Družinske počitnice brez elektrike in hladilnika – luksuz!

Thumbnail

Ko pridejo otroci, se ti nenadoma zazdi, da moraš počitniški standard malce dvigniti. A taborjenje v svoji najbolj osnovni obliki se je pri nas izkazalo za pravo uspešnico …

Z možem od nekdaj taboriva v minimalističnem slogu – šotorček, dva armafleksa in kuhalnik – gremo! Ko sva se na počitnice nekoč odpravila brez mize in stolov, so nama jih sosedje – Nemci z velikim avtodomom – hoteli na vsak način podariti, verjetno ob predpostavki, da si jih ne moreva privoščiti. Midva pa sva si hotela stvari samo poenostaviti! A nato pridejo otroci in nenadoma se ti zazdi, da moraš počitniški standard malce dvigniti.

Ko sva se prvič odpravljala na počitnice s takrat 6-mesečno hčerko, si nisem upala ničesar načrtovati: »Če ne bo šlo, bomo šli pač domov.« Skrbelo me je, ker se je hči ponoči precej zbujala, v kampu pa si težko privoščiš nočne serenade. »Ne skrbi, dojenčki zelo radi spijo v šotoru,« me je pomirila soseda v kampu, mamica štirih deklic. »Če so zadovoljni starši, so tudi otroci!«

Počitnice so se izkazale za pravo uspešnico in od takrat pomislekov o dopustu nimamo več. Taborjenje! V svoji najbolj osnovni obliki. Pozabite na šotore v velikosti enosobnega stanovanja in na prikolice, polne prtljage. Počitnice so priložnost, da se otroci in starši igramo Robinzone!

Mož sicer še vedno nerga, da s seboj vzamemo preveč prtljage (seveda, saj jo mora on natrpati v našega malega Renaulta), jaz pa sem vsako leto ponosna, kako malo stvari potrebujemo za dva tedna. Dva lonca, žar, nekaj kanglic, barvice in žoga (drugih igrač s sabo ne jemljemo), sandali, škornji in piknik odeja. Mizo in stole tudi, tukaj sva popustila. In mini raft – naš mali luksuz.

Za kampiranje izberemo odročne kotičke, do koder ne seže električna razsvetljava, hladilnika in drugih naprav pa tako nimamo. Internet je na počitnicah prepovedan! Še telefone imava z možem večinoma izklopljene, namesto radia pa vklopimo ptičje petje in šumenje vetra. Sredi sezone, ko je na morju največja gneča, se raje odpravimo ob čudovito reko Kolpo, kjer so noči prijetno hladne, najbližji sosed pa nam ne diha za ovratnik.

Česa nas uči preprosto kampiranje?

  • Kako malo stvari rabimo, da nam je lepo.
  • Poenostavljanje gospodinjstva – težka naloga predvsem za mamo. 🙂 Na kampiranju si pač lahko privoščimo tudi kakšno pašteto ali konzervo, ki se drugače ne bi znašla na jedilniku. Namesto kulinaričnih mojstrovin pride na vrsto sveže sadje in bučke z žara.
  • Spuščanje higienskih standardov. Pri umivanju zob in rok ne popuščamo, za ostalo pa je čas tudi med letom. Saj se kopamo, ne?
  • Če zvečer ni luči, televizije, računalnika in gore nedokončanih opravil, gremo odrasli spat kmalu potem, ko se znoči. Ko se ob jutranjem svitu začnejo zbujati otroci, smo začuda čili in naspani!
  • Večerni ogenj in opazovanje zvezd – kaj je lahko bolj romantično?
  • Medsosedska pomoč. Vezi se na taborjenju pletejo hitro – jaz sem doma pozabil kladivo, jutri bo sosedu zmanjkalo plina. Otroci pa tako ali tako postanejo najboljši prijatelji takoj, ko se lahko skupaj zakopljejo v mivko.
  • Odvajanje od plenic. Če je 18-mesečnik dva tedna gol, se počasi nauči upravljati s svojim telesom. Morda domov ne bo prišel čisto suh, a začetek je vzpostavljen. Preizkušeno dvakrat!

Zdaj smo spet doma in uživamo v pridobitvah civilizacije: hladnem pivu v hladilniku, pečici in kuhinjski pipi na dosegu roke. Še vedno pa se nam kolca po zajtrkih s pogledom na reko, po instant kavi s počitniškim priokusom in po tem, da lahko na koncu drobtine streseš na tla, roke pa obrišeš ob gola stegna.

Foto: Domen Gostiša, osebni arhiv