Kako naj vem, kdaj imam ovulacijo?

Vir: Shutterstock

O tem, kdaj imamo ovulacijo, se ponavadi začnemo spraševati takrat, ko si želimo zanositi. Ovulacija je namreč nujen pogoj, da lahko pride do spočetja.

V vsakem ciklusu v jajčniku praviloma dozori eno jajčece (izjemoma več jajčec ali pa nobeno). Jajčece zori v jajčnem mehurčku in ko ta doseže primerno velikost, poči in sprosti jajčno celico. Dogodku, ko se jajčece sprosti iz jajčnika, pravimo ovulacija. Po ovulaciji je jajčece sposobno oploditve le 1 dan, sicer propade. Zanosimo torej lahko le s spolnim odnosom, ki se zgodi zelo blizu ovulacije.

Imam res samo en dan za zanositev?

Čeprav je možnost oploditve omejena na en sam dan v ciklusu, pa je narava podarila nekaj več dni, v katerih je možna zanositev. Sluz, ki se tvori v materničnem vratu, omogoča semenčicam, da preživijo tudi tja do 5 dni in počakajo na jajčece. S tem pa se naše možnosti za zanositev že precej povečajo.

Ni nam treba točno vedeti, kdaj se zgodi ovulacija, prepoznati moramo samo plodne dni okrog ovulacije, ki omogočajo preživetje semenčicam in posledično zanositev.

Kateri so tisti znaki, ki jih lahko opazimo?

  • Bolečina ob ovulaciji, ki jo običajno čutimo na levi ali desni strani
  • Ovulacijska krvavitev
  • Sluz materničnega vratu

Sluz materničnega vratu

Ovulacijo lahko zaznate tudi z opazovanjem sluzi materničnega vratu, ki se pojavi na vhodu v nožnico. Ta sluz je tako značilna in drugačna od siceršnjih nožničnih izcedkov, da jo zlahka prepoznamo. Pojavi se v dneh pred ovulacijo in tako napoveduje začetek plodnega obdobja, po ovulaciji pa se spremeni oz. izgine. Opazovanje sluzi lahko motijo nožnična vnetja, vzburjenje, uporaba lubrikantov itd. … Za zanesljivo opazovanje in beleženje sluzi priporočamo, da se naučite metod naravnega načrtovanja družine. Opazovanje sluzi je dobrodošlo tako z vidika prepoznavanja plodnih dni kot prepoznavanja vzorca sluzi. Manj kvalitetna sluz ali odsotnost sluzi pomeni večje tveganje za neplodnost, saj je sluz ključnega pomena za zanositev.

Bazalna temperatura

Po ovulaciji se nekoliko dvigne bazalna telesna temperatura. Ta skok temperature ni tako velik (gre za par desetink stopinje), da bi ga čutili, če pa si ženska redno vsako jutro preden vstane meri temperaturo, ga lahko zazna. Ker pa pride do dviga temperature šele po ovulaciji, nam informacija kaže le na to, da je ovulacija že mimo. Poudariti je potrebno, da dvig temperature ni 100 % dokaz, da je do ovulacije res prišlo. Včasih se zgodi, da pride do dviga temperature kljub temu, da se jajčece ni sprostilo iz folikla. Poleg tega lahko temperaturo motijo različni dejavniki (pozen odhod v posteljo, zabava, pitje alkohola, vstajanje ponoči, merjenje ob različnih urah), ki povzročijo lažne dvige temperature.

Ovulacijski koledarček

Obstajajo že številni računalniški programi, ki vam izračunajo predviden datum ovulacije. Temeljijo na predpostavki, da do ovulacije pride 14 dni pred menstruacijo. Tako ovulacijo računajo na podlagi dolžine ciklusov. Takšni izračuni so precej netočni, saj imamo ženske različno dolge faze od ovulacije do menstruacije (9 do 17 dni), poleg tega pa težko predvidite nastop ovulacije, če imate neredne cikluse.

Ovulacijski testi

Ovulacijski testi merijo raven hormona LH, ki naraste pred ovulacijo. Z ovulacijskim testom lahko predvidite, da se bliža ovulacija, ne more vam pa dati zagotovila, da bo do ovulacije res prišlo. Testi lahko napovejo tudi lažno ovulacijo, saj lahko LH naraste tudi brez ovulacije. Poleg tega so vzrok povišanega LH lahko tudi druga stanja, npr. PCO.

Pozitiven rezultat testa naj bi pomenil, da je testna črtica vsaj tako intenzivno obarvana kot kontrolna črtica. Vendar pa imajo nekatere ženske nižje koncentracije LH in tudi ko ta doseže vrhunec (maksimalno vrednost) je ta nižja od koncentracije LH hormona v kontrolni črtici. V takem primeru se testna črtica ne bo nikoli obarvala tako intenzivno kot kontrolna, kar pa še ne pomeni, da ovulacije ni.

Ultrazvok

Če želite preveriti, ali imate ovulacije, je edina 100 % potrditev ovulacije ultrazvočni pregled. Tega je potrebno opravljati najmanj vsak drugi dan v dneh, ko pričakujete ovulacijo. Le z ultrazvočnim pregledom namreč lahko potrdite, ali je do ovulacije dejansko prišlo ali ne.

Načinov za določanje plodnih dni in ovulacije je veliko. Najbolj zanesljiva sta opazovanje sluzi, saj brez sluzi zanositev ni mogoča, in ultrazvok, ki edini lahko 100% potrdi ali ovrže ovulacijo.

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja