Pismo ženam: “Biti mož je zahtevno …”

Thumbnail

Biti mož je zahtevno. Tako kot je zahtevno biti žena. Pogosto se zgodi, da v odnosu možje potegnemo kratko. In takrat si še posebej želimo, da bi naše žene razumele, kako je biti mož …

Aaron Anderson, ameriški terapevt in strokovnjak na področju odnosov, je v pismu ženam ubesedil to, kar čutijo mnogi možje:

Drage žene!

Biti mož je zahtevno. Trudimo se, kolikor moremo, pa vendar se nam pogosto zdi, da nam ne uspeva. No, ne ravno vedno, včasih pa že. Imamo dobre dni, slabe dni in včasih naravnost grozne dneve. A ne glede na vse smo še vedno tu, ob vas in se trudimo, da bi nam skupaj uspelo.

Vsi se moramo v življenju truditi in vsi iščemo srečo, v tem nismo možje nič drugačni. Nam pa je zaradi določenih stvari posebej težko. Morda vam tega ne povemo zaradi nekih nenapisanih pravil moškega obnašanja, ki jim moramo slediti in ki nam zapovedujejo, naj skrivamo čustva. Obnašali naj bi se »po moško« in morali bi biti »dec« v vsakem trenutku.   

Za vsem tem pa se skrivajo stvari, za katere bi želeli, da jih veste, in to bi nam lahko zelo pomagalo. Recimo naslednjih 7 stvari, za katere si možje želimo, da bi jih žene vedele:

1. Nismo princi na belih konjih – smo vaši možje

Nismo vsi tako elegantni in uglajeni kot očarljivi princi iz pravljic, zato ne pričakujte tega od nas.Ni nam všeč, kadar od nas pričakujete, da bomo vaši princi na belih konjih. Pravzaprav to občutimo kot obliko popredmetenja. Ne znamo vsi jahati konjev ali bori se z zmaji. Nismo vsi tako elegantni in uglajeni kot očarljivi princi iz pravljic, zato ne pričakujte tega od nas. Nekateri med nami bi raje brali knjige, se ukvarjali s svojimi avti ali igrali igrice. Pa to še ne pomeni, da nismo čisto za nobeno rabo. Pomeni le to, da je vsak od nas edinstvena oseba. Ljubite nas takšne, kakršni smo.

2. Ne, ni nam samo do vaših teles – res si želimo prave intimnosti z vami

Saj razumemo. Vse od pubertete dalje se soočate z neznanimi fanti, ki buljijo v vaše prsi. Verjetno ima marsikatera tudi slabo izkušnjo s fantom, ki si je res želel samo njenega telesa. Ampak mi nismo takšni. Mi smo vaši možje in vas ljubimo. Ne želimo si spolne intimnosti z vami iz istih razlogov, kot so si je želeli tisti fantje. Prosimo, ne mečite nas v isti koš z njimi. Spolnost je za nas pomembna in nam pomaga izkazovati ljubezen in se počutiti ljubljene na način, ki ga ne moremo doživeti z nikomer drugim, kot samo z vami.

3. Rek »srečna žena – srečno življenje« je za nas žaljiv

To se nam sploh ne zdi posebej smešno. Dejstvo, da se od nas pričakuje, da vas bomo osrečevali, zato, da bi bili sami srečni, ne prebuja ravno najboljših občutkov. Zbuja vtis, kot da smo zgolj v službi nečesa.

4. Prosimo, ne pričakujte, da bomo vse počeli na isti način, kot počnete vi

Stvari ne počnemo enako kot vi in v tem ni nič slabega. Prosim cenite nas zaradi naše drugačnosti – ne preganjajte nas zaradi nje.Saj vas slišimo, ko pravite, naj bolje pomivamo posodo. In se trudimo. Čisto zares. A če ne napolnimo pomivalnega stroja na isti način kot ve, to še ne pomeni, da ga polnimo narobe. In kadar se spravite na nas, da nismo uporabili prave gobice za pravo posodo, nas ima, da se tega sploh ne bi več nikoli lotili. Stvari ne počnemo enako kot vi in v tem ni nič slabega. Prosim cenite nas zaradi naše drugačnosti – ne preganjajte nas zaradi nje.

5. V resnici imamo čustva in lahko nas prizadenete

Vsakič, ko smo zavrnjeni, in vsakič ko slišimo, naj bomo vendar »pravi moški«, zaboli. Mogoče tega ne bomo takoj pokazali, a sčasoma se bomo začeli umikati in se zatekati k drugim dejavnostim, namesto da bi preživljali čas z vami. Tega si res ne želimo. Z vami smo se poročili z razlogom. Prosimo, ravnajte z nami ravno tako rahločutno, kot si želite, da bi mi ravnali z vami.  

6. Otroci so tudi naši – dopustite nam, da jih tudi mi vzgajamo

Mogoče bolečine ne bomo takoj pokazali, a sčasoma se bomo začeli umikati in se zatekati k drugim dejavnostim, namesto da bi preživljali čas z vami.Ne, ne vzgajamo na enak način kot ve. Ponavadi je naša igra z otroki bolj divja. Večja je verjetnost, da jim bomo dovolili skočiti na trampolin z balkona kot ve. To še ne pomeni, da smo slabi starši. To samo pomeni, da smo očetje. In raziskave kažejo, da otroci z vsemi temi očetovskimi aktivnostmi veliko pridobijo. Zato, prosimo, da se ne spravljate na nas, kadar ravnamo z otroki drugače od vas. Tudi mi z vsem svojim srcem ljubimo svoje otroke. In ravno tako se trudimo za njihovo dobro.

7. Ne sodite naših zakonov po tem, kako dobro znamo vzgajati

Kot žene ste več kot samo mame in varuške. In tudi mi kot možje smo več od tega. Prosimo, ne sodite naših zakonov po tem, kako dobro znamo z otroki. Starševstvo je zahtevno. In včasih nas pri tem zmotijo še delo in druge obveznosti. Ocenjevanje tega, kako dobri možje smo, po tem, kako znamo z otroki, je, kot da bi vas mi sodili po tem, kako dobro kuhate. Mi, vaši možje, smo več kot samo očetje vaših otrok. Smo vaši možje. Prosimo, ljubite nas kot take.

Z najlepšimi pozdravi,

Vaši možje

 

Vir: Aaron Anderson/familyshare.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.