Neprespan najstnik in kako mu lahko pomagamo

najstnik_spanje

Današnji otroci naj bi bili najbolj neprespani, pravijo strokovnjaki. Pri tem prednjačijo najstniki, ki so zaradi neprespanosti kronično utrujeni. Kaj je vzrok tega in kaj lahko kot starši naredite, da jim pomagate prej zaspati in bolje spati, je za revijo Your teen spregovoril vodilni mednarodni strokovnjak za spanje, profesor Maas.

Zakaj najstniki težko zaspijo?

Večina najprej pomisli na telefone. Pa ti niso edini problem. Možgani mladostnikov so namreč kronološko nastavljeni na spanje med 2. uro zjutraj in 11. uro dopoldan. Pri spanju igra odločilno vlogo hormon melatonin, ki svoje delo opravlja v temi, ko ugasnemo luči. Okoli polnoči telo tvori rastni hormon in ta zavre tvorbo melatonina. Rastni hormon pa se v velikih količinah tvori od pubertete dalje pa tja do 24. leta. Rezultat tega je, da je mladostnik najbolj pripravljen na spanje okrog 2. ure zjutraj in da težko vstane pred 11. uro. S tem razumevanjem lahko razumemo najstnike, da težko funkcionirajo v prvih šolskih urah, saj so njihovi možgani še v »postelji«.

Za lažje in hitrejše uspavanje si lahko pomagate s sivko (eterično olje, hidrolat, čaj) ali z baldrijanovimi kapljicami. Oboje dokazano deluje uspavalno.

Kako lahko pripomoremo k boljšemu spanju? 

Ne velja samo za najstnike in mladostnike, ampak na splošno.

  • Po 14. uri se izognite kofeinu in podobnim stimulansom. To vključuje kavo, gazirane pijače, čokolado.

  • V posteljo pojdite vsak dan ob isti uri in tudi vstajajte ob isti uri. Spalna rutina pripomore k boljšemu spanju. Če ta ritem motite, to zmede telesni cirkadialni ritem. Ker ponavadi ob vikendih radi potegnemo, smo zato ob ponedeljkih kot povoženi. 

  • Vsaj uro pred spanjem izklopite ekrane, telefone, video igrice. Modra svetloba, ki jo oddajajo ekrani, ima na možgane enak učinek kot dnevna svetloba. Zavre tvorbo melatonina. 

  • Uro pred spanjem si privoščite toplo kopel ali tuš, da se sprostite in možganom sporočite, da je čas za odklop.

  • Izogibajte se uživanju hrane pozno zvečer, predvsem tiste, ki bi lahko motila spanec: težka, mastna, pekoča hrana, ki se težje prebavlja. Če ste lačni, raje izberite sadje ali lahke beljakovine. 

  • Poskusite delo oz. domače naloge opraviti že popoldan ali zgodaj zvečer, ko ste še dovolj budni in pozorni. To bo zmanjšalo stres pred spanjem.

  • Najstniki včasih slabo razporejajo čas. Prepričajte se, da najprej opravijo svoje obveznosti, potem pa naj imajo čas za ostale aktivnosti in razvedrila. 

Zakaj morajo najstniki dovolj spati?

Spanje je zelo pomembno za dobro zdravje. Če dovolj spimo, smo manj pod stresom, naša odpornost pa se veča. Naša koncentracija je boljša, lažje se učimo, smo bolj spretni, kar se ne pozna samo pri delu, ampak tudi v našem družabnem življenju.

foto: storyblocks.com 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja