Dekle z Downovim sindromom, ki je odprlo svojo pekarno: »Sledite svojim sanjam!«

Thumbnail

Collette Divitto je dekle, ki obožuje peko piškotov. Je dekle, ki ni uklonilo nobeni prepreki na poti do svojih sanj. Je dekle z Downovim sindromom in svojo lastno pekarno.

Od petnajstega leta dalje je njena domača kuhinja polna vseh vrst dobrot. Pravi, da je pekla vsako popoldne, ko je prišla iz šole ter vsak prosti trenutek vikenda.

Vedno si je želela, da bi iz svoje strasti do peke piškotov napravila kariero, zato se je pri 22-ih letih opogumila in poslala prvo prošnjo za zaposlitev. Na ta ter vse nadaljnje razgovore je prinesla svoje posebne piškote, ki so med domačimi in prijatelji veljali za najboljše. Toda nihče ji ni želel dati priložnosti, veliko vrat so ji celo neprijazno zaprli kar pred nosom.

Tistih dni se spominja z grenkobo v srcu: »Večina ljudi, ki je vodilo razgovore, mi je reklo, da sem sicer prijazna, toda da jim ne ustrezam. Bilo je zelo boleče, te zavrnitve so bile grozne.«

»Večina ljudi, ki je vodilo razgovore, mi je reklo, da sem sicer prijazna, toda da jim ne ustrezam.«Razumela je, da je veliko drugih mladih, ki težko dobijo službo, toda hkrati se je popolnoma zavedala, da je ona morda ne dobi zgolj zaradi tega, ker ima Downov sindrom.

Bila je izmučena od vseh zavrnitev, toda trdno prepričana, da bo sledila svojim sanjam. Trmasto je zavihala rokave in se lotila dela.

S pomočjo svoje mame in sestre je odprla svoje podjetje Collettey’s za peko piškotov. Prav kmalu je prišlo prvo naročilo lokalne trgovske verige z jestvinami.

Od tega trenutka dalje se je vse odvijalo zelo hitro. Prvo njihovo naročilo je kmalu prešlo v redno tedensko naročilo, kar je spodbudilo tudi CBS News, da njeno zgodbo ponese med ljudi. Collette pravi, da so se po tej medijski predstavitvi praktično čez noč vsula naročila z vseh koncev države.

Trenutno so del osebja njene pekarne samo Collette, njena mama, njena sestra in nekaj čudovitih prostovoljcev, ki pomagajo peči in odpremljati piškote. Toda meni, da bo prav kmalu potrebovala nove zaposlene.

»Trenutno je moj največji uspeh to, da podjetje tako hitro raste. To pomeni, da bom lahko začela zaposlovati ljudi z in brez posebnih potreb, priložnost želim seveda dati posebno slednjim.«

»Vsi imamo tako močne kot tudi šibke točke. A slednje ne smejo postati središče naših misli.«Konec decembra je tako na svoji Facebook strani  že objavila: »Blizu sem 10.000-ega naročila! Iščem pomočnico za popoldansko izmeno od 3-9.30. Hvala! 🙂 «

Collette si iskreno želi, da bi njene uresničene sanje nagovorile in navdihnile še druge, da bi sledili svojim ciljem čez vse prepreke, pa četudi to pomeni, da morajo ubrati še neprehojene in neraziskane poti.

Večji del zaslug gre gotovo tudi njeni mami, Rosemary Alfredo, saj jo je vzgajala v zavesti, da zmore. Za ABC News je ob njenem uspehu dejala: »Nikoli si nisem želela, da bi Collette nase gledala kot na osebo z omejitvami. Vedno sem ji govorila, da imamo omejitve vsi. Da smo vsi v nečem dobri, in da smo vsi v nečem manj dobri. Da, to lahko imenujemo tudi posebne potrebe vsakega posebej. Toda vsi imamo tako močne kot tudi šibke točke. A slednje ne smejo postati središče naših misli.«

Ali, kot bi rekla Collette: »Nikoli ne obupajte. Ne dovolite, da bi vas ljudje spravili v slabo voljo ali da bi se zaradi njih počutili zavrnjene. Ostanite osredotočeni na cilj in sledite svojim sanjam.«

Vir: www.colletteys.com

Foto: FB profil Collettey’s cookies