Modrčki – jih katera ženska na svetu nosi z užitkom?

Thumbnail

Modrček – obvezen in samoumeven kos ženskega perila. Skrbi za spodobnost in dobro počutje, za lepšo obliko prsi ter da se nam le-te prehitro ne povesijo. In pravkar sem navedla kup nepravilnih trditev …

Resno! Daleč od tega, da bi bil modrček vir kakega dobrega počutja, kaj šele udobja. Mislim, da se glede tega strinjamo vse ženske tega sveta. Nisem spoznala še niti ene, ki bi modrček nosila z užitkom.

Poleg tega je znano, da stalno nošenje modrčka ne pripomore k poznejšemu povešanju prsi, temveč prej obratno, saj poleni prsne mišice. Predvsem pa so modrčki nezdravi, saj povečujejo verjetnost pojava raka na dojki, sploh pretesni in iz umetnih materialov. Vse to je znano, vse to že vemo.

Zakaj sploh potrebujemo modrčke?

Zakaj potem modrček sploh še vsakodnevno nosimo kot obvezen del perila, kot spodnjice ali nogavice? Oziroma – zakaj se nam zdi neprimerno, če ga ne? Saj ničesar več ne razkrivamo, če pod majico, ki ni globoko izrezana ali prosojna, modrčka ni!

Drži, večina nedrčkov skrije bradavice. Pa prsim daje neko uniformno (nepovešeno) obliko. Res je tudi, da so prsi v podloženem modrčku na videz večje, pokončnejše, lepše napolnijo oblačila. A pred vsem tem je glavni razlog, da si ga sploh oprtamo, skrb, da ne bomo nespodobne, da ne bi kdo opazil, da ga nimamo.

Kar so pravzaprav sami trapasti razlogi, ki ne odtehtajo slabšega zdravja na dolgi rok (pa tudi bolj povešenih prsi ne).

Tiranija modrčkov

Poglejmo recimo argument, da modrček skrije bradavice: saj jih imajo moški tudi, pa jim jih ni treba zakrivati. Je problem, da so ženske bradavice namenjene dojenju? Ali to, da lahko izdajajo določene vidike našega počutja (realno največkrat to, da nas zebe)? Jih moramo res zakrivati le, da je družbi manj neprijetno?

Potem »družbeno sprejemljiva oblika« – ta je povsem stvar trenda. V časih Marylin Monroe so bile moderne nekako bolj zašiljene, zdaj morajo biti okrogle. O čemer nas niti ni treba poučiti, to že pred najstništvom ponotranjimo iz filmske in glasbene industrije.

Da to uniformno obliko dosežemo, potrebujemo modrček. Bognedaj, da bi se videlo, da se skozi različna življenjska obdobja ženske naravna oblika prsi neprestano spreminja, ali jojmene, da pri večini žensk leva in desna nista simetrični.

Ženske, ki se v modrčkih ne počutimo dobro in jih ne želimo nositi, bi morale v družbo zakorakati brez strahu pred predsodki ali celo zabodenimi pogledi, uperjenimi v naše – pomanjkanje modrca.

Pravzaprav smo ženske pri modrčkih dvakrat žrtve modne industrije –ne le, da moramo imeti vse življenje vkalupljene v neko okroglo pokončnost in se sramovati oblike, v kakršno se spremenijo, ko odvzamemo podporo; poleg tega so modrčki še en kos garderobe več, zaradi katerega se sekiramo in za katerega zapravljamo.

Že takoj, ko pridemo v puberteto in nam začnejo rasti prsi, nosimo modrček, dolgo preden ga sploh potrebujemo, saj se ob tem počutimo tako odrasle. Najraje že kar pri desetih (pri kopalkah pa že pri štirih). In potem ga pač nosimo vse življenje, ker ga nosi tudi mama, sestra, teta, sošolke in prijateljice … brez da bi se kdaj vprašale o smiselnosti tega početja.

So res tako nepogrešljivi?

Čisto razumem, da bi se nekatere ženske kljub vsem negativnim dejavnikom še vedno odločile za nošenje modrčka. Ker jim je tako pač ljubše. A tudi ženske, ki se v njih ne počutimo dobro in jih ne želimo nositi, bi morale brez njih v družbo zakorakati brez strahu pred predsodki ali celo zabodenimi pogledi, uperjenimi v naše … pomanjkanje modrca.

Sama nekako prikrito ne nosim modrčka že več let. Nikoli ga ne nosim doma. In ker delam od doma, je to praktično ves čas. Enostavno se mi ga ne da oblačiti le za tistih 5 minut, ko grem »med ljudi« – torej po otroka v vrtec.

Sploh pa je moje stalno prehajanje med nosečniškimi, dojilskimi in običajnimi modrčki v zadnjih šestih letih postalo čisto prezapleten proces za tiste 4 sekunde, ki jih imam zjutraj na voljo za oblačenje.

Seveda si ga bom še vedno nadela za javne prireditve, k zdravniku ali ob kakšni svečani priložnosti. Ali športni top (ki skorajda ne šteje kot modrček) za športne aktivnosti. Ne pa le zato, ker »se spodobi«, kadarkoli stopim iz hiše.

Iz srca spodbujam vse ženske, ki vas modrček moti in se vam zdi, da vas v vsakdanjem življenju ovira, da poskusite biti kak dan brez. Verjetno vam bo na začetku malo čudno, a naredile boste veliko za zdravje svojih prsi.

In če vas skrbi, kaj bodo rekli ljudje okrog vas? Ne trdim, da poznam pravilen odgovor, a zdi se mi, da je precej preprost – nič. Ali vsaj ne veliko.

Z glasnim oznanjanjem, da je nehala nositi modrček, bi si vsaka ženska prislužila kar nekaj začudenih pogledov, oznak in predsodkov. A če ga preprosto ne nosi več, le izjemoma kdo opazi in nihče se ne zgraža. Kar še največ pove o tem, kako »nepogrešljiv« del ženske garderobe so modrčki.

Foto: s3-eu-west-1.amazonaws.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja