Obvestilo vrtca: starši, pospravite telefon!

Foto: Shutterstock

Seveda nam otroci pomenijo več kot telefon! No, razen, kadar imamo nujen klic, sporočilo, mail … In takrat morajo otroci počakati. Tudi če so nas čakali že vse dopoldne … V nekem vrtcu so temu rekli: dovolj!

Prizor staršev, ki svojega otroka peljejo v vrtec/šolo ali nazaj domov s telefonom na ušesu ali v rokah, ni tako redek. Pa čeprav si otrok ob slovesu in snidenju še toliko bolj želi naše pozornosti.

V nekem vrtcu v Teksasu v ZDA pa so se zaposleni tovrstnih prizorov tako naveličali, da so na vrata vrtca obesili preprost list z naslednjim sporočilom:

 

Prišli ste po svojega otroka!

Pospravite svoj telefon!!!!

Vaš otrok se zelo veseli srečanja z vami! Ste tudi vi veseli, da ga vidite??

Opazili smo že, kako so otroci poskušali staršem pokazati svoje izdelke, ki so jih ustvarili v vrtcu, starši pa so telefonirali. Slišali smo otroka, ki je govoril: »Mami, mami, mami ….«, mami pa je več pozornosti posvečala telefonu kot svojemu lastnemu otroku.

To je zares grozno.

Pospravite svoj telefon!!

Takšno obvestilo bi morali obesiti še kje drugje … tudi doma

Sporočilo je – s svojim telefonom, seveda – poslikala Juliana Farris, ena od mam, ki so prišle po svojega otroka v vrtec, in ga objavila na facebooku. Sporočilo se ji je zdelo odlična zamisel, ni pa pričakovala, da se bo zdelo tako pomembno še več kot milijonu drugih, saj se je objava bliskovito razširila po spletu.

Mnogi so k temu pripisali tudi svoje komentarje. Zelo zgovoren je naslednji: »Bolje bi bilo, če bi staršem poslali sporočilo na telefon. Kajti takole na papirju ga ne bodo opazili, ker bodo ravno zaposleni s telefonom.«

Takšna sporočila bi pravzaprav morali izobesiti še kje drugje, ne le v vrtcu, saj mnogi starši priznavajo, da jim telefon krade pozornost, ki bi sicer pripadla otrokom, tudi med obroki, sprehodi, na otroških nastopih, tekmah, igriščih … In seveda tudi doma.

Otroci poskušajo odvrniti starše … a pogosto neuspešno

Kako slabo vpliva pretirana uporaba telefona na odnos med starši in otroki pa je že leta 2014 pokazala študija Bostonskega zdravstvenega centra.

Če bo postala naša uporaba mobilnih telefonov res prekomerna, otroci ne bodo imeli več prav dosti priložnosti za urjenje v pogovarjanju in odzivanju na nekaj, kar doživlja druga oseba.

V študiji je skupina raziskovalcev opazovala starše in otroke v restavracijah s hitro prehrano. Od 55 jih je kar 40 med obrokom uporabljajo telefone. Opazili so, da so otroci pogosto zaman poskušali pritegniti pozornost odraslih, ko so bili ti prilepljeni na svoje pametne telefone in druge naprave.

Vodja raziskave, dr. Jenny Radesky opisuje primere, ko je otrok poskusil fizično obrniti mamin obraz proč od tablice, pa mu ni uspelo. V nekem drugem primeru je mama brcnila otroka pod mizo, ko jo je ta motil pri uporabi naprave. Ali pa oče, katerega glas je postal grob in odrezav.

Raziskovalci so opazili, da je interakcija med otroki in starši, ki so največ uporabljali elektronske naprave, zelo negativna, groba ali pa je skorajda ni.

Dr. Radesky ob tem pravi: »Skrbi me, da če bo postala naša uporaba teh naprav res prekomerna in bo nadomestila vsakodnevne interakcije, potem otroci ne bodo imeli več prav dosti priložnosti za urjenje v pogovarjanju, prepoznavanju socialnih iztočnic in rahločutnem odzivanju na nekaj, kar doživlja druga oseba.«

Morda pa bi morali takšna »obvestila za starše« polepiti po večini javnih mest in, nenazadnje, tudi doma. Ker, kaj je v resnici pomembno?

Vir: parents.com, nbcnews.com

Foto: celebritybabies.people.com, facebook.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja