Mami, od kod sem prišel?

Thumbnail

To vprašanje slej ko prej postavi vsak malček. Nekatere starše spravlja v zadrego, vendar pa vprašanjem o lastnem izvoru nikakor ne moremo ubežati. To, da živim, pač zahteva razlago in odgovor naj bi bil enostaven.

Biološko gledano je odgovor preprost. Vključuje zgodbo o moškem in ženski, ki sta se imela rada in »naredila« otroka. To sta bila mama in oče. Takšna zgodba je bila še do nedavnega prava in univerzalna. Odgovor, ki so ga dali starši, je bil enak leta 1960, leta 1060 ali pa leta 600.

Vse to pa se je spremenilo z razvojem umetne oploditve. Ta naj bi parom omogočila, da dobijo dolgo pričakovanega otroka, ki ga po naravni poti niso uspeli dobiti.

V začetku je bila umetna oploditev, tako kot tudi kontracepcijske tabletke, namenjena le poročenim parom, a to se je kmalu spremenilo. Že v začetku 70-ih let so bile tabletke dostopne vsem in sedaj jih največ uporabljajo ravno neporočene ženske. Razvoj IVF-a je omogočil tako darovanje jajčec in semenčic kot tudi nadomestno materinstvo, tako da je po novem »starševstvo« dostopno praktično vsaki osebi.

Niti dvojčka niti sorojenca

Januarja 2011 so v The New York Times Magazine objavili članek z naslovom “Meet the Twiblings”.  Melanie Thernstrom je povedala svojo zgodbo, kako sta z možem postala starša dveh dojenčkov, Violet in Kieran. Zgodba ne bi bila nenavadna, če pri dveh dojenčkih ne bi bile vključene kar štiri ženske in en moški.

Dojenčka sta bila rojena 5 dni narazen. Obema je skupna ista darovalka jajčec (ki so jo našli na tržišču) in isti darovalec semena (mož od Melanie, Michael). Donosili pa sta ju dve različni nadomestni materi. Genetsko gledano sta otroka sorojenca, vendar pa »prihajata« iz dveh različnih maternic. Rojena sta bili 5 dni narazen, pa vendar nista dvojčka. Zato ju Thernstroma kličeta “twiblings” (skovanka iz angleških besed twins  dvojčka in siblings  sorojenca)

Po šestih neuspešnih postopkih IVF sta se odločila, da poskusita na novo. Želela sta imeti sorojenca enakih let, da bosta skupaj odraščala. Ker je nosečnost z dvojčki pri IVF postopku nevarna, je Michael prišel na idejo, da bi uporabil dve nadomestni materi, ki bi rodili dva dojenčka približno ob istem času. Tako sta izbrala darovalko jajčec in dve nadomestni materi.

Prvi se je rodil Kieran, Violet pa mu je sledila 5 dni kasneje. Oba sta prisrčna in zdrava. Thernstromsa sta se tudi odločila, da bosta ohranjala stike z nadomestnima mamama in darovalko jajčec.

Starša se zavedata, da takšen način ustvarja številne nove sorodstvene vezi, ki jih niti ne znamo poimenovati. Tako ni izraza, ki bi povedal, v kakšnem razmerju sta oba njuna otroka. Rojena sta 5 dni narazen, kar ni enostavno razložiti. Nista dvojčka, ker si nista delila iste maternice. Tudi nista sorojenca, ker so sorojenci vsaj 9 mesecev narazen.

Nedolgo nazaj sta tudi pop zvezdnik Elton John in njegov partner, David Furnish, dobila dojenčka. Do njega sta prišla s pomočjo darovalke jajčeca in anonimne nadomestne mame. Pri tem pa ne gre pozabiti dejstva, da Elton John šteje že 62 let, njegov partner pa 48.

Smo na novem planetu?

Reproduktivna tehnologija je redefinirala seks, zakon, zvezo, družino in tudi naš izvor. Spremenila ga je v svet, kjer je odgovor na vprašanje: »Od kod sem prišel?« neskončno zapleten.Zdi se, kot da živimo na nekem novem planetu – planetu, na katerem ni nobenih meja za spolnost in reprodukcijo več. Reproduktivna tehnologija je redefinirala seks, zakon, zvezo, družino in tudi naš izvor. Spremenila ga je v svet, kjer je odgovor na vprašanje: »Od kod sem prišel?« neskončno zapleten.

Reproduktivna tehnologija pa gre svojo pot v smer ponudbe svojih storitev vsakemu, ki je pripravljen plačati. O moralnih in etičnih dilemah, ki se ob tem pojavljajo, pa ne duha ne sluha. Kot da ni dovolj sporna že sama ločitev spolnega odnosa od spočetja. Kot da ni dovolj ponižanja, ko pari iz bolečega hrepenenja po otroku pristanejo na vse mogoče postopke, ki jih še bolj razvrednotijo.

Pa vendar je vse to le začetek tega, kar prihaja. In vedno težje bo otrokom odgovoriti na vprašanje »Od kod sem prišel«?

Benettonov oglaševalski plakat iz leta 1990.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.