Kako živeti izpolnjujočo spolnost ob uporabi NND?

Thumbnail

Z možem sva že pred poroko odločila, da si želiva najino rodovitnost v času, ko si bova želela spočeti ali pa odložiti spočetje, urejati s pomočjo metode naravnega načrtovanja družine (NND). Seveda nisva vedela, kakšne izzive to s seboj prinese.

Vedela sva, da to ni lahka pot, a da jo z božjo pomočjo zmoreva in tudi želiva. Imava izkušnjo, kako je živeti spolnost v skladu s pravili, ki jih predvideva določena metoda NND, in jim popolnoma zaupava, a ni vedno enostavno slediti tem pravilom, ki so lahko na trenutke tudi omejujoči ali celo negativno vplivajo na celostni odnos. A čar vsega skupaj je ravno v tem, da se pri oviri ne zaustaviš, ampak iščeš načine, kako jo premostiti in ohraniti osrečujoč zakon, ki ne stagnira, ampak se razvija v sočutju.

Bog ne želi zanikanja naših telesnih potreb, saj smo njegova stvaritev in je tudi čista spolna želja del njegovega načrta.Sočutje pa se lahko razvije samo z razumevanjem, ko se zares emaptično vživiš v doživljanje partnerja, in razumevanje samo skozi ljubezen. V pomoč pri razumevanju in poglabljanju življenja z NND mi je bila tudi knjiga The Sinner’s guide to Natural Family Planning, avtorice Simcha Fisher. Avtoričin slog pisanja je dokaj hudomušen, a hkrati zelo spoštljiv in spodbuden do vseh zakoncev, ki se lahko znajdejo tudi v dvomu, ali zmorejo živeti NND. Z vami bi rada delila malce prirejeno 14. poglavju knjige. V tem delu korak za korakom našteva pasti, v katere se lahko ujamemo ob uravnavanju spočetij s pomočjo metod naravnega načrtovanja družine in za vsako past ponuja tudi izziv.

Tudi midva nisva bila imuna na nekatere od navedenih pasti. Sedaj pa se lahko že z nasmehom spominjam spoznanja, da moj mož ne deli istega doživljanja uporabe NND in da se čisto preveč primerjam z drugimi. Zelo osvobojajoče pa je na najino zakonsko spolnost deloval uvid iz teologije telesa, da Bog ne želi zanikanja naših telesnih potreb, saj smo njegova stvaritev in je tudi čista spolna želja del njegovega načrta.

Pasti in izzivi na poti življenja z NND  po knjigi The Sinner’s guide to Natural Family Planing

Past 1: Moški se v plodni dneh oddalji od žene in dela napeto vzdušje (mrkost, trdota) v družini. Nekateri si za potešitvi svoje spolne želje izberejo pornografijo in masturbiranje. V času neplodnih dni pa si seks vzame za svojo pravico in ga niti ne zanimajo ženine potrebe in želje.

Umetnost je, kako lahko mož izraža svojo spolno željo po ženi, a obenem jasno sporoča, da je pripravljen počakati.Izziv 1: Mož poskrbi za ženino dobro počutje med ljubljenjem, kar pomeni, da se morata o spolnosti po spolnem odnosu, še bolj pa pred njim tudi pogovarjati. Poleg tega je za ženo zelo pomembno, da mož svoje navdušenje in naklonjenost ženi izraža tudi, ko ne stoji gola pred njim. Naučiti in navaditi se morata izražat svojo naklonjenost z besedami. Umetnost pri tem je, kako izražati svojo spolno željo po ženi, a obenem vedno jasno sporočati, da je pripravljen počakati, in da ne želi ustvarjati nikakršnega pritiska nanjo.

Past 2: Žena se lahko počuti, kot da je sama za skrb za otroke in ostalo gospodinjstvo, in, kar je še najhujše – da je neslišana in nerazumljena. In potem ji mož na to naprti še občutek krivde, da noče sprejeti novega otroka.

Izziv 2: Mož aktivno sodeluje pri skrbi za otroke in gospodinjstvo. Hkrati pa se trudi slišati, kakšne želje in skrbi ima žena (brez da bi ob tem mrzlično iskal rešitev). To učinkovito prežene ženine strahove.

Past 3: Žena živi v prepričanju, da si mož želi zgolj spolne potešitve in ga grobo zavrača v plodnih dneh, v neplodnih pa se izogiba spolnosti, mož se počuti krivega, ker ima spolno željo tudi v času plodnih dni, in se v času neplodnih nič ne potrudi, da bi bil privlačen za svojo ženo.

Izziv 3: Preko poskusov in napak, z vztrajnostjo in pogovori in z veliko »potovanj k spovedi« bosta našla pot, kako si biti tako fizično kot s pogovori blizu, a vendar ne preblizu, da bi se kateri od vaju počutil pod pritiskom, da dela nekaj, česar drugi ne želi. Vaša naklonjenost drug drugemu se bo poglobila in zelo verjetno se bo poglobljen odnos odrazil tudi kot podarjanje drug drugemu v spolnosti.

Past 4: Nezadovoljstvo in nezaupanje v metodo NND izrazite z malomarnim opazovanje in beleženjem. Slabi in površni zapiski in tabele, iz katerih ni mogoče določiti plodnih in neplodnih dni, bodo v vas povečali strah in vsakršno željo po spolnosti.

Izziv 4: Vestno izpolnjevanje tabele in ravno pravšnje zanimanje moža o zapiskih ženinega ciklusa. Žena se nauči možu izraziti, da si tudi sama želi spolnih odnosov in se mu želi podariti, ker ga ljubi in ker je njen mož, zato skrbno razločuje plodne od neplodnih dni.

Past 5: Primerjanje z drugimi. Samo vi poznate svoje najglobje skrivnosti in nelagodne občutke, druge pa vidimo in doživljamo v njihovi najlepši luči oz. toliko, kot se nam sami želijo razkriti. Zelo resno vzamemo vse komentarje, ki jih dajejo »tujci« npr. na Facebooku in ob tem pozabimo ali celo damo v nič svoje realne okoliščine, značaj svojega zakonca, čustveno stanje, v katerem smo mi sami, in kakšen odnos imam v danem trenutku z Bogom.

Izziv 5: Ozavestite, da imate neponovljiv, edinstven zakon in samo v tem odnosu lahko dosežete zrelost, spoznavate sebe in svoje meje. Ob tem, ko delate na svoje zakonu, posledično razvijete tudi sočutje do drugih. Na dolgi rok pa se lahko naučimo uravnavati svojo svobodno voljo z božjo voljo.

Naravnost NND-ja predvsem v tem, da je je v stiku z resnično naravo spolnosti.Past 6: Ves čas imamo dostop do sekulariziranih medijev, ki nas prepričujejo, da je seks naša pravica in da ga moramo prakticirati ves čas in velikokrat. Pojavi se lahko dvom v to, ali je življenje po pravilih katere od metod NND sploh »naravno«, saj bi moralo biti sicer prijetno in preprosto. Ob tem pa pozabimo, da je naravnost NND-ja predvsem v tem, da je je v stiku z resnično naravo spolnosti.  

Izziv 6: Ne pozabi, Jezus je rekel, da naj sprejmemo svoj križ, saj nam je obljubil, da gremo skozi trpljenje v odrešenje. Pri tem je pomembno, da to trpljenje objamemo in ga darujemo Njemu.

Past 7: Zakonca se o uporabni izkušnji NND ne pogovarjata. Predpostavljata, da imata enak pogled na NND, tako kot imata tudi sicer moški in ženska enak pogled na življenje. Izključujeta, da obstaja možnost napačnega razumevanja vedenja, motivov in stališč.

Izziv 7: Pogovarjajta se o življenju po metodi NND. To vama bo pomagalo k boljšemu razumevanju zakonca na splošno in ne samo v spalnici, vodi lahko do razsvetljenja in sočutja.

Past 8: Združitev moža in žene je nekaj svetega in svete stvari niso nikoli smešne. Med ljubljenjem se nikoli ne smejimo.

Izziv 8: Smeh vodi do bližine in lajša tesnobo.

Past 9: Nikoli v molitvi ne izročate Bogu svojega spolnega življenja, ker mislite, da Boga te banalne, neprijetne, človeške stvari pač ne zanimajo. Mogoče imate celo predstavo, da Bog večino vaših molitev ne usliši in ima za vas vnaprej pripravljeno življenjsko pot.

Izziv 9: Spolni odnos je zelo močno, celostno dejanje, a lahko v vsakem zakonu postane utesnjen, temen in poln bolečine. Bog je izumil spolni odnos, zato mu izročajte svoja doživljanja s tega področja in ohranite vero, da lahko tudi na tem področju ozdravi vašo ranjenost. On ima moč, da preoblikuje vajino spolno življenje in jo spremeni v vir veselja, zadovoljstva ki se bo zrcalilo tudi v življenju, ne glede na to, ali ste v času vzdržnih dni ali ne.