Kako hkrati varovati predšolskega otroka in delati od doma?

Foto: Canva

Čas, ko moramo delati od doma in hkrati varovati otroka, je lahko za starše izjemno stresen. Včasih službena opravila preprosto ne morejo počakati, hkrati pa predšolski otrok zahteva veliko pozornosti. Verjamemo, da si boste s pomočjo spodnjih nasvetov »priborili« dovolj časa, da boste opravili vsaj najnujnejše.

Če želimo, da se otrok sam zamoti in za dlje časa posveti igranju oz. dejavnosti, mu moramo najprej dobro pripraviti njegovo okolje za igro in delo. Čeprav si bomo s tem pridobili dragocene trenutke časa za naše delo, pa je slednje pomembno predvsem z vidika otrokovega razvoja samostojnosti, koncentracije in občutka za red.

Otroci v predšolskem obdobju so radi v bližini staršev, zato mu okolje pripravite v prostoru, kjer se večinoma nahajate čez dan (npr. v delu dnevne sobe). Če se otroška soba nahaja blizu osrednjega prostora, pa lahko v sobi uredite polico za igrače in/ali kotiček za branje.

Razporeditev igrač na odprte omarice

Otrok ne more imeti dobrega pregleda nad igračami, če so vse zložene v eni veliki škatli. Zato pripravimo prostor tako, da razporedimo igrače in druge pripomočke za dejavnosti na odprte omarice v višini, ki jo otrok doseže (če imamo doma zgolj omar(ic)e z vrati, lahko le-te preprosto odvijemo z okovja).

Na ta način bodo igrače otroka bolj pritegnile in bo lahko samostojno izbral med njimi. Če imamo več otrok različne starosti, postavimo na višje police igrače za starejšega otroka, na nižje polica pa za mlajšega. Igrač naj ne bo veliko, zamenjajte pa jih približno enkrat na teden, a ne vseh hkrati; pustite na polici igrače, s katerimi se otrok rad igra in zamenjajte igrače, po katerih otrok ne posega. Izbira igrač naj odgovarja otrokovim trenutnim razvojnim potrebam.

V ločenih škatlah so lahko smiselno po posameznih sklopih shranjene ostale igrače: npr. kocke, set inštrumentov, vlak s tirnicami, avtomobilčki, leseno orodje … (glej naslovno fotografijo).

Pomembno je, da otroka spodbujate, da igračo, ko se z njo preneha igrati, vedno pospravi nazaj na svoje mesto.

Kotiček za ustvarjanje

Uredite otroku kotiček za ustvarjanje. Pripravite mizo in stol primerne velikosti in v bližino postavite pripomočke za ustvarjanje: liste, barvice, voščenke, štampiljke, za starejše otroke pa tudi škarje, lepilo, flumastre in po presoji tudi vodene barvice.

Če nimate otroške mizice in stolčka, mu pokažite, kje lahko ustvarja (npr. na višjem stolu za jedilno mizo, slikarskem stojalu …).

Med drugim lahko starejši otrok ustvarja tudi s hamaperlicami, ustvari nakit (nizanje perlic), lepi nalepke (lahko uporabimo nalepke, ki jih dobimo v raznih trgovinah) … Za vsako aktivnost pripravimo pladenj in nanj lično zložimo potrebne pripomočke.

Kotiček za branje

Otroci zelo radi posegajo po knjigah, zato pripravite prostor za branje. Če so knjige zložene kot v knjižnici, otroka ne bodo pritegnile tako hitro, kot če jih zložite na polico tako, da so z naslovno platnico obrnjene proti prostoru. Če nimate primerne police, lahko uporabite košarico (kot na sliki).

Knjig naj ne bo preveč. Zamenjajte jih enkrat na teden, najprej tiste, ki otroka niso pritegnile.

Druge aktivnosti

Spodaj ponujamo še nekaj idej, kako lahko otoka zamotite, ko nujno potrebujete čas zase:

  • predvajajte otroku glasbo in ga spodbudite, da ob zvokih zapleše;
  • predvajajte otroku pravljico; ob poslušanju lahko riše ali barva pobarvanko (nekaj vzorcev lahko najdete na tej povezavi: https://pobarvanke.pravljice.org/pobarvanke);
  • predvajajte otroku otroško oz. lutkovno predstavo (občasno dostop do predstav ponudi lutkovno gledališče, nekatere predstave pa so dosegljive tudi na youtube-u);
  • ponudite mu pobarvanko;
  • v vaši bližini naj sestavi sestavljanko;
  • ustvarite mini peskovnik: zaščitite tla s polivinilom, nato pa otroku ponudite škatlo s peskom ter dodatne pripomočke (lopatko, plastični lonček);
  • ponudite otroku malico.

Otroka vključite tudi v pripravo družinski obrokov (umivanje in rezanje sadja in zelenjave, brisanje, pripravljanje mize, zlaganje iz pomivalnega stroja …) ter druga družinska opravila (sesanje, pometanje, zlaganje perila v stroj …).

Ko se posvetite otroku, se mu posvetite 100 %

Zelo pomembno je, da se otroku čez dan tudi aktivno posvetite. Takrat odmaknite računalnik in telefon ter svojo pozornost namenite zgolj otroku. Igrajta se igro, ki jo izbere otrok, razne družabne igre (spomin, colorino …), pojdita na sprehod in opazujte spremembe v naravi, pripravita lov na zaklad, skupaj skuhajta njegovo najljubšo jed …

Če bo otrok čutil, da se z njim radi igrate, bo vedel, da je za vas pomemben in bo lažje sprejel in počakal, ko zanj ne boste imeli časa.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja