Mag. Tomaž Pisk: Kako se lotiti delitve premoženja? (video)

Ljudje v življenju trdo delamo, da bi preskrbeli sebe in svoje najbližje. Z leti pa nam postane tudi pomembno, kako bodo naše pridobljene stvari tisti, ki jim jih bomo zapustili, spoštovali. Pisanje oporoke nam omogoči, da načrtujemo, kaj se bo zgodilo z našim denarjem in premoženjem.

V video oddaji nam odvetnik mag. Tomaž Pisk na jasen način razloži, kako se lotiti delitve svojega premoženja, kakšne dedne pogodbe vse obstajajo in kako sestaviti oporoko (kaj mora v njej nujno pisati, kdaj je veljavna itd.).

Obenem pa se dotakne pogostih pravnih vprašanj, kot so: kako je z dedovanjem zaščitene kmetije, ko ob dedovanju ne dobiš nič ali pa samo dolgove in kaj se zgodi v primeru, ko je zapustnikovo bivanje v domu plačevala občina. Koristne nasvete deli tudi, kar se tiče zapustnikovega denarja, še posebej, če ga je kdo od dedičev dvigoval pred ali po njegovi smrti.

Oglejte si zgornji izsek iz oddaje!

Zelo pomembna tema, o kateri se je nujno treba pogovarjati, da bodo odnosi ostali prijetni in da bodo naslednje generacije živele v miru in sožitju. Ali kot v oddaji pove mag. Pisk: “Starši naj se vsedejo z otroki. Toda ne s pričakovanjem, da bodo že na prvem sestanku dosegli dogovor, ampak da se začnejo pogovarjati. Po nekaj srečanjih se bo najbrž iskristaliziralo, kaj bi kdo želel, kakšne so realne možnosti.” Izpostavi pa tudi, da je bolje, da na takšne pogovore pridejo otroci brez svojih življenjskih sopotnikov, saj ti pogosto vplivajo, da pride do sporov med brati in sestrami. “Z dobrim dogovorom pa otroci v veliki večini primerov ostanejo prijatelji”, zaključi svojo misel mag Pisk.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte si tudi 1. oddajo z odvetnikom mag. Tomažem Piskom: Dedovanje: 5 stvari, ki bi jih morali vedeti vsi in oddajo z dr. Andrejem Perkom: Kako do dediščine brez prepira?

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.