Nina Zupančič Križnar, dr. med.: Kako živeti z bolnikom, ki ima težave z demenco?

Ogledali ste si lahko le izsek iz oddaje. Izobraževalna vsebina je na voljo naročnikom. Postanite naš naročnik in si oglejte celotno oddajo!

O čem je spregovorila nevrologinja Nina Zupančič Križnar, dr. med., ki že več kot dve desetletji obravnava in spremlja bolnike z demenco in njihove svojce? Nekatere osebe z demenco se v domači hiši izgubijo, drugi ne razumejo predolgih stavkov, reagirajo nasilno, vidijo stvari, ki ne obstajajo, zamenjajo noč za dan. Kako ob vsem tem zdržati?

  • Kaj bolniku z demenco najbolje dene? Kaj ga pomirja?
  • Kako se z njim pogovarjati?
  • Kako odreagirati na njegova nepričakovana vedenja (verbalno in fizično nasilje, prividi ipd.)?
  • Kako sprejeti, ko se mama/oče ali mož/žena popolnoma spremeni in te več ne prepozna?
  • Dom za ostarele ali domača oskrba?
  • Kako naj svojec poskrbi zase, da se preveč ne izčrpa?

Čeprav demenca spremeni odnose v družini, v mnogih primerih vpliva tudi na zdravje negovalca in na njegovo socialno mrežo, pa le-temu vseeno pomaga, da ob skrbi za sočloveka osebno in duhovno raste!

Vabljeni k ogledu oddaje!

Oglejte si tudi prvo oddajo, v kateri Nina Zupančič Križnar odgovarja, kaj je demenca, kateri so njeni prvi znaki, kako se jo diagnosticira in zdravi oz. upočasnjuje njen razvoj: Demence nas ne sme biti strah ali sram.

 

Velikokrat se namreč zgodi, da svojci šele ob napredovanju bolezni z žalostjo ugotavljajo, da je njihov bližnji postal zelo drugačen. Počutijo se krive, zakaj niso postopali že prej. Zato je zelo dragoceno te prve znake demence opaziti čim prej in svojca pravočasno napotiti k osebnemu zdravniku!

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.