Kako motivirati najstnika, da se bo učil, pospravil sobo in držal besedo? (video)

Starši, ki imajo najstnika, se večkrat počutijo, kot da je njihov dom bolj podoben bojišču kot zatočišču. Z njimi se prerekajo zaradi šole, nepospravljene sobe, zelo pogosto ga morajo opominjati, naj že naredi tisto, kar mora oziroma kar je obljubil.

Njihove želje so, da ga vzgojijo v odgovornega človeka, da mu pomagajo do uspeha … Vendar se zdi, da vse, kar rečejo ali naredijo, najstnika samo spravlja ob živce. Vedno bolj pa tudi ugotavljajo, da imajo njihove besede vse manj vpliva in da pridige in družinski sestanki ne zaležejo. Kje je torej pot do najstnika, ki bo v sebi naredil neko spremembo?

Poskrbeti za dober medosebni odnos

»Prav je, da starši opazijo, da je treba določene dejavnosti okrepiti, vendar nastane problem, če se starši zataknejo zgolj na vedenjski ravni in samo opazujejo, kaj še ni storjeno”, opozarja dr. Janez Sečnik, specialist zakonske in družinske terapije. Zato vidi pot, da se pri najstniku najprej ugotovi, kje je, kaj se z njim dogaja, kakšen je njegov notranji svet: “Iti moramo čez mostiček, da pridemo do njega in od tam naprej mu lahko pomagamo.”/…/ “Kajti mi moramo biti tisti, ki ga pospremimo v svet, ne tisti, ki nanj izvajamo pritiske zaradi naših strahov”.

V video oddaji nam dr. Sečnik odgovarja na naslednja realna vprašanja:

  • Kako najstnika spodbuditi k učenju? Kaj pomaga in kaj zagotovo ne?
  • Kaj storiti, ko v nečem noče več vztrajati (šport, inštrument …)?
  • Kako ga motivirati za domača opravila oziroma za stvari, za katere je zadolžen?
  • Problem umazane sobe. Je sploh vredno prepira?
  • Kaj mora najstnik nujno slišati od svojih staršev?

“Če bomo godrnjali, mu bomo vzeli še tisto motivacijo, ki je pri najsntiku že tako ali tako usahnila. Zato z godrnjanjem, negativizmom in slabo voljo vsekakor rezultat ne bo dosežen”, še omeni dr. Sečnik. Starše pa spomni še na eno zelo pomembno stvar: “Starši smo nevroarhitekti in mi jim omogočamo razvoj možganov v eno smer ali v drugo. Ali bo doživljal sebe kot dobrega in sposobnega ali pa ne.”

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte si še tudi drugi dve oddaji z dr. Janezom Sečnikom: Svojega najstnika dresiram ali vzgajam? in Najstnik, dekleta in spolnost.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.