Dedovanje: 5 stvari, ki bi jih morali vedeti vsi (video)

Brat ne govori z bratom, mami je hudo, sorodniki več ne pokličejo ali pridejo na obisk. Družinske generacije so sprte več desetletij. Nihče pa niti več ne ve točno zakaj, … Davno bi naj neki stric starega deda ogoljufal za eno njivo … Zveni znano?

Da bi na stvari, ki se tičejo dedovanja bili  – tako otroci kot starši – bolj pripravljeni, nam v tokratni video oddaji mag. Tomaž Pisk iz svoje dolgoletne prakse predstavi:

kje pri dedovanju najpogosteje pride do sporov (in zakaj); česa potencialni dediči velikokrat vnaprej ne vedo in katere so najboljše prakse, ki zagotavljajo, da se bratje in sestre po smrti staršev ne bodo skregali.

Kajti, “sploh pri Slovencih je to izrazito, da se ne znamo pogovarjati o osebnih stvareh in o dediščini”, pove mag. Pisk. “Starši dobijo občutek, da se jih otroci želijo znebiti in si prilastiti premoženje. Zaradi tega si niti ne upajo začeti tega pogovora. Jaz pa v praksi vidim, da kjer se ta pogovor začne, je veliko manjša možnost, da pride do sporov”, še doda.

Prav tako pa ponuja tudi odgovore na najpogostejša pravna vprašanja: kdo sploh lahko deduje, kaj pomeni “nujni delež”, katera so večja darila, ki se štejejo v nujni delež, kako se dediščina obdavči in kaj se zgodi, ko dediči ne dosežejo dogovora.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje! Saj veste, čisti računi, dobri prijatelji (ali sorodniki).

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Postanite naročnik portala Iskreni!