Svojega najstnika dresiram ali vzgajam?

Vir: Iskreni

Najstniki svoje starše občasno s svojim vedenjem spravljajo v obup, starši se počutijo nemočne, saj pogosto ne vedo, kako najboljše reagirati na njihovo neupoštevanje pravil ali celo nevarno vedenje.

Kazen je tista, ki staršem najprej pride na misel (odvzem telefona, prepoved druženja s prijatelji čez vikend, ipd.), toda dr. Janez Sečnik, specialist družinske in zakonske terapije, opominja, da takšna drža ni naklonjena otroku, saj deluje kot “dresura”. Najstnik je “tako ali tako že v stiski in ga je strah” in dodatno kaznovanje mu samo še poglablja krivdo in frustracijo ter ga potiska vstran od zdravih in varnih odnosov s starši, pravi dr. Sečnik.

Kakšen način vzgoje torej izbrati, da ne bo “dresura”, ampak iskrena skrb? Odgovor boste našli v pričujoči oddaji, v kateri boste med drugim izvedeli tudi:

  • Kako odreagirati, ko se najstnik ne drži dogovorov? Iz česa morajo starši izhajati?
  • Kaj je primerno, da starši storijo, ko najstnik ponovno prelomi obljubo?
  • Ko se najstnik vse bolj oddaljuje od privzgojenih vrednot in dela po svoje, kaj je na starših, da storijo oziroma rečejo v takšnih situacijah?
  • Kaj se dogaja z najstnikom, ki kadi, občasno popiva, na zabavah okuša razne substance? Na kakšen način naj starši pristopajo do njega in mu pomagajo?

Vabljeni k ogledu oddaje, ki je tokrat v celoti dostopna vsem!

Video oddeje so praviloma namenjene le naročnikom, toda v tem adventnem času vam jo podarjamo kot zahvalo za vaš čas in pozornost, ki ju namenjate našemu portalu. Za dodatne vsebine in predvsem za podporo našemu delu pa ste vabljeni k sklenitvi naročnine.

Na temo najstništva si še lahko ogledate:

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja