Ljubezen je odločitev

Foto: Shutterstock

Spomnim se, kako mi je nekoč prijateljica, ki se je ločila po nekaj letih zakona, rekla: »Veš, saj rada ga imam. Vendar pa sem ugotovila, da ga ne ljubim. Zato greva narazen.«

Najti naj bi bilo torej potrebno človeka, ki ga nimaš »samo rad«, ampak ga »tudi ljubiš«, kar koli že to pomeni.

Druga prijateljica mi je za vsakega fanta, s katerim je bila skupaj nekaj mesecev, rekla: »saj je čisto fajn, ampak tudi on ni 100 %«, kjer 100 % pomeni, da ni popolnoma pravi zame. In ni trajalo dolgo, da je zveza razpadla.

“Ljubezen”, ki se ohladi

Če vpišemo v Google besedno zvezo »ljubezen se je ohladila«, dobimo približno 3.380 rezultatov. To ni majhno število, čeprav so nekatera besedila, ki to zvezo vključujejo, šteta večkrat (razne novice). Kljub temu pa ta številka priča o razmeroma pogosti uporabi tega protislovnega stavka.

Zakaj protislovnega? Ker ljubezen ni nekaj, kar se lahko ohladi. Ohladi se začetna zaljubljenost, in to vedno. Metuljčki v trebuhu, kot jih čutimo ob začetku zveze, ko smo polni vznemirjenja in tiste »sladke mrščavce«, kot pravi Mlakar, slej ko prej odletijo. In namesto cvetlic, kjer so se metuljčki napajali, imamo občutek, da se je zarasel plevel ali celo koprive.

Veliko ljudi misli, da je takrat vsega konec in da »to ni to«. Prej čudovito romantično zvezo načnejo dvomi o usojenosti drug drugemu. In ker se zaljubljenost tudi ne vrne kar sama od sebe, ljudje pogosto obupajo. In rečejo, da se je »ljubezen ohladila«. Kakšna škoda! Ko bi le vedeli, da je to le ena izmed »stopenj« v odnosu, ki je popolnoma normalna.

Odločitev

Ko se enkrat odločiš, je lažje. Ni več vprašanj, ali da ali ne, temveč zgolj še, »kako bova rešila ta najin skupni problem«. Moja izkušnja je, da je ljubezen odločitev. Spomnim se trenutka, ko sem se moral prav razumsko odločiti, da se bom še naprej trudil za odnos s svojo ženo, takrat še punco. Ni bilo lahko, ampak je bilo vredno. Le odločitev je lahko temelj za nadaljnjo rast odnosa takrat, ko pride do preizkušenj. Dokončna odločitev pa je poročna obljuba. Tam povem tudi drugim, da sem se odločil zate. Da bodo odtlej vsi moji in vsi tvoji problemi – najini skupni problemi. Ko se enkrat odločiš, je lažje. Ni več vprašanj, ali da ali ne, temveč zgolj še, »kako bova rešila ta najin skupni problem«.

Nočem reči, da privlačnost v odnosu ni pomembna. Ravno zaljubljenost je posledica privlačnosti. In če smo bili enkrat v nekoga zaljubljeni, vemo, da je privlačnost v osnovi prisotna. Če kasneje nismo več, to ne pomeni, da ta oseba ne more biti več privlačna. Takrat nastopi čas za trdo delo.

Metuljčki v zakonu

Najina zaljubljenost »odmeva« tudi v najinem zakonu, čeprav je drugačna od »metuljčkov«. Doživljava jo takrat, kadar se darujeva drug drugemu. Kadar se nekdo odpove nečemu za drugega, kadar nekdo nekaj skrbno pripravi za drugega, kadar nekoga skrbi za drugega. Vse to je ključno za osrečujoč odnos tudi po tem, ko začetna zaljubljenost mine. Poleg tega ugotavljava, da naju spominjanje najinih začetkov vedno malo »vrne« v tisti čas, ko sva se doživljala še drugače. In če je dober dan, včasih ujameva tudi kakšnega metuljčka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja