Kako vzgajati sina, da bo spoštoval ženske?

Vir: Shutterstock

Ali kdaj pomislite na to, da so vsi odrasli moški – dobri, slabi, spoštljivi, nespoštljivi, ljubeči, neljubeči … nekoč bili fantje? Majhni fantki. Nepopisan list papirja, ki ga je popisalo življenje. In starši.

Vaš sin bo nekoč mož. In bo moral postaviti svojo ženo in otroke pred svojimi interesi. Že zdaj ga naučite, da nekaj naredi za drugega, čeprav to ni njegovo delo; ko bo odrasel, bo znal opaziti potrebe bližnjih in priskočiti na pomoč.

Kakšen privilegij je, da je lahko zaradi naše vzgoje svet napolnjen s spoštljivimi in ljubečimi možmi. In kakšna velika odgovornost –  zlasti od nas, staršev, je odvisno, kako bomo vzgojili svoje sinove in jim priučili zdravega odnosa do drugega spola.

Dandanes se mnoge ženske pritožujejo nad moškimi. Bodisi da so se poženščili, bodisi da so brezobzirni, nečuteči in morda celo nasilni.

Moški in dečki so vsak dan obdani z mnogimi podobami popolnih žensk na reklamnih plakatih, na televiziji pa mnogokrat gledajo popačen in plehek odnos med moškimi in žensko.

Seveda jih to zaznamuje. In seveda si ob tem ustvarjajo lastne podobe, kako ravnati z drugim spolom. Zato je še kako pomembno, kako k vsemu skupaj pristopimo starši.

Najpomembnejši je zgled, boste rekli. In imate čisto prav. Pa vendar lahko poleg zgleda z vzgojo usmerjamo fante v določena vedenja, ki pripomorejo, da odrastejo v samozavestne in ljubeče moške, ki bodo spoštovali ženske.

1. Ustvarimo varen prostor, kjer bo tudi on lahko izražal čustva

Ma, saj je dec. Fantje ne jokajo. To sta samo dve izmed mnogih, še vedno močno prisotnih fraz v našem prostoru. Res je, fantov nočemo pomehkužiti. Ampak ob tem, ko jih bomo učili prepoznavati svoja čustva, ni bojazni, da ne bi ostali pravi fantje. Sploh majhni dečki so navadno zelo nežni, jokajo pogosteje kot dekleta. A »stereotip mačota«, ki ga mnogokrat ob tem uporabijo starši, jih nauči, da moški pač ne smejo kazati čustev. Ali celo sploh čutiti. Kar naredi ogromno škode.

Zavedanje lastnih čutenj fantu pomaga, da lahko prepoznava in čuti tudi druge, kar mu bo pozneje v življenju pri odnosih z ženskami prišlo še kako prav. Pa tudi zase, ko bo namesto depresij in frustracij znal prepoznavati, kaj je resnično čustvo, ki ga teži.

2. Spodbujajte ga, da druge postavi pred svoje interese

Dandanes žrtvovanje ni zaželeno. Da se žrtvuješ za nekoga drugega? Pa kaj še, saj smo vendar sodobna družba! A ravno tu je težava; pozabili smo, da dobra dela osrečujejo, da premagovanje samega sebe krepi duha in da se je kdaj pa kdaj potrebno za zdravo osebnostno rast tudi žrtvovati. Čeprav se nam ne da in ni lahko.

Vaš sin bo nekoč mož. In bo moral postaviti svojo ženo in otroke pred svoje interesi. Če ga boste v mladosti naučili, da kaj naredi samo zato, ker je tako prav, četudi to ni njegovo delo, bo kot odrasel znal opaziti potrebe bližnjih in priskočiti na pomoč. In ob tem, ko se bo krepil v samopremagovanju, zlahka pričakujete tudi kakšen »priboljšek«. Ko drugega postaviš predse, se veliko lažje spomniš, da mu moraš pridržati vrata, nesti težke vrečke, dati prednost …

3. Naučite ga spoštljivega pogovora in ne dopustite, da bi na mamo ali očeta kričal

Je tu potrebno še kaj dodati? Nekoč nekaj povsem samoumevnega je dandanes cela umetnost. Ne le najstniki, tudi veliko mlajši otroci kričijo na svoje starše, se jim do onemoglosti odgovarjajo in rečejo, karkoli jim pride na pamet.

Dolžnost starša je, da sina nauči, da spoštljivo poda svoje mnenje in se kdaj pa kdaj tudi umakne, sploh če nima prav. Ter da se zna tudi opravičiti. Slednje mu bo v življenju v odnosu do žensk prišlo še kako prav.

4. Obkrožite ga z moškimi vzorniki

Pa saj jih je kar nekaj. Poglejmo okoli in mu omogočimo, da se druži z njimi. Naj bo to dedek, stric, učitelj, trener, mladinski voditelj … samo da bo pravi moški, ki spoštuje ženske in v svojem življenju ve, kam gre in kaj želi. Otroci največ črpajo iz vsakdanjega življenja. In če boste sina izpostavili dobrim vzorom, jim bo sledil.

5. Omejite njegov čas s tehnologijo in pazite, kaj vaš sin gleda

Mediji so nam lahko v veliko pomoč. In ob pravilni uporabi celo nujno sredstvo. Vendar bodimo pozorni, kaj naš sin spremlja, kaj se mu prikazuje na telefonu ali računalniku (morda celo nevede) in kaj vsak dan posluša ali gleda. Nasilje v igricah in serijah je v velikem porastu. In fantje, ki so bolj nagnjeni k tveganju in izkazovanju moči, seveda to obožujejo.

Če boste s sinom spremljali boksarsko tekmo ali mu pustili gledati Igro prestolov, bo podobe ravnanj in odnosov oblikoval na podlagi serije.  Zato naj bo čim manj izpostavljen serijam, igricam ali filmom, kjer je življenje popredmeteno, nespoštovano ali nevredno.

6. Popravljajte mu splošne vtise o ženskah in odnosih, ki mu jih prikazuje družba

Če vaš sin gleda serije ali igra igrice, kjer so ženske prikazane kot objekt, mu popravite vtis, ki ga ob tem dobi. Če na primer Kanye West rapa o tem, kako so ženske plehke, lahko ob tem svojemu sinu rečemo: »Vem, da ti razumeš, da temu ni tako. Saj veš, kako imam rad tvojo mamo / saj veš, kako me tvoj oče ljubi? Nikoli ne bi rekel kaj takega o njej / meni.«

In ko bo videl neprimerno sliko neke kolegice na Facebooku, mu lahko preprosto rečete: »Saj veš, da se za zunanjo podobo skriva notranja, ki je bolj bistvena od te zunaj?«

Pomagajte mu, da bo razumel, da je slika v medijih in socialnih omrežjih nepopolna, morda celo lažna. Pomagajte mu, da razume, da v resničnem življenju ni tako.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja