Bolečina v križu med porodom

Thumbnail

Ena izmed najmočnejših bolečin, ki lahko doletijo žensko med porodom, je tista v križu. Kako si lahko pomagamo?

Porod je eden izmed fizično najbolj zahtevnih stvari, ki jih ženska doživi v svojem življenju. Ena izmed najmočnejših bolečin, ki lahko doletijo žensko med porodom, je močna bolečina v križu. Žensko tako poleg popadka boli še predel v križu in je bolečina zaradi tega bolj izrazita. V ZDA se za tak porod uporablja poseben izraz »back labor«. Diplomirana babica Saša Matko pravi, da v slovenščini takega termina ne poznamo, govorimo o porodu, kjer je bolj izrazita bolečina v križu.

V ZDA doživi tak porod približno 25 odstotkov porodnic. Ženske ga opisujejo kot izjemno bolečega, veliko se jih zato odloča za porod s pomočjo epiduralne analgezije. Saša Matko pravi, da v Sloveniji ne beležimo statistike o takih porodih, je pa po njeni oceni ta odstotek pri nas celo višji. Morda zato, ker še vedno velika večina porodov poteka tako, da ženska leži na hrbtu?

KAJ JE »BACK LABOR«?

Porod, ki ga spremlja huda bolečina v križu, sam po sebi ne more škodovati otroku ali mami.

O takem porodu govorimo, ko ženska med porodom najmočnejšo bolečino občuti v spodnjem delu hrbta, v križu (nad trtico). Čeprav večina žensk med porodom čuti bolečino ali rahle krče tudi v križu, jih približno četrtina od njih doživlja kot izjemno močno bolečino, ki je prisotna tudi med popadki oziroma ko popadki popustijo.

Tudi babica Saša Matko pravi, da drži dejstvo, da nekatere ženske bolj izrazito občutijo bolečino popadka v predelu križa. Ko porod sorazmerno normalno napreduje in otrok potuje skozi medenico, so pritiski in porodna bolečina na različnih nivojih porodnega kanala. Dodaja, da večinoma ženske med porodom doživijo bolečino v križu (če ne prej, pa v drugi porodni dobi), nekatere pa čutijo izrazito bolečino v križu od prvega do zadnjega popadka.

ZAKAJ PRIDE DO TEGA?

»Popadke ustvarja hormon prostaglandin, ki krči maternico in tako tvori popadek. Dejstvo je, da je porod boleč in ga vsaka ženska doživlja zelo individualno ter je odvisen od lege ploda, njegove velikosti, predvsem velikosti glavice in sorazmerja medenice,« pravi Matkova.

Hudo bolečino v križu med porodom bodo veliko bolj verjetno čutile ženske, ki imajo bolečine v hrbtu tudi v času menstruacije.

Razlogi, da ženska med porodom občuti izrazito bolečino ravno v predelu križa, niso točno znani. Dolgo je veljalo prepričanje, da to pogosteje doživljajo porodnice, pri katerih so njihovi dojenčki med porodom obrnjeni s hrbtom in glavico navzgor (in tako pritiskajo na mamino hrbtenico med porodom). Nekatere raziskave so sicer pokazale, da je bila ta predpostavka napačna, vendar veliko virov še vedno navaja, da je omenjeni položaj najverjetnejši razlog za hudo bolečino v križu.

Raziskave tudi kažejo, da obstaja večja verjetnost, da bodo imele hudo bolečino v križu med porodom ženske, ki čutijo bolečine v hrbtu tudi v času menstrualnega ciklusa, čemur pritrjuje tudi Saša Matko.

KAKO NAS NA BOLEČINO V KRIŽU PRIPRAVIJO V ŠOLI ZA STARŠE?

Namen šole za starše je pripraviti par na porod. Na predavanjih po pripovedovanju mnogih parov ni veliko govora o porodih, kjer prevladuje bolečina v križu.

Kot pravi Simona Krumpestar, diplomirana babica in vodja šole za starše v enem izmed zdravstvenih domov, »želimo bodoče starše seznaniti glede poteka poroda, potek samih popadkov, kaj lahko pričakujejo. Vse informacije, ki jih podamo, so glede na to, da se porodi med seboj razlikujejo, bolj splošne. Seveda pa smo vsem, ki želijo dodatne informacije, pripravljeni povedati vse, kar jih zanima.«

JE »BACK LABOR« MOGOČE PREPREČITI?

Ženska pred porodom ne more vedeti, ali bo imela hude bolečine v križu. Nekatere študije kažejo, da je več verjetnosti, da bo to doživela ženska, ki je tak porod že imela v preteklosti. Je pa možno, da to z določenimi ukrepi omili, morda celo prepreči.

Kako si lahko pomagamo?

Vaja medeničnega nagiba: spravite se na roke in kolena, dvignite hrbet in ga nato poravnajte nazaj v vodoravni položaj. Ta vaja pomaga zrahljati vezi in olajša bolečine v hrbtenici po napornem dnevu.

  • Vsak dan nekaj časa sedite na žogi.
  • Sedite v položaju, kjer so kolena nižje od bokov.
  • Izogibajte se predolgemu sedenju globoko v vašem kavču ali na drugih počivalnikih.
  • Obiščite maserja ali/in kiropraktika (oba naj imata izkušnje z nosečnicami).
  • Pozanimajte se o legi vašega otroka v trebuhu.

KAKO LAHKO LAJŠAMO BOLEČINO V KRIŽU MED PORODOM?

Ne ležite na hrbtu! Tak položaj povečuje bolečino v križu in naredi porod bolj boleč. Če morate ležati, potem raje na boku.

Med popadki spreminjajte položaje: sprehajanje, sedenje na žogi, polsedenje, čepenje, naslanjanje (npr. na moža ali babico ali pa sedite na stol in se naslonite na njegovo naslonjalo), položaj na »vseh štirih«.

Moža ali babico prosite za masažo križa s pomočjo tenis žogice ali drugega okroglega predmeta.

Naredite nekaj vaj medeničnega nagiba.

Če čutite potrebo, da bi sedeli, poskusite sesti na stol, pručko ali na stranišče.

Med popadki pravilno dihajte, saj s tem povečujete dotok kisika v mišice in telo. Pri pravilni tehniki dihanja vam bo pomagala babica.

Pri bolečinah v križu zelo pomaga tudi voda: odločite se za porod v vodi ali pa med porodom uporabite vodno masažo (topel curek tuša usmerite na boleče mesto).

Bolečino blažijo tudi toplo-hladni obkladki.

Po izkušnjah babice Saše Matko je najboljši način lajšanja bolečine v križu masaža križa med popadkom. Dodaja, da tudi sami analgetiki med porodom pri tej bolečini ne pomagajo veliko.


Če med porodom ležimo na hrbtu, povečujemo bolečino v križu, zato je porod bolj boleč.

PRIPRAVIMO SE NA POROD!

Glede na to, da tudi pri nas hude bolečine v križu med porodom doživlja nezanemarljivo velik odstotek porodnic, se splača na porod dobro pripraviti.

Sama vsem bodočim mamica priporočam v branje knjigo Modrost rojevanja avtorice Ine May Gaskin, na voljo pa je tudi veliko druge kakovostne literature. Dobro je tudi, da nosečnica sestavi svoj porodni načrt, v katerem opiše svoje želje glede poroda. Kako bo porod potekal, v naprej seveda ne moremo vedeti, vendar pa je lažje, če o svojih željah razmislite pred samim porodom.

V porodnem načrtu se bodoča porodnica opredeli tudi do določenih postopkov (npr. klistir, rezanje presredka, amniotomija …). Pomemben je tudi izbor porodnišnice – različne namreč nudijo različne možnosti (porod v vodi, porod na pručki, možnost gibanja med porodom …). Če vas je poroda strah, razmislite o možnosti, da bi vas pri porodu spremljala dula. Predvsem pa je pomembno, da si zaupate.

Viri: mayoclinic.org, babycenter.com, americanpregnancy.org

Foto: forum.kompas.com, thebumpwa.org.au, www.newkidscenter.com

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja