7 učinkovitih namigov, kako razviti zdrav odnos do hrane

Foto: Canva

Nihče nas ni naučil, kako se zdravo prehranjevati. Naši starši so živeli v času, ko je bilo hrane malo in je bilo na voljo tisto, kar so pridelali doma. Mi smo odraščali v času, ko so postajale trgovine bolj in bolj založene z izdelki iz tujine. Naši otroci pa odraščajo v časih, ko je preobilje vsega, a je hrana kljub vsemu revnejša, kot je bila nekoč. Tako smo v današnjih dneh vsi izgubljeni. Smernice zdrave prehrane se spreminjajo skoraj tako kot veter. Hrana je vse bolj »umetna« in industrijsko pridelana. Zato se marsikdo znajde v dilemi, kakšno hrano naj sploh izbere.

Namesto skakanja od ene diete do druge, beganja med različnimi načini prehranjevanja, je bolje na hrano pogledati z drugega zornega kota. Ob zavedanju, da je hrana mnogo več kot le skupek kalorij ali mešanica različnih hranil, lahko vsak razvije svoj odnos do hrane. Ob hkratnem poslušanju svojega telesa pa bo to tudi najbolj zdrav način prehranjevanja.

Nihče nas ni naučil, kako se zdravo prehranjevati.

1. Hrana je hranilo in zdravilo.

In ne tisti grešni kozel, ki ga krivite, ko ne morete več zapeti gumba na vaših najljubših kavbojkah. Seveda je hrana pomembna, saj daje je gorivo našemu telesu in mu omogoča, da ostane krepko in zdravo. Pa vendar, namesto da se osredotočamo na to, kaj ni zdravo in česa se moramo izogibati, se raje osredotočajmo na to, da je hrana hranilo in zdravilo, saj bomo potem lažje izbirali pravo, polnovredno, s hranili bogato hrano.

2. Telo ve.

Ste kdaj opazovali otroka, ki ni obremenjen s tem, kaj, kdaj in kako mora jesti? Je, ko je lačen, in neha jesti, ko je sit. Zaupa svojemu telesu. Na žalost pa je to zaupanje pri mnogih otrocih uničeno že v ranem otroštvu. Če mama ne posluša svojega otroka, hitro podleže smernicam, kdaj in kako pogosto naj doji. Še težje je tistim, ki hranijo po steklenički, saj hitro zapadejo v predpisane urnike obrokov. Otrok tako ne dobi za jesti, ko je lačen, ali pa mora jesti, ko je še sit, da izpolni normo. Pa vendar naša telesa vedo ali pa so vedela nekoč. In lahko jim znova začnemo zaupati. Namesto gledanja na uro in štetja kalorij, raje prisluhnite svojemu želodcu. Jejte, ko ste res lačni. Jejte počasi in dobro okušajte hrano. Tako boste zadovoljili vse čute, hkrati pa boste imeli čas, da pravočasno zaznate, kdaj ste že siti.

3. Ne obupajte.

Če se vam zgodi, da podležete skušnjavi in pojeste celo tablico čokolade, se ne krivite. Raje pomislite, kaj vas je pripeljalo do tega. Ste bili tako lačni, da vas je lakota premagala? Potem si lahko v prihodnje na doseg roke pripravite sadje ali kakšno drugo zdravo hrano, po kateri boste posegli, ko bo lakota prehuda. Ste bili v resnici žejni? Ali pa ste bili žalostni ali pod stresom in ste tolažbo poiskali v čokoladi? Ko enkrat veste, zakaj ste nekaj storili, se boste lahko drugič odločili drugače.

4. Ne tehtajte se.

Tehtnica ni pripomoček, ki bi pokazal, ali je vaša teža zdrava in ali se dobro počutite. To ve le vaše telo. Ima pa tehtnica presenetljivo moč, da vam zagreni življenje. Številke na njej se bodo spreminjale, pač odvisno od tega, kako aktivni ste bili, koliko vode ste popili, v kateri fazi menstrualnega ciklusa se nahajate, ste bili prej na stranišču ali pa ste intenzivno telovadili, kdaj v dnevu se tehtate. Se je res vredno sekirati?

5. Spremljajte svoje počutje.

Ali vam nekaj ustreza ali ne, najbolje ve vaše telo. Le prisluhniti mu morate. Se po obroku počutite dobro? Ste napihnjeni ali zaspani? Vas mučijo prebavne težave? Ste polni energije in se dobro počutite? Pomislite, kakšno je vaše počutje na splošno. Lahko ste se po tisti tablici čokolade počutili super, a že čez kakšno uro bo vaše počutje spet nazaj klavrno. Lahko vas bo bolela glava in vam bo slabo. Takrat vam telo sporoča, da hrana, ki jo uživate, ni to, kar potrebuje.

6. Ste v pravi družbi?

Težko boste spremenili svoj pogled na svet in način življenja, če se boste družili le z ljudmi, ki pri vsakem obroku preštevajo kalorije, se poskušajo znebiti celulita in neuspešno lovijo cilj zgubiti še 2 kilograma. So vam res v pomoč in spodbudo? Pomislite, kakšne družbe si v resnici želite, in jo poiščite. Morda je to ravno vaša soseda, ki se ne obremenjuje s kilogrami, ampak sledi naravi in zaupa svojim občutkom.

7. Ne komplicirajte!

Obstaja na tone knjig z različnimi dietami in prehranskimi napotki. Na trenutke izgleda, da je skrb za zdravo prehrano res težka in komplicirana. Vendar zakaj bi si komplicirali življenje, ko je v resnici zelo enostavno? Prava hrana je enostavna. Izberite jo. Lahko jo naberete na svojem vrtu ali pa kupite osnovne sveže surovine v trgovini. In ne pozabite: s sadjem in zelenjavo ne morete faliti.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja