Dr. Andreja Poljanec: “Pomembno je, da znamo starši z najstnikom tudi uživati.” (video)

“Obdobje najstništva je nekaj zelo lepega, dragocenega, dinamičnega, zahteva pa tudi spremembe pri najstnikovih starših,” pripoveduje dr. Andreja Poljanec, psihologinja, specialistka zakonske in družinske terapije ter vodja Oddelka za psihologijo na Univerzi Sigmunda Freuda v Ljubljani.

V video oddaji, ki smo jo namenili staršem najstnikov, da bi ti svoje sinove in hčere lažje razumeli, Poljančeva krasno opiše procese, ki se dogajajo v najstnikovi notranjosti (še posebej v njegovih možganih), ki so nujni, da otrok “zapusti” otroštvo in se začne razvijati v zrelejšo osebo. Hkrati poudari, kaj je poglavitna naloga staršev v tem tako kritičnem obdobju ter kaj najstnik od njih tudi najbolj potrebuje.

Prav tako odlično razloži, zakaj najstnike tako močno vleče k vrstnikom in kakšne pomembne življenjske izkušnje dobiva preko teh interakcij.

Kot pozitivno interpretira tudi najstniško občutljivost, za katero pravi, da je del dragocenega odraščanja: “Otrok bo v mladostniškem obdobju moral vedno globlje razumeti samega sebe, vedno bolj bo moral prepoznati določene čustvene nianse, različne tone, brati ‘med vrsticami’ ipd., da se bo kot odrasel v življenju bolj znašel”.

Strokovnjakinja s področja psihologije obenem nagovarja starše, naj razumejo, kakšen potencial ima to obdobje, podeli pa tudi nasvete, kako ustvariti sproščeno vzdušje v hiši, da bodo spoznali, da so mladostniki prisrčni, ker, kakor pravi, “to tudi v resnici so”.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje in k sklenitvi naročnine.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih eksluzivnih vsebin. Podprite naše delo in nam omogočite, da bomo še bolj odgovarjali na konkretne izzive, ki jih imate.