Pa še o kontracepciji

Thumbnail

Ob omembi kontracepcije spet vre. In spet smo razdeljeni. Na eni strani tisti, ki se čutijo, kot da se jim želi vzeti težko priborjene pravice, na drugi strani pa tisti, ki si želijo drugačnega pristopa do uravnavanja rojstev. V čem je torej problem?

Svobodna odločitev

Starši naj bi se svobodno odločali o rojstvih otrok. S tem se vsi strinjamo. Zaplete pa se, ko je govora o tem, kako naj bi to dosegli in kdo naj bi nosil finančne posledice.

V Sloveniji imamo na voljo številne možnosti: mehansko kontracepcijo, spermicide, različne oblike hormonske kontracepcije in naravne metode. Od vseh teh pa ima zgolj hormonska kontracepcija privilegij, da je brezplačno dostopna dekletom in ženskam, saj se stroški zanjo krijejo iz zdravstvene zavarovalnice. Upam si trditi, da to ni ne pravično ne dobro.

Zgolj hormonska kontracepcija je privilegij, da je brezplačno dostopna dekletom in ženskam.

»Zdravi hormoni«

Če v roke vzamete navodila za uporabo kontracepcijskih tabletk, boste med drugim lahko zasledili številne stranske učinke. Nekateri med njimi so lahko zelo hudi. Pa vendar se tabletke zelo nekritično predpisujejo že mladoletnim dekletom z zavajanjem, da jim bodo »uredile ciklus«.

Na žalost pa hormoni iz tabletk nimajo vpliva le na ženske, ki jih jemljejo, ampak tudi na vse nas, ki si pa tega ne želimo. V odplakah so velike količine hormonov in ti prehajajo tudi v pitno vodo. Vpliv na okolje je zaskrbljujoč.

Upravičenost plačila

Vedno znova me šokira, kako slabo se ženske poznajo in kako malo vedo o svoji plodnosti.

Hormonska kontracepcija ni nekaj, kar bi ženske potrebovale za svoje zdravje. Plodnost ni bolezen, zato ne potrebuje zdravljenja. In tudi hormonska kontracepcija ni zdravilo v pravem pomenu besede. Zdravilo vzamemo, ko telo ne deluje tako, kot bi moralo, in želimo, da se ponovno vzpostavi ravnovesje. Plodnost pa je pokazatelj, da naše telo pravilno in zdravo deluje. In kaj naredimo s kontracepcijo: to normalno stanje porušimo. Je torej potrebno, da se to financira iz javne blagajne?

Če se sprejme odločitev, da je uravnavanje spočetij tako pomembno za našo družbo, da bomo to financirali iz javnih financ, zakaj potem zdravstvena zavarovalnica ne financira vseh oblik uravnavanja spočetij? Zakaj daje ta privilegij le hormonski kontracepciji? Kaj pa ženska, ki je ne sme ali ne želi uporabiti? Zakaj ona ni deležna enakih privilegijev? In zakaj potem niso brezplačni tudi kondomi in ostale oblike kontracepcije? Kaj pa naravne metode? Te so ob pravilni uporabi tako zanesljive kot najboljša hormonska kontracepcija, s tem da zdravja ne ogrožajo. Mar ne gre tu za diskriminacijo?

Kje so tu moški? Zakaj je vedno govora le o ženski, kot da bi šlo za stvar, ki se moškega ne tiče?

Informiranost

Če česa manjka v naši družbi, potem manjka informiranosti. Čeprav živimo v dobi, ko je na voljo ogromno informacij, smo še vedno zelo slabo seznanjeni. Vedno znova me šokira, kako slabo se ženske poznajo in kako malo vedo o svoji plodnosti. Pri povprečni ženski se poznavanje ciklusa začne in zaključi s tem, da ve, da ima približno vsak mesec menstruacijo. O tem, kdaj in kako lahko sploh pride do spočetja, pa se večini še sanja ne.

Zato bi bilo nujno vlagati v informiranost deklet in žensk. Pri Zavodu iskreni.net te potrebe stalno opažamo in zato tudi izvajamo tečaje FertilityCare ter posebne delavnice za odraščajoča dekleta. In tako pogosto slišimo priznanje, da če bi prej vedele o sebi to, kar vedo sedaj, bi se v življenju odločale precej drugače.

In nenazadnje …

… se pojavlja tudi vprašanje: kje so tu moški? Zakaj je vedno govora le o ženski, kot da bi šlo za stvar, ki se moškega ne tiče? Kaj nista oba odgovorna za spočetje?

Je torej res problem zgolj v tem, kot se bojijo glasne feministke, da bi s plačljivostjo kontracepcijskih tabletk ženskam vzeli pravice? 

Foto: npr.org

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja