Pismo Melindi Gates … (2. del)

Thumbnail

Potem, ko je Nigerijka dr. Obianuju Ekeocha v javnem pismu Melindi Gates obrazložila, zakaj bi 4.6 milijarde dolarjev za večjo dostopnost kontracepcije za afriške ženske, povzročilo le še večjo bedo, zapiše še, kaj afriške ženske v resnici potrebujejo …

Preberite 1. del pisma.

2. del:

Prosim, Melinda, prisluhni srčnemu klicu afriške ženske in usmiljeno preusmeri svoje sredstva v tisto, kar ZARES potrebujemo.

Potrebujemo naslednje:      

  • Dober zdravstveni sistem (posebej v nosečnosti, ob porodu in v otroštvu)

Ženske ne umirajo zato, ker bi imele »preveč« otrok, ampak zato, ker ne dobijo niti osnovne poporodne oskrbe.Ni potrebno posebej izpostavljati, da je smrtnost novorojenčkov v mnogih podsaharskih državah alarmantno visoka. Krivda za to je tudi v velikem pomanjkanju usposobljenega zdravstvenega osebja, opreme in sistema. Ženske ne umirajo zato, ker bi imele »preveč« otrok, ampak zato, ker ne dobijo niti osnovne poporodne oskrbe. Porodne komplikacije so lahko hitro usodne tako za mamo kot za otroka. Da bi ublažili ta problem, bi potrebovali nove, dobro opremljene in kadrovsko strokovno močne porodne centre z oddelki za novorojence, ki bi jih zgradili v lahko dostopnih predelih najrevnejših držav. In če Melinda Gates resnično vztraja pri zmanjševanju populacije, lahko v te centre strateško postavi dobro usposobljene svetovalce za naravno načrtovanje družine. To bi potem bil naraven in celosten pristop.

  • Prehranski programi za majhne otroke

Ti bi služili dvema namenoma, če bi bili vključeni v brezplačne ali močno subvencionirane vrtce. Nahranili bi te otroke, ki so tako zelo podvrženi podhranjenosti, in okrepili njihovo rast, hkrati pa bi opogumili starše, da bi svoje 3 ali 4-letnike pripeljali v malo šolo. V mnogih predelih Afrike otroci zamujajo ta del šolanja, ker je drag in velja za luksuz za premožnejše. Ti otroci zamujajo nekaj prvih let, ki so ključna za enostavno učenje osnovne matematike in branja. V času, ko so pripravljeni za šolo, pri 7 ali 8 letih, imajo že težave z učenjem. Mnogi nikoli ne uspejo nadoknaditi in pustijo šolo po šestih ali sedmih letih. Takrat je potem veliko mladih deklet kot najstniških žena oddanih v zakon, s tem pa postanejo idealne prejemnice obširne kontraceptivne skrbi Melinde Gates!

  • Dobre možnosti za višje izobraževanje

Niso potrebne samo nove šolske zgradbe ali knjige, ampak predvsem skrbno zastavljeni izobraževalni programi, ki bi dajali sadove – štipendije, pripravništva na višjih ravneh ipd. Kljub težavam in oviram v osnovnem in srednjem izobraževanju, velikemu številu deklet uspe priti na univerze, politehnične šole in kolidže. Težava pa je, da je večina teh šol in sredstev nezadostnih in zastarelih. Kakovost visokega izobraževanja je nizka in se ne more primerjati s temi v bolj privilegiranih državah. Čeprav učitelji dajo vse od sebe in študentje trdo delajo, je sistem neprimeren in vedno proizvaja zapostavljene diplomante, ki niso dovolj usposobljeni, da bi se lahko merili s kolegi iz drugih delov sveta.

  • Programi za spolno vzdržnost in čistost

Mnoga afriška dekleta so pod vplivom zahodnih medijev, filmov in revij postala negotova glede spolne morale.Takšni programi v srednjih šolah, na univerzah in v cerkvah bi ponudili trden podporni sistem, ki bi dekleta in ženske oblikoval, informiral in utrjeval v prepričanju, da je resnična ljubezen zdrava in sveta. Mnoga afriška dekleta so pod vplivom zahodnih medijev, filmov in revij postala negotova glede spolne morale. Bolj bi morali podpreti programe, ki spodbujajo vzdržnost pred poroko in zvestobo v zakonu. Tak pristop bi bil dolgoročno učinkovit v boju proti širjenju HIV-a in drugih SPB na naši celini. In zagotovo bi vodil k srečnejšim zakonom!

  • Podpora mikro-podjetjem žensk

Povprečna afriška ženska je neverjetno srečna, delovna in žilava. Vsakršna podpora v ekonomskem smislu ali na način usposabljanja bi bila zelo verjetno uporabljena na smiseln in moder način.   

  • Okrepiti že uveljavljenje nevladne organizacije, ki se ukvarjajo z zaščito žensk pred trgovino z belim blagom, prostitucijo, prisilnimi porokami, otroškim delom, družinskim nasiljem, spolnimi prestopki ipd.

Mnoge od teh nevladnih organizacij niso dovolj uspešne, ker imajo zelo malo sredstev. Čeprav jih ima večina dobre namene, jim manjka profesionalnega pristopa s strani psihologov, strokovnjakov za logistiko ali medicinskega osebja, ki bi se lahko spopadlo z različnimi problemi.

4,6 milijard dolarjev bi zares lahko bila vaša dragocena zapuščina Afriki in drugim revnim delom sveta. Ampak naj ta zapuščina pripelje življenje, ljubezen in smeh v svet, ki je pomoči potreben. 


Še nekaj zanimivih dejstev

Obianuju Ekeocha je bila po objavi deležna številnih glasov podpore, pa tudi kritik. V odgovorih na slednje je izpostavila še nekaj zanimivih dejstev, ki jih v pismu Gatesovi ne omeni:

Afriko sestavlja veliko plemen, jezikov in ver. Preko meja držav in jezikov pa nam je vendarle univerzalna vrednota kulture življenja. Zato je zagovornikom splava tako težko (skoraj nemogoče) prodati legalni splav v katerikoli od teh držav.

Glede sprejemanja in uporabe umetne kontracepcije – v Afriki jo že imamo. V zadnjih dveh desetletjih imajo ZN posebno misijo – zmanjšati rodnost v Afriki, zato so naše bolnišnice preplavili z njo in jo promovirajo tako v mestih kot po vaseh. Ampak – kakšno presenečenje – večina ljudi jo še vedno zavrača, ker jo dojemajo kot »proti življenju«. Poleg tega večina afriških žensk ve, kako se izogniti nosečnosti ali jo odložiti brez zatekanja h kemikalijam. Lahko da so revne, niso pa omejene in neumne.

Zakaj tako visoka rodnost v Afriki?

Za visoko rodnostjo v Afriki pa stoji več razlogov.

Prvi je ta, da si ženske želijo veliko otrok. Starejše ženske v naših skupnostih so cenjene glede na število odraslih otrok, ki so jih vzgojile. Moja mama, ki je vzgojila šest otrok, je deležna večjega spoštovanja od njenih prijateljic, ki so veliko premožnejše od nje, a imajo manj otrok.

Če bi Melinda Gates želela vkoreniniti svoj kontraceptivni program v našo družbo, bi morala povsem izkoreniniti takšen vrednostni sistem, v katerem bogastvo nikoli ne velja več od otrok.Če bi Melinda Gates želela vkoreniniti svoj kontraceptivni program v našo družbo, bi morala povsem izkoreniniti takšen vrednostni sistem, v katerem bogastvo nikoli ne velja več od otrok. Drugače povedano, naš sistem je takšen, da so naši otroci naše bogastvo, dolarji, evri, randi pa so samo naše plačilno sredstvo.

Drugi razlog je ta, da je zaradi slabega zdravstva, družbene infrastrukture, slabe prehrane ipd. naša smrtnost precej visoka, pričakovana življenjska doba v podsaharski Afriki je pol nižja od te v Evropi – če kultura ne bi spodbujala in praznovala rojstev, bi že dolgo nazaj izumrli!

Ker nimamo brezplačnega izobraževanja kot v Evropi/ZDA, je revnim (ti predstavljajo 65 % prebivalstva) zelo težko poslati njihove hčere v srednjo šolo (ali celo osnovno), zato se zelo zgodaj poročijo. Jasno je, da če začneš rojevati pri 14 letih, boš pri 35 imel več otrok, kot če bi hodil v šolo in se poročil pri 20.

Vem za ljudi, ki predlagajo, da te mladoletne neveste zaščitimo tako, da jim damo kontraceptive, da bi kasneje zanosile. Ampak živeti v afriški družbi in biti neploden, to za žensko ni dobra stvar, še posebej tam, kjer krščanstvo ni široko sprejeto, in si možje lahko vzamejo druge žene.  

Med izobraženimi je drugače …

Seveda je izobraževanje dražje od umetne kontracepcije, ampak le to lahko spremeni usodo in podobo Afrike na področju revščine.Med izobraženimi pa je drugače, ker se najbolj izobraženi moški večinoma ne odločajo za poligamijo. Zato pa pozivam k temu, da se donacije v Afriko usmerijo k izobraževanju deklic (in fantov) namesto v kontracepcijo. Nihče ne bi želel svoje hčerke poročiti pri 12 ali 13 letih in nobena deklica se ne bi želala poročiti tako mlada, če bi le imeli možnost za nadaljnje šolanje. 

Ko ženska v Afriki enkrat pridobi višjo izobrazbo, postane eksponentno opolnomočena. Lahko dobi primerno službo in ko se poroči, je v veliko boljšem položaju v odnosu do moža, predvsem pa v odnosu do njegove družine. Te ženske imajo večinoma manj otrok (in to večinoma z naravnimi metodami, ne z umetnimi kontraceptivi).

Seveda je izobraževanje dražje od umetne kontracepcije, ampak le to lahko spremeni usodo in podobo Afrike na področju revščine.

Kontracepcija lahko postane orožje v napačnih rokah!

Ena od stvari, ki moti načrte diktatorjev, je večanje prebivalstva, ker morajo nahraniti in poskrbeti za več ljudi. Naravna ženska plodnost je tako zanje velika ovira.Do sedaj sem govorila le o kulturnem sprejemanju (ali zavračanju) umetnih kontraceptivov. Pomemben pa je tudi vidik vladanja in politike v Afriki. To je zelo zelo pomembna zadeva. Vsak, ki podrobneje spremlja novice z naše celine, je verjetno osupel nad lahkotnostjo, s kakršno po naši celini vznikajo doktatorji, poveljniki vojaških udarov, kriminalni vojaški vodje. Večina Afričanov še vedno živi pod diktatorskimi vladavinami, ki trajajo že desetletja. Kdor je na položaju, ima skoraj božansko moč, ki je ni enostavno odvzeti. Večina teh mož želi bogastvo zase in le delček narodnega bogastva dajejo ljudstvu, »drobiž« pa obdržijo sami. Ena od stvari, ki moti njihove načrte, je večanje prebivalstva, ker morajo nahraniti in poskrbeti za več ljudi. Naravna ženska plodnost je tako zanje velika ovira.

Na tem mestu bi v debato pripeljala primer Kitajske. Kitajski voditelji imajo tako neverjetno moč kot izredno bogatsvo, zato so v trenutku, ko so žensko plodnost zaznali kot problematično, sprožili precej drago a učinkovito vojno proti plodnosti: državno financirani splavi, prisilne sterilizacije, obvezna kontracepcija – vse to brez posebnega oziranja na človekove pravice. V Afriki pa naše vlade imajo željo zmanjševati število prebivalstva, imajo moč (za teptanje človekovih pravic), le denarja ni dovolj, zato so bile ženske varne pred takšno obliko nasilja.

Vse to pa bi se lahko hitro spremenilo z Melindinim prilivom neverjetnih količin umetnih kontraceptivov. Kar vidim jih lahko v rokah afriških diktatorjev, ki bodo vsakega od njih hitro spremenili v orožje. Poznam mnoge, ki menijo, da je dajanje možnost nadzora nad rojstvi v roke ženskam dobra stvar, ampak – ali smo pripravljeni dopustiti, da še ta dodaten vzvod moči pade v napačne roke?

Obianuju Ekeocha odgovarja na mnoga vprašanja in komentarje bralcev na tem blogu. 

Vir: Catholic Herald, Little Catholice Bubble      

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja