Ocenjevanje žensk, kot da so vinska letina

Foto: Canva

Sedaj že nekaj časa poslušamo, da so družbena omrežja nevarna. Da s sabo prinašajo ogromno pasti, ki se jih (pre)pogosto niti ne zavedamo. Obenem pa podcenjujemo njihovo moč. Še posebej takrat, ko se na družbenih omrežjih oblikuje mnenje, ki lahko vpliva na samopodobo otrok, najstnikov, pa tudi odraslih. In ravno to se je (ponovno) potrdilo v minulem vikendu.

Ženske kot vinska letina

Eden izmed v nizu umetno ustvarjenih »vplivnežev«, ki svojo podobo prodaja pod nazivom »sanjski moški«, si je v javnem nastopu, objavljenem na spletnih platformah, privoščil ocenjevanje znanih (in manj znanih) Slovenk ter jim na podlagi zunanje podobe dajal ocene, pri tem pa te ženske povsem brezčutno poniževal.

In družabna omrežja so ogromen generator takšnih podob in pričakovanj, ki naše otroke pahnejo v svet nezadovoljstva s svojimi telesi, v depresijo in k samomorilskim težnjam.

Vse skupaj je delovalo, kot bi bil na ocenjevanju vinske letine, kjer lahko brezmejno pljuvaš po vzorcih, ki jih okušaš in ti niso po godu, pa še za takšno ocenjevanje je potrebno bistveno več znanja, spoštovanja, občutka, inteligence, kot ga je pokazal ta t. i. vplivnež. Ampak pred sabo ni imel vina ali česa podobnega, ampak je ocene podeljeval dekletom, mamam, ženam, hčeram itd.  

Nevarna praksa

Otroški in mladostniški pedopsihiatrični oddelki so polni. Otroci trpijo zaradi bremen, ki jim jih nalaga sodoben, hitro spreminjajoč se svet. Nalaga jim pričakovanja, ki jih ne zmorejo izpolniti, nalaga jim izmaličene »idealne« podobe telesa, obraza, obnašanja itd., ki jih ne morejo doseči. In družabna omrežja so ogromen generator takšnih podob in pričakovanj, ki naše otroke pahnejo v svet nezadovoljstva s svojimi telesi, v depresijo in k samomorilskim težnjam.

Ampak ta svet, v katerega so pahnjeni naši otroci, oblikujemo mi vsi. Ti in jaz, ki nimava na tisoče sledilcev na Instagramu in še posebej vsi tisti, katerih število sledilcev se meri s pet ali šest mestnimi številkami. Zato je odgovornost na nas vseh, da nikoli ne dovolimo, da takšno oblikovanje mnenj, in poniževanje podob drugega postane sprejemljivo. Ker ni. V nobenem primeru. In za takšno ravnanje ni opravičila. Preprosto ga ne sme biti, ker vsako opravičevanje in pojasnjevanje takšnega ravnanja lahko da našim otrokom vedeti, da se s tem strinjamo. Ampak se ne smemo. Nikoli.  

Možje, zaščitimo hčere (in žene)

Torej, kaj lahko storim jaz, ki nimam vpliva na družabnih omrežjih? Najprej si moram razjasniti, da za pravo ravnanje ne potrebujem spletnega občinstva. Pravo ravnanje in pravilen in spoštljiv odnos do drugih se ne prične na pametnih telefonih, ampak doma, v krogu družine.

On ni vreden naziva, s katerim prodaja svojo podobo, ve pa ste vedno in povsod vredne, da ste cenjene in spoštovane.

Moja žena in hči sta prvi, ki morata vedno znova čutiti, da bom varoval njuno osebnost. Da nikoli ne bom dovolil poniževanja in norčevanja iz njunih zunanjih podob ali osebnostnih lastnosti. Da bom vedno varuh njunega dostojanstva. Ter da bom znal vedno jasno in glasno obsoditi takšna ravnanja. In da jima bom vedno znal jasno pokazati, da je edina ocena, ki nekaj šteje ta, ki je odraz naše ljubezni in povezanosti. 

Nič zato, če nikoli ne bom »sanjski« moški

Draga dekleta, mame, žene, hčere nikoli si ne dovolite, da bi moški, ki mu je naziv »sanjski« podelila komercialna televizija, vplival na vaše občutke in samopodobe. On ni vreden naziva, s katerim prodaja svojo podobo, ve ste pa vedno in povsod vredne, da ste cenjene in spoštovane. Točno takšne kot ste. Brez izjeme.

In dragi možje, dajmo se vprašat – kako bi se mi počutili, če bi nekdo s takšnim ocenjevanjem javno poniževal moje dekle, ženo, hčerko, mamo? Bi jim stopili v bran? Verjamem, da bi! Večina moških nas nikoli ne bo prejela naziva »sanjski«, a to ni pomembno. Pomembno je le, da smo sanjski v očeh teh, ki potrebujejo našo zaščito – tudi pred izmaličenimi podobami, ki jih v sodobnem svetu ustvarjajo družabna omrežja. Preberi več:

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. In kdo sploh je tale sanjski moški? Povprečen fant, nič posebnega, niti po zunanjosti, še manj po notranjosti. S svojimi izjavami je pokazal, kaj sploh ima oz. česa nima v glavi. Rad bi izpadel kot veliki frajer, Jack, “na nivoju”, na koncu je izpadel bedak. Primorci imamo za take poseben izraz, ki pa ga ne bom napisala, ker mi ga sigurno ne bi objavili.
    Njegove besede in opazke so popolnoma brez pomena. Zaradi takih bedastih izjav se res ni potrebno nobenemu sekirati.

  2. Če bomo starši opravili svojo nalogo, nam nihče ne more sfrderbati otrok. Enako je z vero. Če je prava, je nič ne more omajati. Apeliram na stopnjevano nestrpnost do drugačnih. Kaj je Kristus učil? Med drugim zagotovo ne sovraštva do drugačnih. Sanjski moški? Ravno nasprotno od tega. Nek % ljudi pač potrebuje vso to zunanjo podporo, da se počuti polnega. Ne moremo mu pomagati neposredno, lahko pa sebio, svojim bližnjim in otrokom. Če bomo pomagali sebi, bomo pomagali svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja