„Kaj boste pa vi kupili vzgojiteljici?“

Vir: Shutterstock

Prav nič se vsako šolsko leto, takole proti koncu maja, ne veselim elektronske pošte, ki bo spraševala: „Kaj predlagate, da podarimo vzgojiteljici naših sončkov?“

Nisem nehvaležna oseba … Ampak darila učiteljicam in vzgojiteljicam ob koncu leta se mi zdijo pa vsako leto bolj trapasta. Iz več razlogov.

Zakonodaja

V naši državi je zakonodaja glede podarjanja oz. bolj sprejemanja daril, če si javni uslužbenec, precej stroga. Daril naj tako učitelji in vzgojitelji sploh ne bi sprejemali, če pa že, so vrednosti teh daril omejene. Če zelo poenostavim: vsako darilo, ki je vredno nad 20 €, je treba prijaviti in vnesti v zapisnik, in ničesar, kar je vredno več kot 62 €, učiteljica/vzgojiteljica načeloma ne sme obdržati.

Še nobene vzgojiteljice ali učiteljice nisem slišala reči, da je ob koncu leta dobila RES uporabno darilo od staršev.

Ne glede na vrednost pa ne sme prejemati zlatnine ali darilnih bonov.

Tudi če veliko učiteljic napiše kaj na to temo, se še vedno najdejo starši, ki tega ne vejo ali pa preprosto ne upoštevajo in bi vzgojiteljicam ob koncu leta podarili darilni bon za terme, zlato ogrlico ali (prav nič poceni) enciklopedijo, s čemer ji bodo povzročili več nevšečnosti kot koristi.

Vzgojiteljičine želje

Kaj ima vzgojiteljica rada, s čim se ukvarja, kaj jo veseli? Vsaj nekaj od tega je dobro vedeti, ko se lotimo kupovanja darilca ob zaključku šolskega leta. Ob tem ne morem mimo ironije, da darilo za vzgojiteljice izbiramo starši, ki se z njimi srečamo le zjutraj in popoldne na vratih, ne pa otroci, ki so z njimi vsak delovnik preživeli po več ur in o njih zagotovo vedo več kot mi starši.

Sicer lahko kupimo nekaj generičnega ali po svojem okusu, ampak kakšen smisel ima potem obdarovanje ob koncu leta?

Kako se je otrok razumel z vzgojiteljico

Jasno da smo hvaležni za ves trud, ki ga vzgojiteljice in učiteljice vložijo v naše otroke. Ampak če smo zelo iskreni, včasih tudi nismo. Kaj če je imel otrok letos res neprijetno izkušnjo z vzgojiteljico v vrtcu? Kaj če je imel učiteljico, ki ga ni skoraj nič naučila ali pa ga je celo šikanirala? Včasih starši vse leto kritizirajo vzgojiteljico ali učiteljico, na koncu leta pa ji s sladkimi besedami kljub vsemu izročijo darilo. Toliko o iskreni hvaležnosti! Predstavljam si, da učiteljica/vzgojiteljica vazo, ki jo je dobila od skupine, s katero se ni dobro razumela, skrije v najbolj temen kotiček kleti. Ali pa podari naprej.

Različne gmotne zmožnosti staršev

„Tistih 5 € boste pa že dali,“ lahko reče kak starš. In ne pomisli na družine, ki imajo po 3 otroke ali več, za katere je 5 € za vsakega otroka že kar strošek. Sploh ker se je ponekod obdarovanje vzgojiteljic razpaslo še na božič in materinski dan. Sploh pa z zbiranjem tako velikih vsot, še posebej v večjih skupinah ali razredih, nanese absolutno nad mejo, omenjeno zgoraj.

Raje nekaj osebnega

Seveda še vedno vsako leto prispevam denar za darilo, če se starši ostalih otrok iz skupine zanj odločijo (čeprav sem zraven vedno smotana z opozarjanjem, naj vrednost darila ne presega 20 €).

Hvaležnost lahko izkažemo tudi drugače. Na primer z unikatno čestitko, namenjeno samo njej.

Ampak hvaležnost izkažem tudi drugače. Za vsako vzgojiteljico ob koncu šolskega leta otrok lastnoročno izdela čestitko, jaz pa vanjo zapišem, kaj lepega ali zabavnega mi je skozi leto o njej povedal. Čisto vsaka vzgojiteljica v preteklih štirih letih je dobila unikatno čestitko, namenjeno samo njej. In zaradi mene so jo lahko že naslednji dan vrgle stran – ampak vem, da jim je v tistem trenutku, ko so svojo čestitko prebrale, dala vedeti, da so pustile pečat v življenju mojega otroka.

Še nobene vzgojiteljice ali učiteljice namreč nisem slišala reči, da je ob koncu leta dobila RES uporabno darilo od staršev.

Slišala pa sem jih že veliko, ki so bile ganjene nad presenečenji, ki so jih domislili in izdelali otroci sami in so prišla iz srca.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja