Kaj podariti ob obisku po rojstvu novorojenčka?

Foto: Shutterstock

Ob prvem obisku novorojenčka in novorojene mamice navadno tudi nekaj podarimo. A marsikdo se sprašuje, katero darilo za dojenčka in starše izbrati, da bo družini prišlo kar najbolj prav. Zbrali smo kup predlogov, med katerimi boste zagotovo našli nekaj, česar bo družina gotovo vesela.

Kaj torej podariti?

 • Pripravljena hrana. Ne bi si mislili, koliko to pomeni novopečenim staršem. Seveda je super, da je domače (če ste vešči kuhanja) in okusno, še toliko bolje, če tudi zdravo. Lahko je sveže kosilo, košarica sadja in/ali zelenjave, staršem ljubo domače pecivo ali sladkarija, sveže pečen kruh, zelo dobrodošli so pripravljeni obroki za v skrinjo ali pa prigrizki … Lahko gre tudi za čaj za dojenje, domača zelišča za okrevanje po porodu oz. spodbujanje dojenja. Če pa niste kuharski tip, pa je dobrodošel tudi bon (glej točko dve) za katero od bližnjih gostiln ali katero od podjetij, ki se ukvarjajo z dostavo hrane (če je v kraju ta možnost).
 • Bon. Pri bonih je možnosti veliko, z njimi pa boste zelo težko zgrešili. Prav bodo prišli vsi od tistih za živilske trgovine, drogerije pa do tistih za trgovine z artikli za dojenčke in igračami. Potem so pa tu še boni za razvajanje mamice (npr. kozmetični salon, masažo), kosilo v bližnji restavraciji, fotografiranje dojenčka ali družinsko fotografiranje, šolo za starše (npr. kaj takega), čistilni servis, spletni tečaj (najdejo se tudi pri nas) ali delavnico. Prav pridejo tudi »domači« boni s ponujenim varstvom novorojenčka ali starejšega otroka, za starševski zmenek, vozičkanje, čiščenje stanovanja, pranje perila …
 • Perosnalizirana darila. Tukaj obstaja res marsikaj; od dekic, bodijev, copatkov, kapic, albumov, škatlic, priponk za dudo, do torbic za pleničke, rutk, gnezdec, kitk, ninic, naglavnih trakcev … Kar boste že izbrali, je lahko čudovito darilo tako za novorojenčka kot za starše – še posebej, če ga izdelate sami. Dobro je biti pozoren le na to, da izberete pravo velikost – bolje nekoliko večjo kot katero od prvih številk za novorojenčka. Lahko pa v iskanju primernega personaliziranega darila podprete katerega od slovenskih podjetnikov, kar nekaj jih izdeluje tovrstna darila. 😉
 • Denar. Lahko tudi v drugih oblikah, precej priljubljene so denimo ploščice zlata. Nekateri se odločijo tudi za naložbe.
 • Uporabne reči za dojenčka. Staršem prav pridejo tetra plenice, kopalna brisača, zimska vreča (prilagojeno letnemu času), vlažilni robčki, precej priljubljene so torte iz pleničk (če starši ne uporabljajo pralnih, sicer lahko podarite tudi te 🙂 ). Lahko podarite tudi trak ali nosilko za nošenje otroka ali gugalnik. Pri kozmetiki ne boste zgrešili z univerzalnimi mazili (Bepanthen, Ribodermin, Pavlovičevo mazilo), sicer pa pri kozmetiki svetujemo previdnost (otroku namreč lahko povzroča alergije).
 • Uporabne reči za mamo: od krem za telo, priboljškov, laka za nohte, izdelkov za osebno nego … Tudi nekatere trgovine ponujajo darilne pakete z izdelki za mamo in otroka, ki vsebujejo kar nekaj uporabnih artiklov.
 • Igrače. Pri igračah iščite kaj čim bolj trajnega, zanimivega in po možnosti prej preverite, če bo res prišlo prav (npr. igrače za izboljšanje motorike, lego kocke, montessori igrače …)
 • Šopek cvetja. Mama ga bo (verjetno) zelo vesela.
 • Knjiga. Lahko z vzgojno tematiko, o dojenju, negi novorojenčka, zdravju, lahko je pravljica ali zbirka pravljic, slikanica, enciklopedija … Odličen izbor najdete tudi na tej povezavi.
 • Rastlina. Nekateri starši se ob rojstvu otroka odločijo za posaditev drevesa ali kakšne druge rastline, ki nato raste skupaj z otrokom. O izbiri večjih rastlin se je najbolje posvetovati s starši, verjetno pa ne boste zgrešili s kakšnim lončkom Družinske sreče ali cvetoče lončnice.
 • Telegram. Ta možnost je posebej uporabna, če ne morete priti na obisk oz. boste prišli čez čas. Pozornost družini namreč lahko pošljete takoj ob rojstvu. Kar nekaj podjetij ponuja možnost pošiljanja telegrama že v porodnišnico, pa tudi na dom, večinoma pa ponujajo tudi darilne pakete, ki jih je mogoče hitro in enostavno izbrati.

Za katerokoli darilo se že boste odločili, bodite pri prvem obisku pozorni, da ni predolg, da si ob prihodu umijete roke, da novopečenim staršem daste vedeti, da ste jim na voljo, ko vas bodo potrebovali ter jim vlili zaupanje, da sta dobra mama in oče ter da zmoreta izzive, ki jih prinaša starševstvo. Če ima dojenček že starejše sestrice ali bratce, ob obisku družine ne pozabite tudi nanje. 😊

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

 1. Prej se pozanimajte, kaj starši potrebujejo. Nima smisla kupovati nekaj, kar že imajo, ker potem imajo samo še eno šaro več. Kar se tiče hrane – če sami izrazijo željo, da si želijo kaj skuhanega, spečenega, potem to tudi naredite. Danes so nekateri ljudje zelo zbirčni in razvajeni in je vsega preveč. Nekateri ne jedo kruha, drugi ne sladkega, torej, vprašajte in pripravite tisto, kar jim je všeč. Nima smisla npr. speči peciva, ki bo potem romalo v odpadke. Če je pri hiši že več otrok, nima smisla kupovati otroških oblačil, ker otroci ponosijo oblačila eden za drugim. Najbrž pa se nikoli ne pogreši s košarico sadja in šopkom rož za mamo.
  Zlate ploščice pa se ponavadi podari ob krstu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja