Kako ob mladostniku ohraniti mirne živce (video)

So situacije, ki starše včasih presegajo in iz njih privrejo jeza, zadirčnost in kričanje. Toda takšen odziv po navadi celotno zadevo samo še poslabša: najstnik zameri, se umakne in zapre vase, starš pa dobi občutek krivde, ker je nanj “zlil ves čustveni material”, ki ga je nosil v sebi.

Starši pa naj bi bili “kot en amorziter tisti intenzivnosti”, pravi doc. dr. Andrejo Poljanec, psihologinja, specialistka zakonske in družinske terapije ter vodja oddelka za Psihologijo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani. In “da tej intenzivnosti dajo pavzo”, še pojasnuje.

V video oddaji smo izbrali nekaj težjih izzivov, s katerimi se srečujejo najstniki in njihovi starši. Nanje odgovarja dr. Andreja Poljanec.

  • Kako ne postati “starši-kontrolerji“, ampak tisti, ki najdejo drugačno pot do najstnika in do sebe?
  • Kako naj starši odreagirajo, “ko je v hiši divje”? Ko ima najstnik močne čustvene in besedne izbruhe? Katere metode uporabiti?
  • In če pogosto uporablja kletvice in druge neprimerne izraze?
  • Je normalno, da najstnik po cele dneve preživlja v sobi? Kdaj mora starše začeti skrbeti?
  • Zakaj se ravno v obdobju najstništva razvije največ duševnim stisk? Kateri so tisti opozorilni znaki, preko katerih nam najstnik sporoča, da je v hudi stiski – depresiji? Kako mu pomagati?

Oglejte si video napovednik!

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Vsi videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih vsebin.