Družinski koronavodnik: Šolanje od doma

Foto: Canva

Zaradi poslabšanja epidemiološke slike, se je vlada odločila, da se bodo učenci, dojaki in študenti šolali na daljavo. Kako se na to pripraviti in kako jim lahko pomagamo, da bodo pri svojem delu bolj učinkoviti?

Pogovor

Razložite otrokom, predvsem mlajšim, ki ostajajo doma zaradi okužbe v razredu ali stika z okuženim, zakaj ravno oni ostajajo doma. Naj dobijo občutek, da s tem, ko ostajajo doma, pomagajo širši skupnosti na poti okrevanja v času epidemije. Otroku povejmo, da mu zaupamo, da bo zmogel sam, v popoldanskem času pa mu boste na voljo za pomoč.

Priprava

Otrok naj si sam ali z vašo pomočjo pripravi prijetno delovno okolje. Če bo delal v svoji sobi, naj jo med vikendom temeljito pospravi in očisti. Iz delovne površine naj odstrani nepotreben material. V bližino lahko postavi lončnico ali sliko. V urejenem okolju se ljudje dokazano bolje počutimo in smo bolj ustvarjalni (samo pomislimo, kako pomembno je za nas urejeno delovno okolje v službi).

Za svoje delovno okolje naj skrbi vsakodnevno. Popoldne ali zvečer naj pospravi svoje delovno površino in jo pripravi za naslednji dan. Gre za pomemben psihološki učinek, saj je tudi v šoli vsako jutro učilnica pospravljena in čista. Urejeno delovno okolje mora otrok podzavestno povezati s šolo, zato je potrebno odstraniti druge moteče dejavnike (npr. pripomočke, ki jih sicer uporablja za svoj hobi).

Poskrbite za računalnik in internetno povezavo, ki jo bo otrok verjetno potreboval v času šolanja na domu. Z otroki, ki še niso vešči uporabe računalnika, ponovite osnove: praktična uporaba posameznih programov, delo z internetom, uporaba tiskalnika (ne pozabite na papir in kartušo). In ne pozabite poskrbeti tudi za spletno varnost. Več priporočil dobite na spletni strani www.safe.si.

Urnik

Otroci naj si še pred delovnim tednom pripravijo urnik dela in vam ga predstavijo. Po potrebi ga skupaj dopolnite. Natančno naj določijo:

  • čas za vstajanje, jutranje umivanje in zajtrk,
  • čas za delo,
  • čas za odmore in kosilo,
  • čas za branje
  • čas za fizično aktivnost.

Pri načrtovanju urnika naj čim bolj posnemajo urnik v šoli.

Urejenost

Da lahko učinkovito delamo od doma, je potreben mentalni preklop.

Zjutraj naj se otroci uredijo kot za v šolo: primerna oblačila, umivanje, ureditev frizure. To bo vplivalo na njihovo razumevanje, da gre za resno delo in ne počitnice. Pižama nam sporoča, da je čas za spanje, ponošena trenerka pa, da je vikend.

Predstavitev dela

Popoldne naj vam  (predvsem učenci osnovnih šol) predstavijo svoje delo. Pokažite iskreno zanimanje za njihov napredek in ne želje po nadzoru. Na ta način boste hitro ugotovili, kako otrok napreduje z delom in če potrebuje pomoč.

Kaj pa, če doma ostane več otrok?

V primeru, da se bo od doma šolalo več otrok, naj ima vsak od njih svoj delovni prostor. Če si otroci sobo delijo, presodite, če je bolje, da delajo vsak v svojem prostoru. Določite pravila glede motenja drug drugega pri delu (npr. da lahko sorojenca zmoti zgolj v času njegovega odmora). Nekateri otroci in mladostniki lahko porabijo precej časa, da se ponovno skoncentrirajo, če jih pri delu nekdo (z)moti. Pri nekaterih sorojencih pa bo delo od doma priložnost za medsebojno pomoč in večjo povezanost.

Pa srečno!

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja