Evtanazija za dojenčke? V svetu je tudi to že mogoče.

Foto: Shutterstock

Medtem ko se v Sloveniji krepijo pozivi k legalizaciji evtanazije, izkušnje držav po svetu kažejo, da gre za učinek snežne kepe. Ko evtanazija postane družbeno sprejemljiva, se od trpečih na smrt bolnih polnoletnih bolnikov bliskovito razširi na druge skupine. Takšen je tudi primer evtanazije pri – dojenčkih.

Ko določena država sprejema zakonodajo, ki dovoljuje evtanazijo ali samomor z zdravniško pomočjo, je zgodba podobna: javnosti se predstavlja primere trpečih rakavih bolnikov v zadnjem stadiju. A v vseh državah, kjer so evtanazijo uzakonili, je opazen enak trend. Prvih nekaj let se v veliki večini uporablja za rakave bolnike, po nekaj letih, ko se javnost nanjo navadi, pa se razširi na druge skupine bolnikov, pogosto takšnih, ki niso na smrt bolni. V nasprotju s splošnim prepričanjem večina od njih kot razlog ne navaja nevzdržnega trpljenja, ampak izgubo avtonomije, veselja do življenja ter predstavljanje bremena za družino.

Evtanazija za duševne bolnike in vse, ki so »naveličani življenja«?

Na Nizozemskem, kjer sta evtanazija in samomor z zdravniško pomočjo dovoljena že od leta 2002, iz leta v leto strmo narašča število evtanazij pri bolnikih s psihiatričnimi težavami, različnimi splošnimi starostnimi težavami in demenco. Največje pomisleke sprožajo ravno psihiatrični bolniki in osebe z demenco, pri katerih lahko upravičeno dvomimo o njihovi avtonomni odločitvi. Želja po smrti je namreč lahko znak same bolezni in ne resnična želja po evtanaziji.

A pogoji za evtanazijo v večini držav, vključno z Nizozemsko in Belgijo, so zelo ohlapni, za usmrtitev je dovolj pisno izražena želja bolnika (ali v določenih primerih želja svojcev) in soglasje dveh zdravnikov. Vse, kar mora zdravnik storiti, je, da po opravljeni evtanaziji izpolni obrazec in ga pošlje na pristojni odbor. Če je obrazec izpolnjen pravilno, je zadeva zaključena; okoliščin smrti ne preverja nihče.

Zagovorniki evtanazije so mnenja, da morajo imeti starši pravico, da odločijo, kdaj in kako bo njihov dojenček umrl.

Kot piše dr. Matjaž Zwitter v knjigi Pogovarjajmo se o evtanaziji (Slovenska matica, 2019), na Nizozemskem trenutno poteka razprava o evtanaziji, ki bi bila dostopna vsem, ki so se preprosto naveličali življenja. Zagovorniki evtanazije so mnenja, da bi morala biti takšne vrste smrt omogočena vsem, ki si tega želijo, tudi če nimajo specifičnih težav. Trenutno poteka razprava o zakonu, ki bi dovolil evtanazijo zaradi »izpolnjenega življenja« pri vseh osebah, starejših od 70 let.

Evtanazija celo za otroke in dojenčke

Na začetku je bila evtanazija rezervirana za polnoletne in terminalno bolne osebe. Sčasoma se je starostna meja začela nižati. Belgija je bila prva država, ki je leta 2014 ukinila starostno mejo za evtanazijo, edini pogoj je soglasje otroka in obeh staršev.

Na Nizozemskem so starostno mejo spustili na 12 let, številke pa kažejo, da vsako leto evtanazirajo tudi nekaj mladoletnih. Starostna meja v Kolumbiji je postavljena na 6 let.

In evtanazija dojenčkov? Čeprav je eden osnovnih pogojev za evtanazijo jasno izražena osebna želja, vse pogosteje prihaja do primerov, ko si to pravico vzamejo bližnji. Tako je tudi na Nizozemskem, v primeru dojenčkov do prvega leta starosti. Če je izpolnjen Groningenski protokol, ki določa, da mora iti za brezupno stanje in da morata biti starša soglasna, lahko zdravnik opravi evtanazijo tudi pri dojenčku. Zagovorniki evtanazije so mnenja, da morajo imeti »starši pravico, da odločijo, kdaj in kako bo njihov dojenček umrl.« Na spletni strani nizozemske vlade je postopek evtanazije novorojenčkov opisan v istem razdelku kot splav v pozni nosečnosti.

Ob tem se lahko vprašamo, na kakšen način je usmiljenje lahko povezano z voljo močnejših, ki odločajo o življenju in smrti najšibkejših? In kje se bo plaz igranja z življenjem in smrtjo ustavil?

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja