Deček z robotsko roko

Thumbnail

Škotski deček Josh bo lahko ob začetku šolskega leta sošolcem pokazal nekaj zelo posebnega in edinstvenega … Bionično napravo, ki je več kot le igrača.

Čez nekaj dni se bo začela šola in marsikater otrok se veseli tudi s srečanja s sošolci – da jim pove, kaj je poleti doživel, se zopet z njimi druži in jim mogoče pokaže kako svojo novo pridobitev. Verjetno pa se tega trenutka nihče ne veseli toliko, kot 9-letni škotski deček Josh Cathcart. Na prvi šolski dan bo lahko svojim sošolcem pokazal svojo novo – roko! In to ne kakršno koli – bionično, kar je v očeh majhnih fantov nekaj še posebej zanimivega.

Josh, ki se je rodil brez desne roke od komolca navzdol, je najmlajši človek na svetu, ki so mu namestili bionično roko.

Končno lahko sestavlja kocke!

Po enem tednu privajanja nanjo je izjavil, da se mu sicer zdi težka, da pa je zaradi nje zelo srečen. Novinarjem je na predstavitvi opisoval, kako si je dan pred tem lahko sam pripravil sendvič, kako lahko sedaj sam odpre steklenico ali vrečko, lahko naredi stolp iz kock in gradi iz Lego kock.

Roko upravlja s pomočjo signalov, ki preko elektrod prihajajo iz njegovih mišic, pomaga pa si tudi z aplikacijo na mobilnem telefonu. Tam izbere, kaj bi želel z njo početi – prijeti krmilo kolesa ali zagrabiti ročaj skodelice. Lahko pa si, recimo, tudi sam obleče hlače ali zreže zrezek. Poleg tega lahko izbira izgled roke, najraje ima “kulsko” črno preobleko.

 

Zasmehovan

Žalostno je, da si Josh roke ni tako želel samo zato, ker si bo z njo bistveno olajšal vsakodnevno življenje in pridobil na samostojnosti – močno si je je želel tudi zato, ker so ga vrstniki zaradi manjkajoče roke pogosto zasmehovali in zbadali.

Ljubljen kljub hibi – od začetka

Starša sta za dečkovo hibo izvedela že med ultrazvočnimi pregledi v času nosečnosti in mama Clare pripoveduje: “Zavedela sva se, da bo to zelo vplivalo na najinega otročička, ampak midva sva bila odločena, da ga bova ljubila in skrbela zanj. In je najboljši sin, kar bi si jih človek lahko želel.”

Družina, ki ima tudi 7-letno hčerko, se je v resnici dobro zavedala, kaj pomeni takšna invalidnost. Oče dečkovega očeta Jamesa je namreč pri 34 letih v hudi nesreči izgubil nogo in James pravi: “Odraščal sem ob očetovi invalidnosti in opazoval, kako se uspešno sooča z mnogimi izzivi.” Poleg tega pa je tudi James sam v mladosti izgubil prst v delovni nesreči: “Zavedal sem se, da bo pred Joshem, ki bo živel brez roke, kar nekaj izzivov, zato smo bili na to pripravljeni, morda celo bolj kot druge družine.”

Tehnika, ki daje upanje

A kljub temu sta bila starša zelo potrta, ko sta videla, kako deček zaradi zbadanja vrstnikov trpi in postaja zagrenjen: “Prihajal je domov in pripovedoval, kaj so mu rekli. Ko slišiš to, zares boli. Z Jamesom sva samo sedela in jokala.” A ni ostalo le pri tem, saj sta začela aktivno iskati kako obliko pomoči. Ko jim je zdravnik povedal, da bi mu morda pomagala robotska roka in ko so na internetu našli škotsko podjetje, ki je ukvarja prav s tem, se je zasvetila iskta upanja.

Dobri stric

Ker se je Josh dobro odzval na testno roko, se je družina odločila, da prične zbirati potrebnih 42.000 britanskih funtov. Že v 24 urah so jih nabrali 1.700, potem pa se je oglasil premožni stric iz Avstralije, ki je primaknil preostanek.

Ko so Joshu namestili njegovo novo roko se je začel spet smehljati in smejati, pripoveduje mama: “Tega že dolgo nismo več poznali. Neskončno nam pomeni, da spet vidimo srečnega fanta, kakršen je bil nekoč.”

Pazite se!

Zbadljivci pa naj se zdaj le pazijo, saj prihaja deček z robotsko roko!

 

Viri in foto: bbc.co.uk, mirror.co.uk, theguardian.com

 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Preveri pakete

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja