Kaj lahko storim, da moj otrok ne bo postal žrtev spletnega nasilja in kako se rešiti digitalne preobremenjenosti?

Foto: Pixabay

Epidemija je mlade potisnila pred »pametne« zaslone in jih s tem potisnila tudi v naročje nevarnosti, ki nanje prežijo na spletu, katerih se mladi pogosto ne zavedajo.

Najpogostejši primeri nasilja na spletu so povezani s t.i. »groomingom«, kjer mladi na spletu navežejo stik z odraslo osebo, ki otroka sčasoma prepriča v to, da ji prične pošiljati intimne fotografije. Obenem pa lahko otroci postanejo žrtve izsiljevanj ljudi, ki v zameno za nove intimne fotografije otrokom grozijo z objavo prej poslanih fotografij. Pri tem je pomembno zavedanje, da vsebine, ki so bile enkrat objavljene na spletu, za vedno ostanejo v spletnem okolju.

Z Rokom Gumzejem iz Centra pomoči pri prekomerni uporabi interneta smo govorili tudi o nevarnostih, ki na otroke prežijo v različnih skupinah na družbenih omrežjih in ki otroke vodijo tudi v najbolj skrajna ravnanja, kot je na primer samomor.

Nikakor pa nevarnosti prekomerne uporabe novih tehnologij niso »rezervirane« le za mlade, saj tudi odrasli pogosto spregledamo, da smo žrtve digitalne preobremenjenosti. V času epidemije se je digitalna preobremenjenost pojavila pri večini teh, ki so svoje delo opravljali od doma (ali pa ga še vedno), ločnica med delovnim in zasebnim časom pa se je bistveno zmanjšala.

V znakih, s katerimi prepoznamo digitalno preobremenjenost, se lahko najde večina uporabnikov spletnih omrežij in novih tehnologij, zato je potrebno temu pojavu posvetiti dovolj pozornosti.

Digitalna preobremenjenost pa vodi tudi do digitalne odtujenosti, še enega pojava, katerega vzrok lahko najdemo v tem, da smo zaradi nove realnosti, povezane z epidemijo COVID – 19, pričeli s prekomerno uporabo novih tehnologij. Kaj prinaša digitalna odtujenost, ali se bomo po koncu drugačnih razmer znali odklopiti z ekranov? Tudi o tem smo se pogovarjali z Rokom Gumzejem iz Centra pomoči pri prekomerni uporabi interneta.

Z Rokom Gumzejem smo govorili tudi o tem, kakšna je nova realnost prekomerne uporabe sodobnih tehnologij, o odvisnostih, ki se rodijo s “pametnimi” ekrani ter o tem, kako lahko prepoznamo znake, ki vodijo v takšno odvisnost


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja