Kako prepoznati, da ste v zlorabljajočem razmerju?

Vir: Storyblocks

Mnogo ljudi naredi napako, ko zlorabljajoča dejanja zameša za ljubezen. Ne bodite tudi vi med njimi. 

Ko se zaljubite, seveda ne morete vedeti, v kakšnem razmerju boste pristali. Manipulatorji ne nosijo s sabo napisa, po katerem bi jih lahko prepoznali. Tudi navzven so pogosto zelo prijazni in ljubeči. Pa vendar se v takšnem razmerju ljubeča dejanja stopnjujejo v nasilno vedenje in se začnejo uporabljati za manipulacijo ali kontrolo. Zato je pomembno, da ovrednotite vaše razmerje. Če ima od “ljubečih” dejanj koristi le vaš partner ali vaša partnerka in se počutite ranjene, prizadete, uporabljene ali krive, potem je to znak, da vaše razmerje ni zdravo. 

Kateri so torej prepoznavni znaki?

1. Pretirano skrbi zate

Skrb za drugega je gotovo ena od koristi razmerja. “Želim skrbeti zate” lahko zlahka izgleda kot ljubezen, v resnici pa je lahko tudi zloraba. Če ti ne dovoli, da hodiš na delo, da se izobražuješ, imaš svoje prihodke, je to znak zlorabe. Ne pustite se prepričati frazam, kot so: “Ne želim, da hodiš v to grozno službo,”, “Tega si ne moreva privoščiti,” in podobno, ker z njimi želi le prikriti dejstvo, da vas želi imeti pod nadzorom. Ko vam odvzame dostop do izobrazbe, dela in prihodka, vas naredi odvisne od sebe, saj tako težko odidete, ker nimate sredstev. 

Ljubezen ni nikoli izgovor za nasilno vedenje in ne opravičuje neprimernega vedenja. 

2. Podarja ti darila – a ne z namenom izkazovanja ljubezni

Darila so lahko čudovit izraz ljubezni, še posebej če so vaš jezik ljubezni. Seveda pa je pomembno, s kakšnim namenom so darovana. Vam partner/ka podarja oblačila z namenom, da nadzira, kaj oblačite? Vam plačuje račune, tako da ste finančno odvisni od nje/ga? Daje darila z namenom, da bi mu/ji oprostili in pozabili, kaj se je zgodilo? Razmislite, s kakšnim razlogom dobivate darila. 

3. “Hočem le najboljše zate”

Izjava je lahko polna ljubezni, lahko pa je tudi oblika manipulacije. Če vam reče, da si želi, kar je najboljše za vajino razmerje, si pošteno odgovorite, če je to tudi najboljše za vas. Če na primer zahteva, da prekinete stike s svojo družino ali prijatelji, ker bo tako boljše za vajino razmerje, morda poskuša na tak način manipulirati z vami in vas nadzorovati. 

4. Kaže ljubosumnost

Mediji ljubosumnost pogosto prikazujejo kot nekaj prikupnega. Pa vendar ni potrebno veliko, da malo ljubosumja preraste v skrajnost. Če ga ali jo frustrira, ko govorite z drugim moškim ali žensko, če preiskuje vaš telefon in vam prebira sporočila, če hoče vedeti za vaše geslo na družabnih omrežjih, potem to razmerje ni več zdravo.    

5. Igra, da bo umrl/a brez vas

Manipulacija drugega z grožnjo po samomoru ni nikoli sprejemljiva. S takšno grožnjo želi drugega le prepričati, da stori tisto, kar želi on/a. V takšni situaciji je res pomembno, da svoje skrbi v zvezi z grožnjami s samomorom zaupate strokovnjaku. Nikoli se ne bi smeli počutiti dolžne ostati v razmerju.

6. To počne, ker te ljubi

Če partner/ka počne stvari, s katerimi se ne strinjate, a to počne “ker vas ima rad”, gre zelo verjetno za zlorabo. Ljubezen ni nikoli izgovor za nasilno vedenje. Ljubezen ne da drugemu pravice, da odloča, kaj lahko počnete, kam lahko greste ali s kom se lahko pogovarjate. Ljubezen ne opravičuje neprimernega vedenja. 

Vir: familytoday.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Prosim, da se drugič obrnete na kompetentne strokovnjake kar v Sloveniji,npr. Društvo za nenasilno komunikacijo,jaz sodelujem z njimi ves čas kot socialna delavka,ne rabite pisati člankov,da kopirate in povzetke napišete iz neke tuje spletne strani.
  Včasih me na Iskreni res razocarate s članki.

  https://www.drustvo-dnk.si/

  Tam vsi, ki vas zanima nasilen odnos in vse ostalo,najdete vse kar je potrebno.

  Pa z vašimi terapevti naredite intervjuje ali pa s p.Christianom Gostečnikom ki obvlada te zadeve.

  Ženskam pa samospoštovanje,pogum in moč,da prepoznajo čimprej znake nasilnega vedenja partnerja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja