Ko prekinemo tišino, zloraba nima več moči (video)

Moja zloraba se je več let dogajala na glasbenih urah, a nisem upala in mogla nikomur spregovoriti o tem. Mislila sem, da mi ne bi verjeli, saj je vendar šlo za učitelja! Kot otrok sem si vedno neznansko želela, da bi bila glasbeno izobražena, vendar sem morala, ker začaranega kroga zlorabe nisem zmogla drugače prekiniti, to željo pri petnajstih letih v sebi zatreti. Še danes mi je hudo zaradi tega.

Doma sem se počutila nesprejeto, kot nekakšen privesek. Velikokrat sem si želela, da bi bila fant, zato sem se tudi oblačila bolj po fantovsko. Krila si sploh nisem hotela obleči in zaradi tega sem bila kot otrok velikokrat doma tudi tepena, ponižana“, je svojo zgodbo po 25-ih letih zapisala neka žena v tem članku.

Janja Grilc:  “Vsaka četrta punca in vsak šesti fant do 16. leta doživi eno obliko spolne zlorabe”

Ravno zaradi tega, ker je število mladoletnih žrtev tako zelo veliko, je naloga staršev in vseh odraslih, da se o tej tematiki izobražujejo – da prepoznajo nenavadna obnašanja (tako spolnega predatorja kot žrtve), da otroku, mladostniku ali ranljivemu odraslemu prisluhnejo in takoj ukrepajo.

“Otroci si spolne zlorabe ne izmišljujejo”

A slaba ozaveščenost ter molk in zatiskanje oči so še vedno preveč prisotni. Otrok globoko v sebi pričakuje, da ga bo nekdo od odraslih potegnil ven izpod predatorjevega vpliva, toda ljudje se prepogosto obrnejo vstran, ker so prepričani, da se v zadeve drugih ‘ne bodo vtikali’. Zato je mag. Grilc tukaj jasna: “Če okolica izve, da se spolne zlorabe dogajajo, to ne pomeni, da se ne smemo vtikati. Vedeti moramo, da gre za kaznivo dejanje. Če zlorabo prepoznamo, smo jo dolžni prijaviti.”

Nič drugače pa ni, če izvemo, da je žrtev nasilja tudi odrasla ranljiva oseba. Veliko je stvari, ki jih okrog spolne zlorabe ne razumemo in je dobro, da jih bolje razumemo.

V oddaji z mag. Janjo Grilc boste med drugim dobili poglobljene odgovore na spodnja vprašanja:

  • Kaj vse je spolna zloraba?
  • Kdo so ponavadi žrtve?
  • Kako pride do zlorabe preko spleta?
  • Kateri so glavni motivi spolnega predatorja?
  • Zakaj žrtve ne prijavijo takoj oziroma zakaj šele po tolikih letih?
  • Zakaj so odrasli, ki o zlorabah vedo, tako pogosto tiho?
  • Preventiva: Kako lahko otroka naučimo, kateri so dovoljeni in kateri so nedovoljeni dotiki, kaj so prave skrivnosti in katere so napačne?

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte si tudi 1. oddajo z mag. Janjo Grilc: “Bi prepoznali spolnega predatorja?”

Postanite naročnik portala Iskreni. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.