Čustvena zloraba – kako jo prepoznati in kaj po tem storiti?

Vir: Pixabay

Čustvena zloraba je ena najpogostejših vrst zlorabe, ki pa je ni vedno najlažje prepoznati, še težje pa je po dolgem času iz nje iziti.

Takšna zloraba vsebuje poskuse osebe, da vas prestraši, nadzira ali izolira. Čustveno zlorabo lahko izvaja sozakonec, nadrejeni, brat ali sestra, starši …

Ne glede na to, kdo zlorablja, si čustvene zlorabe ne zaslužite in zanjo niste krivi. A kako sploh prepoznati čustveno zlorabo in kaj po tem?

Čustveno zlorabo lahko med drugim prepoznate po:

 • Poniževanju. Tisti, ki zlorablja, vas ima za neumne, nesposobne, nore, vas preklinja, poimenuje z imeni, ki ne izražajo spoštovanja in ljubezni. Lahko vključuje tudi pokroviteljstvo, javno sramotenje, neprimerno šaljenje na vaš račun. Lahko vam razlaga, da vsi mislijo da ste neumni, se ne znate obnašati …
 • Očitkih. Vedno ste nečesa krivi, ne glede na to, za kaj gre. Zamujate, nimate prav, stvari delate narobe, karkoli storite, ni prav, tudi če gre za povsem preproste in vsakdanje reči (npr. pospravljanje).
 • Vpitju. Vpitje na vas, ki ga lahko spremljajo psovke in fizično nasilje, je namenjeno ustrahovanju in vzbujanju občutka majhnosti in nepomembnosti.
 • Norčevanju. Iz tega, kdo si, kako si oblečen, kako izgledaš, kaj si dosegel, naredil …
 • Grožnjah. Pojavljajo se v najrazličnejših oblikah, od groženj nasilja, odvzema otrok, izdaje nečesa o vas.
 • Nadzorovanju. Tisti, ki vas zlorablja, želi ves čas vedeti, kje ste, kaj počnete in s kom, nadzoruje vaša sporočila, klice in elektronsko pošto, zahteva, da takoj odgovorite na njegove klice in sporočila, morda zahteva vaša gesla, ima nadzor nad vašimi financami.
 • Odločanju brez vas. Znak zlorabe je tudi to, da nekdo odločitve sprejema brez vas in skupne odločitve sprejme sam, odpove pomembno srečanje, namesto vas obvešča vaše bližnje, odloča, kaj naj oblečete, kaj jeste, s kom se lahko srečate …
 • Ukazovanju. Ukazovanje, kaj storite in česa ne, je pogost del zlorabe in preverjanje, ali ima posameznik že oblast in moč.
 • Izpadih. Nečesa niste naredili, kot je oseba, ki vas zlorablja, pričakovala, zato se je fizično ali psihično znesla nad vami.
 • Nepredvidljivosti. Npr. eksplodiranje v besu od nikoder v enem trenutku in zasuvanje s pozornostjo v drugem.
 • Krivdi. Krivi ste za marsikaj; za stvari, ki so narobe v življenju tistega, ki vas zlorablja, da niste dovolj dobri, da ustvarjate težave …
 • Prekinjanju vaših odnosov z ljudmi, ki vas podpirajo. Lahko gre za poskuse preprečevanja vaše komunikacije z drugimi ljudmi, preprečevanje druženja z ljudmi, ki so vam blizu, si morda aktivno prizadevali, da bi druge obrnili proti vam ipd. Namen je vaša izolacija in nazor nad vami.

Kaj storiti?

Najprej se zavedajte, da vam ni treba živeti, kot trenutno živite. Da si zaslužite spoštovanje, ljubezen in mir.

 • Postavite zdrave meje. Te so v odnosu izjemno pomembne. Povejte, da zahtevate spoštovanje, konec zmerjanja, nadzorovanja, vpitja itd.
 • Omejite izpostavljenost storilcu. In ne sodelujte v njegovih poskusih zlorabe (npr. z argumentiranjem, opravičevanjem ipd.
 • Če ste v neposredni nevarnosti (npr. fizičnega nasilja), pokličite 113.
 • Zaupajte, kaj se vam dogaja. Pogovorite se z nekom, ki mu zaupate ali poiščite pomoč v kateri od svetovalnic, na (brezplačni) številki za žrtve nasilja, v organizacijah, ki nudijo podporo, katerem od centrov za socialno delo …
 • Zavedajte se, da zloraba ni vaša odgovornost, ampak tistega, ki vas zlorablja. Malo je verjetno, da se bo zloraba prekinila brez strokovne pomoči, zato je praviloma potrebno, da se umaknete na varno (npr. k svoji družini, prijateljem, v varno hišo). Ker je to težje v primeru, da imate otroke, lahko poiščete tudi pravno pomoč.
 • Vzemite si čas za zdravljenje. Oprite se na sorodnike, prijatelje, sodelavce …, ki vam stojijo ob strani. Vzemite si čas za zdravljenje in po potrebi poiščite pomoč terapevta.

Terapevtsko pomoč – tako za odrasle, kot tudi za otroke, ki so bili žrtve zlorabe, lahko poiščete tudi pri nas. Na povezavah je več informacij o zakonski in družinski terapiji in terapiji z otroki.


Projekt sofinancirata Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad: www.eu-skladi.si.

Ta slika ima prazen atribut alt; ime datoteke je image-3-750x327.png

Komentarji

 1. Pozdravljeni,

  zanima me, kdo je v Sloveniji dober terapevt na področju čustvenih zlorab, ki smo jih otroci utrpeli s strani staršev. Terapijo iščem zase po več kot 10 letih obiskovanja raznih terapij, kjer nismo tega nikakor ugotovili, ampak sem šele sam prišel do tega tudi po mnogih prebranih knjigah in bi sedaj nujno potreboval kvalitetno terapijo, kjer bi lahko od tega okreval.

  Hvala in lep pozdrav,
  Martin Jošt

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja