Ko prekinemo tišino, zloraba nima več moči (video)

“Vsaka četrta punca in vsak šesti fant do 16. leta doživi eno obliko spolne zlorabe. Kar pomeni, da je v enem razredu vsak 5. otrok bil podvržen spolni zlorabi”, pravi zakonska in družinska terapevtka mag. Janja Grilc.

Ravno zaradi tega, ker je število mladoletnih žrtev tako zelo veliko, je naloga staršev in vseh odraslih, da se o tej tematiki izobražujejo – da prepoznajo nenavadna obnašanja (tako spolnega predatorja kot žrtve), da otroku prisluhnejo in takoj ukrepajo. “Otroci si spolne zlorabe ne izmišjujejo”, poudarja gostja oddaje.

A slaba ozaveščenost ter molk in zatiskanje oči so še vedno preveč prisotni. Otrok globoko v sebi pričakuje, da ga bo nekdo od odraslih potegnil ven izpod predarjevega vpliva, toda ljudje se prepogosto obrnejo vstran, ker so prepričani, da se v zadeve drugih ‘ne bodo vtikali’. Zato je mag. Grilc tukaj jasna: “Če okolica izve, da se spolne zlorabe dogajajo, to ne pomeni, da se ne smemo vtikati. Vedeti moramo, da gre za kaznijo dejanje. Če zlorabo prepoznamo, smo jo dolžni prijaviti”.

V oddaji z mag. Janjo Grilc boste med drugim dobili poglobljene odgovore na spodnja vprašanja:

  • Kaj vse je spolna zloraba?
  • Kdo so ponavadi žrtve?
  • Kako pride do zlorabe preko spleta?
  • Kateri so glavni motivi spolnega predatorja?
  • Zakaj žrtve ne prijavijo takoj oziroma zakaj šele po tolikih letih?
  • Zakaj so odrasli, ki o zlorabah vedo, tako pogosto tiho?
  • Preventiva: Kako lahko otroka naučimo, kateri so dovoljeni in kateri so nedovoljeni dotiki, kaj so prave skrivnosti in katere so napačne?

Vabljeni k ogledu videonapovednika!

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Vsi videi so dostopni našim naročnikom. Postanite naročnik portalov Iskreni in Domovina. Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij, na voljo vam je tudi koledar dogodkov ter mnoge druge ekskluzivne vsebine o aktualnih dogajanjih na področju družbe in politike.