Najstniki si želijo stika z očeti!

Thumbnail

Pogosto se kot očeti znajdemo pred izzivom, kako pristopati do najstnikov. Po eni strani nas postavijo pred zid (včasih prav dobesedno, ko zaprejo vrata svoje sobe), po drugi strani pa sitnarijo ter iščejo potrditve in mnenja. Kaj sploh najstniki hočejo od nas?

Najstniki si želijo stika z očeti! Tako bi lahko povzeli evalvacijo po delavnici Divji bojevniki, kjer so sinovi najbolje ocenili »pogovor z očetom« in »dvoboj z njim«.

Pogovor o pomembnih stvareh

Kakšen naj bo torej pogovor, ki si ga najstniki želijo? Predvsem naj bo pogovor o »pomembnih stvareh«, kjer lahko oče stopi izza zavese odraslega, ki vse ve in poučuje, ter se približa sinu v vsakdanjih izzivih.

Sinovi si želijo slišati naših izkušenj iz mladosti, situacij, ko nas je bilo strah in smo strah premagali, situacij, ko nas je bilo sram, ko smo bili žalosti … skratka življenjske izzive in kaj smo se ob njih naučili o sebi, drugih in svetu.

Hkrati si želijo tudi, da bi jih vprašali o temah, ki njih žulijo: kateri si njihovi prijatelji in kaj jih dela dobre prijatelje; kako doživljajo dekleta; kako telesne spremembe, s kom se lahko pogovarjajo o tem; brez česa ne bi mogli živeti; kdaj so (bili) najbolj srečni itd. Skratka vprašanja o življenjskih temah. Pogosto pa se spotaknemo ob tiste vsakdanje: »Kako je bilo v šoli?« in »Kaj imaš za domačo nalogo?«, ki že zvenijo kot teženje in tako hitro zaprejo možnost za pristno srečanje.

Delati stvari skupaj

Druga stvar, ki pa je prav tako pomembna za najstnike, je konkretna skupna akcija. Imeti skupno pustolovščino, ki je samo najina – morda je to izlet v hribe, roadtrip, športna aktivnost. Ali pa je to skupen projekt: obnova starega motorja, izgradnja kurnika ali nekaj čisto tretjega. Pomembno je, da je ta aktivnost nekaj, kar delava oba in v čemer uživava oba, jaz in ti. Ne: jaz delam, ti pomagaš, niti ne ti delaš, jaz gledam. Ključno je, da je to deljena aktivnost in da oba uživava v njej.

Naj bo pogovor o »pomembnih stvareh«, kjer lahko oče stopi izza zavese odraslega, ki vse ve in poučuje, ter se približa sinu v vsakdanjih izzivih. Je ne najdete? Vprašajte sina: »To soboto ti bom na voljo – lahko si izbereš karkoli, kar bi počela skupaj – pogoj je le, da se ničesar ne uniči, nihče ni prizadet in da ne porabiva več kot x €.« Nato pa se podajte na pot z radovednostjo … tako kot ste se, ko ste bili zaljubljeni v svojo drago in ste navdušeno šli kamorkoli in počeli karkoli, da ste le bili z njo oz. ker ste bili tako še posebej močno z njo.

Morda vas bo sin sprva nejeverno gledal, morda tudi testiral s kakšnimi res norimi idejami, ali pa z idejami, za katere ve, da jih absolutno ne marate. A velja vztrajati, ker boste tako ne le utrdili vajin odnos, ampak tudi spoznali sina na drugačen način.