Kaj bova storila, da bo trajalo?

par_zaljubljenca

O, ko bi obstajal recept! Povprašam babico, kako skrbeti za zvezo, ki dolgo traja, pa mi ne zna čisto odgovoriti. Prebrskam splet, pa se zdi, da čudežni napoj ne obstaja. Treba je na dolgo, ‘trnjevo’ pot, da bo dolgo trajalo. No, saj ni treba, da je tako zelo trnjeva, pravzaprav je popotovanje k sreči v dvoje lahko čudovita nepozabna dogodivščina. In čeprav zanjo ni recepta, obstajajo poti, ki pa bodo nazadnje pripeljale do edinstvene recepture za srečno večnost.

Od zaljubljenosti k ljubezni

Se spomniš trenutka, ko si zagledal tiste oči in si vedel, da si v nekoga zatreskan do ušes? Ko te njegov nasmeh ponoči ni pustil spati, podnevi pa so te zaposlovale njegove besede? Pa metuljčki, vznemirjenje in rahla zmedenost – lepo je biti zaljubljen, pa lepo je tudi ko mine, ko iz semena zraste veliko in cvetoče. Včasih mine prej, včasih kasneje. Lahko seme vzkali v več, lahko pa preprosto zaspi in se morda vrne kasneje. Ni vsako seme zaljubljenosti dobro in rodovitno, odvisno tudi, ali je posejano na pot, v kamenje, med trnje ali v dobro, plodno zemljo. Ker pa je obdobje zelo občutljivo, je treba s semenom ravnati zelo previdno in nežno, brez vihre in nuje, naj se zgodi, kar se mora zgoditi. Kalitev prinaša upanje, sanje in željo, da bi zrasla ljubezen. 

Kako pa zraste ljubezen?

Za rast je potrebno veliko gnojila, vode, sonca in nežnosti. Torej sprva želja, ki je že v semenu samem, a ta naj z vsakim dnem znova išče razloge za rast. Sonce je za rast nujno potrebno, saj tako rastlina Zato se je treba dokopati do srca človeka in poznati njegove globine, da mu lahko daš, kar veš, da potrebuje.raste navzgor in ne obstane na mestu in porumeni, za sonce v ljubezni je potrebna božja bližina in skupna molitev – lahko je preprosta, Bog ima nadvse rad zaljubljene duše, ki so najbolj podobne njegovemu načrtu in jih velikodušno blagoslavlja. 

Voda in gnojilo? Brez tega ne gre, seveda. V obliki pogovora. Ne le v času zaljubljenosti, ko ves svet ne obstaja, ampak predvsem v času rasti in skozi celotno obdobje, tudi ko bo treba pognati cvetove in dati energijo za plod bosta nujno potrebna voda in gnoj – pogovor. Vsake vrste pogovor, ni posebnih pravil, le prisotnih mora biti več vrst. Tisti vsakdanji o minulem dnevu, o malici in dnevnih sotrpinih, pa podoben pogovor o prihajajočem dnevu. In pogovor o skupni prihodnosti, o počitnicah in skupnem praznovanju, o obeh družinah in dogodkih znotraj sorodstva.

In najpomembnejši, ta je voda, brez nje ni življenja – celice počasi propadajo in skupna rast začne veneti, če manjka: pogovor o nama, pogovor, ko odpreš srce, ko poveš, kaj čutiš in si drzneš čutiti. Ko poveš, česa te je strah, kam sva namenjena rasti, ko svoje korenine poženeš globoko v zemljo.

Ta pogovor prinaša trdnost, zdravo in temeljito rast. Morda težak za začeti, a tak, ki polni srce in daje potrditev, da ljubim. Da je bila kalitev uspešna, da so tla rodovitna, da je sonca dovolj in da se poznava. Ko nekoga poznaš, veš, kaj in kako ljubiti. Ni vseeno kako, ni vedno isto in ni recepta. Zato pogovor. Zato se je treba dokopati do srca človeka in poznati njegove globine, da mu lahko daš, kar veš, da potrebuje. Ker daješ in tako rasteš. Tudi če misliš, da vse delce njegovih globin poznaš in da sva že zrasla, verjemi, da marsikaj pozabiš, da marsikdaj potrebuješ novo spodbudo, nov zalet. Ne škodi. Kdaj sva nazadnje v objemu dolgo v noč skupaj klepetala o nama, o čustvih, ki naju prevzemajo ob vsakodnevnih situacijah, o strahu pred izgubo, o skrbeh za tega in tega, o prepiru, o stvareh, ki me motijo med nama, o opori, ki mi pomaga rasti, o Njem in gradnji odnosa z njim …? 

Kako začeti pogovor

Lahko greva na zmenek, lahko ga imava doma na kavču pred ugasnjenim televizorjem (nujno ugasnjenim!). Posvetiva pozornost le drug drugemu, naj telefoni ostanejo nedotaknjeni. Potrudiva se za naju in narediva prostor za ljubezen. Za lažji začetek sem pripravila nekaj spodbujajočih vprašanj. Edino in izjemno pomembno pravilo – ne obsojaj, sprejmi ljubljeno osebo z vsemi skrbmi, bremeni in strahovi, z vsem veseljem in srečo. Sprejmi. In ljubi. In zaupaj, da tudi on le ljubi in noče škodovati, četudi se ti zdi, da kritizira, vedi da ljubi in da tja ne seže kritika, ampak spodbuda. 

Pojdiva globoko, do srca, kjer je zasejana ljubezen, omogočiva ji najboljšo možno rast. Da bo trajalo in cvetelo in rodilo stoteren sad. Ljubiva.  

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja