Kako lahko kontracepcija uniči vaše ljubezensko življenje?

Foto: Shutterstock

Ko se ženska odloči za uporabo hormonske kontracepcije, se v njeni glavi običajno odvija eden od scenarijev: lahko bom imela spolne odnose brez strahu, da bi zanosila, znebila se bom nadležnih težav, kot so neprijetni izcedki, akne, močne, boleče menstruacije. O kakšnih neprijetnih učinkih ne razmišlja. No, morda o povečanju teže ali vplivu na kaj drugega, kar lahko opazi na svojem telesu. Ne ve pa, da lahko uporaba tabletk celo uniči njeno ljubezensko življenje.

Ja, prav zares. Sintetični hormoni v tabletkah motijo tvorbo njenih lastnih hormonov in rušijo hormonsko ravnovesje v telesu. In ker naši hormoni ne vplivajo samo na telesne procese, ampak tudi na to, kako dojemamo druge in kako drugi dojemajo nas, je logično, da vplivajo tudi na vse naše odnose. In hitro se lahko zgodi, da se bo neuravnotežena hormonska tehtnica zaradi stalnega motenja sintetičnih hormonov preveč nagnila na eno stran in nas oddaljila od partnerja, namesto da bi naju zbližala.

Hormoni nam pomagajo komunicirati s svetom.

Kako lahko tabletka uniči ljubezen?

Privlačil vas bo napačen moški. Ko so naši hormoni uravnoteženi, gre naše telo telesno vsak mesec oziroma vsak cikel na lov za dobrim partnerjem. To se zgodi ob ovulaciji. Estrogen, ki je okrog ovulacije na višku, povzroči, da so ženski privlačni moški, katerih obrazi, glasovi in vedenje kažejo na prisotnost velike ravni hormona testosterona. Ženskam so tako bolj privlačni moški s simetričnim obrazom in telesom ter globokim glasom. Ženske po naravi bolj privlači vonj moškega, ki je genetsko različen od nje. Na tak način narava poveča možnosti za zdravega otroka, zmanjša možnost spontanega splava in se elegantno izogne morebitnemu incestu. Pripomore pa tudi k bolj zadovoljujoči spolnosti in srečnejšim odnosom.

Ženske, ki so na hormonski kontracepciji, pa bolj privlači vonj moških, ki dišijo podobno kot one same, torej tistih moških, ki so ji genetsko podobni. To naj bi bilo zato, ker tabletka žensko postavi v stanje navidezne nosečnosti, nosečnice pa so po naravi nagnjene k skrbi in negi sorodnikov, ki dišijo tako kot one. Na ta način si ženske ne izbirajo več partnerjev, ki bi bili zanje najprimernejši.

Ironično je, da ženske začnejo jemati kontracepcijo, da bi lahko uživale v spolnosti, zgodi pa se, da izgubijo željo do nje.

Postanete manj privlačni za moške. Feromoni, ki jih sprošča naše telo, delujejo kot ljubezenski napoj, zato postanemo bolj privlačne za moške. Tako pripomorejo, da se moški začne zanimati za žensko, ki ga sicer samo po svojem videzu in glasu ne bi privlačila. Zaradi feromonov ženska tvori poseben vonj, ki privlači moške. Ko moški vdihne feromone, se v njegovem telesu tudi poveča količina testosterona.

Ženska ne tvori feromonov vsak dan enako, ampak se njihova tvorba spreminja tekom ciklusa. Največ se jih tvori v najbolj plodnih dneh, to je okrog ovulacije. Vendar raziskave kažejo, da kontracepcija ustavi tvorjenje feromonov, kar lahko negativno vpliva na vaše ljubezensko in spolno življenje.

Vaš izbranec vam ne bo več privlačen. Če ste bili na kontracepciji, ko sta se spoznala in začela z zvezo, se lahko zgodi, da vam partner ne bo več privlačen, ko boste prenehali z jemanjem tabletk. Nekaterim ženskam postanejo bolj privlačni drugi moški. V mnogih primerih se zgodi tudi to, da se razmerje konča, kar je še posebej tragično, če pomislimo, da se je to zgodilo zaradi kontracepcije.

Lahko zavrejo vašo spolno željo. Ženska naj bi imela največjo željo po spolnosti okrog ovulacije, vendar pa tabletka prepreči ovulacijo. Poleg tega sintetični hormoni v kontracepciji izčrpavajo zaloge vašega testosterona, ki je poleg ravnovesja hormonov ključen za vašo željo po spolnosti in spolni užitek.

Raziskave so pokazale povezavo med jemanjem tabletk in spolno disfunkcijo, kar vključuje manj spolnosti, manj vzburjenja, manj užitka in manj orgazmov ter težave z vlažnostjo nožnice in bolečine med spolnim odnosom. Ironično je, da ženske začnejo jemati kontracepcijo, da bi lahko uživale v spolnosti, zgodi pa se, da izgubijo željo do nje.

Lahko vplivajo na vaše razpoloženje. Tabletke povezujejo tako z depresijo kot s tesnobo ter poslabšanjem PMS-ja. Ženske tako zaradi slabega počutja in nihanja razpoloženja ne čutijo želje po spolnosti. V naravnem ciklusu ženska tekom ciklusa izkusi celo paleto občutkov, in če je v stiku z njimi, lahko to okrepi njen odnos. Če pa se neprestano počuti enako in še to ne preveč dobro, ni ravno najbolj obetavno za odnos in ljubezensko življenje.

Odločitev za kontracepcijo je tako več kot le odločitev o tem, ali želite zanositi ali ne.

Zato je pomembno, da pri izbiri primerne oblike načrtovanja spočetij dobro poznate tako svoje telo kot vpliv različnih metod nanj. Naj oboje deluje za vas in v dobro vaših odnosov.

Viri:

https://www.scientificamerican.com/article/birth-control-pills-affect-womens-taste/#googDisableSync

https://www.independent.co.uk/news/british-psychological-society-sex-appeal-it-s-all-down-to-smell-1191897.html

https://time.com/3596014/attraction-sex-birth-control/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5474522/

https://www.sarahehill.com/birth-control-pills-partner-choice/

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Ginekologi predpisujejo ženskam kontracepcijske tablete v menopavzi (ne zaradi zanositve), pač pa ker zaustavijo močne krvavitve. Torej, tukaj lahko govorimo o pozitivnem učinku kontracepcijskih tablet.
  V članku točno piše, da kontracepcijske tablete preprečijo ovulacijo, torej NISO abortivne!
  Moje mnenje: še vedno boljše jemati kontracepcijske tablete kot pa delati splav! Ali pa: boljše jemati tablete kot pa tvegati nezaželeno nosečnost (npr. ženska je imela že več carskih rezov), njeno življenje bi bilo ogroženo v primeru ponovne nosečnosti.
  V tem primeru lahko rečemo, da je treba izbrati manjše zlo.

 2. Samo barcaffe, spet si lepo obrazložil. Nobena zadeva ni samo črno – bela, kar ponavadi tu na Iskreni.net ponavljajo vedno znova in zaradi tega sem vedno presenečena, da se ne morejo vživeti tudi v nekoga drugega, ki ne razmišlja tako kot oni.

  Čeprav sama ne bi bila tako prepričana, da je hormonska terapija v menopavzi tako dobra, veliko žensk zaradi hormonske terapije še bolj trpi, tvegajo raka na rodilih itd. Ne verjamem sploh, da veliko ženskam to pomaga. Zato morajo ženske veliko brati, dobro naj bi bilo, da bi ženske v menopavzi odstranile mlečne izdelke, jedo naj veliko zelenjave in sadja, da so veliko v naravi, premagujejo stres, pomagajo si lahko z naravnimi zelišči, z izobraževanjem bodo prišle do več znanja. Hormonska terapija mora biti zadnja možnost. Kontracepcija povzroča tudi strdke kolikor vemo. Pač v zdravstvu je tako, da ti ponudijo samo hormonsko terapijo, nimajo pa časa, da pogledajo vsako žensko posebej, se pogovarjajo z njo. NI posluha o kakršnihkoli alternativah, ki jih je ogromno. Ampak naše zdravstvo temu ni naklonjeno.

  Tudi jaz sem osebno proti umetni kontracepciji, je ne uporabljam, sem pa v študentskih letih izkusila, kaj pomeni jemati hormonske tablete. Že od začetka menstruacije sem se soočala z nerednim ciklom. zato sem po nekaj letih, ker sem bila res žalostna in mi je bilo grozno, da sem imela na vsake tri, štiri mesece menstruacijo, odšla h ginekologinji. Takrat nisem imela tega znanja, ki ga imam sedaj. Takrat se nisem toliko ukvarjala z zdravjem, takrat nisem toliko razmišljala o sebi. Jemala sem tablete tri leta in res moram reči, niso mi pomagale, čustveni svet se mi je podrl. Seveda menstruacija ni bila prava, to ni tista prava kri, ko se ženska čisti, bila sem v enem takem depresivnem obdobju, nisem vedela, kaj se z mano dogaja. Ja, zraven sem pa vedela, da ne morem zanositi. Tablete so za vsako žensko zagotovo nevarne, ker imajo veliko stranskih učinkov (katera tableta jih pa nima) predvsem iz zdravstvenega vidika, ko pa pogledamo duhovni in duševni vidik, pa še toliko bolj.
  Po treh letih sem nehala s temi tablete, potem se mi je šele začelo dogajati, stalne bolečine ob menstruaciji, še vedno sem imela nereden ciklus. Imela sem težave pri zanositvi, doživela izvenmaternično nosečnost, spontani splav. No ko sem v tretje zanosila, se je vse dobro izteklo in imam 8-letnega sina. Po rojstvu sem začela imeti bolj redne menstruacije. Vsaka ženska, ki ima neredni ciklus, bi si morala nujno podrobno pogledati svojo ščitnico. Ko so meni odkrili tumor ščitnice in ko sem imela operacijo in sem zdaj brez ščitnice, sem vedela, da je bilo to z mano že celo večnost narobe. Moja ščitnica ni dobro delovala, pa se s tem nobena ginekologinja ali zdravnik ni ukvarjal. Odkar nimam ščitnice – seveda moram jemati euthyrox do konca življenja, imam menstruacijo do dneva natančno, zelo občutim ovulacijo. Torej v svojih 40.letih sem doživela, kaj pomeni biti ženska, kaj pomeni imeti reden ciklus. Zato sem z veseljem ženska. Živim z naravo, probam res zdravo živeti, vendar si ne drznem, da bi nekomu drugemu rekla, ja, ker jaz tako živim, moraš tudi ti tako. Saj za to se mora vsak sam odločiti.

  Ljudem je treba ponuditi več možnosti. In ko imajo ljudje več možnosti, se odločijo za tisto, ki je njim najbolj primerna.

  Res me moti, da tukaj na iskreni.net vidite samo eno vidik, kako ima ženska urejen ciklus, kako si lahko pomaga z naravnimi metodami kontracepcije. Ampak dejstva so taka, da je veliko žensk brez redne menstruacije, veliko žensk je brez menstruacije, veliko žensk ima take in drugačne zdravstvene težave, veliko žensk ima kronične bolezni, ki morajo upoštevati zdravstvene nasvete in tu pač ne more priti v poštev to, kar vi pravite. Veliko žensk tudi ne mara svojega telesa, je nesrečnih, je čustveno nestabilnih, ne prevzemajo odgovornosti. In pri takih ženskah ne moremo pričakovati, da bodo res naklonjene naravnim metodam kontracepcije.

  Ženske, prosim da si preberete tudi tale blog Diane Vlahinić, ki je študirala tradicionalno kitajsko medicino in se izobražuje za naturopatko, kaj je povedala o uživanju kontracepcijskih tabletk. Veliko bolj poučno, kot sam ta članek od Iskreni.net:

  https://or-ca.si/blog/domaca-lekarna/uzivanje-kontracepcijskih-tabletk-povzroca-pomanjkanje-vitaminom-in-mineralov/

 3. Kako očitno višja kvaliteta članka je, če ga piše Maja Vovk ali pa “uredništvo”. Rdeča nit članka je neizupodbitno dejstvo, da je tudi za ljudi še vedno bistven IZGLED, VONJ in OKUS partnerja. Človeška družba pa skuša te razpoznavne znake kar se da prikriti in izničiti.

  Hormonska “terapija” je le eden izmed motilcev naših zaznav in menim, da ne tako zelo bistven, kot so drugi: modna industrija, kozmetika, socialne norme … svoj vonj prikrivamo z zaviralci (antiperspiranti) in ga nadomeščamo s sintetičnimi parfumi. Kozmetična industrija zna povsem spremeniti videz obraza zgolj z uporabo ličil (poznam žensko, ki jo mož v 12 letih še ni videl brez ličil, nočne omarice so nekoč imele na ženski strani predalčke za ličila že vgrajen!). Obleka naredi človeka pa je že naš stari pregovor. Modna industrija narekuje kaj je lepo. Kako dolgo sem se moral “čistiti” do te mere, da sem si priznal, da obožujem ženske povsem drugačne od modnih zapovedi. Nadalje pa je sociološki vidik družbe, ki diktira kaj sme biti všeč in kaj ne, ter moralne norme, ki stigmatizirajo raziskovanje “ponudbe partnerjev” do te mere, da pravega vonja in okusa ne moremo zaznati, preden je prepozno. Psi ne komplicrajo: povohajo se in če je to-to, sledi ritual. ČEMU kreatorji človeške družba na vseh področjih skušajo preprečevati pristne stike? Zdi se, da je pravi trud vložen v to, da bi se sparčkali napačni ljudje in da bi jim bil razhod potem čimbolj otežen. En razlog je zagotovo v premoženju, ki so ga nekoč tako na kup spravljali, da so se dogovorjeno poročali sorodniki med seboj. Morali so pretentati čute. Razvili so tudi dogovorjeno varanje, da so v takih zakonih vzdržali. Kontra-cepcija vendarle je pomoč na poti do ozdravitve človeštva, pa naj bo taka ali drugačna. Nepoučenost o njej pa je slaba, kot tudi nepoučenost o zvezah, odnosih, telesu in zakonitostih, ki jim še milijon let ne bomo ubežali, pa če se neke inštitucije še tako trudijo. Prej bodo same propadle. Z nasiljem prideš zgolj tako daleč. Zame so bile resne kandidatke zgolj brez ličil, brez parfumov. Nato kaka telesna dejavnost, da se preznoji. Telesni stiki PRED poroko so nujni, če naj zveza drži (četudi ni konkretne penetracije za tradicionaliste). Siliti nekompatibilne ljudi ljudi skozi življenje, je zgolj nasilje nad obema!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja