ni rešitev, saj mnogim ženskam povzroči hude alergije. Bolj kot gremo v leta, bolj je sluznica občutljiva. Po drugi strani je pri šestdesetih že marsikatera ženska vdova oz. moški vdovec.
  Bogati in vplivni moški (politiki, gospodarstveniki) si pri 60. omislijo 20 ali 30 let mlajšo partnerko, ženo pa zapustijo. Po drugi strani pa je zelo redko slišati, da bi si 60 let stara ženska dobila 20 ali 30 let starega ljubimca.

  1. Samo barcaffe,dobro izpostavljeno. Sej mislim,da članek noče zanemariti tega,da pa nekateri pari imajo težave,od zdravstvenih,do pomanjkanja libida pri zenski/moškem, itd.

   Jaz v bistvu poudarjam,da je glavni dejavnik vseh težav stres. In ker je človek v stresu,se potem začnejo zdravstvene težave vseh vrst, s starostjo se večajo,vendar jaz mislim,da je skrb za zdravje in skrb zase na prvem mestu.
   Že preden pridejo težave,bi se morali zakonci,pari pogovarjati,kaj bo,če pride bolezen,če pride to in ono,če pride smrt….

   Ker se ne pogovarjajo o tem,je cel kup težav,ko nastanejo.
   Ko sva midva z možem doživela izven maternično nosečnost in spontani splav,pa mojega raka ščitnice,nama na kraj pameti ni prišlo,kaj zdaj. Počakala sva,da so se težave rešile. Ze prej sva se veliko pogovarjala o razlicnih scenarijih. Spolnost se živi tudi na drug način,ne samo spolni odnos. Je bilo več cartanja,božanja,…
   Nisem imela občutka,da je bil mož prikrajšan za kaj. Tudi ni taka oseba,da bi letel k drugi,ker mu jaz v določenem obdobju nisem mogla dati tistega,kar bi želel.

   1. V življenju si dala kar nekaj skozi. Naj te od zdaj naprej spremljata zdravje in sreča. In res je: ne smemo pozabiti nase in moramo v prvi vrsti poskrbeti zase.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja