Bi prepoznali spolnega predatorja? (video)

Spolne zlorabe, še posebej, če so žrtve otroci ali mladoletni, so vedno težka tema, vendar je pomembno, da se o tem vedno znova izobražujemo. Z zadostnim znanjem in zaupanjem lastnim občutkom, ki nam pravijo, da je nekaj narobe, lahko dejansko rešujemo življenja.

O spolnih predatorjih imamo pogosto stereotipne (in s tem tudi napačne) predstave. Ste recimo vedeli, da okoli 85 odstotkov otrok, ki so žrtve spolne zlorabe, storilca pozna? Da gre za osebe, ki uživajo zaupanje okolice, družine in staršev? Mag. Janja Grilc, zakonska in družinska terapevtka ob tem dodaja, da storilec zelo dobro ve, katero žrtev bo izbral, kdo je tarča, kdo mu je blizu in do koga lahko dostopa. In ne samo do njega, ampak tudi do njegove celotne družine. Torej, tudi odrasli ljudje lahko postanejo žrtev storilčeve manipulacije.

Poleg spodnjih vprašanj, ki nam širijo obzorja, kako deluje proces spolne zlorabe, pa nam sogovornica v videu odgovarja tudi na vprašanja, ki si jih mnogi postavljajo: zakaj otrok ne more reči “ne”, zakaj ne spregovori, zakaj se k spolnemu predatorju vrača? Obenem pa nam poda odlične nasvete, kako otroku najbolj pomagati, ko se nam o zlorabi izpove: kako moramo do njega pristopiti, katere besede najprej izreči, česa ne smemo spraševati, na kaj moramo biti občutljivi in kako ga moramo zavarovati.

V videu z mag. Janjo Grilc boste dobili še poglobljene odgovore na naslednja vprašanja:

  • O kakšen profilu človeka govorimo, ko govorimo o spolnem predatorju?
  • Po kakšnih poteh pride do otroka? Kako mu podira meje?
  • Kakšno je vedenje spolnega predatorja in kakšno je vedenje otroka, ki je v njegovem primežu?
  • Kakšne so posledice zlorabe?
  • Kaj morajo odrasli takoj storiti, ki opazijo znake zlorabe? Na koga se morajo obrniti?

Vabljeni k ogledu celotne oddaje!

Oglejte si tudi 2. oddajo z mag. Janjo Grilc: “Ko prekinemo tišino, zloraba nima več moči”.

Na portalu Iskreni smo za vas pripravili serijo video vsebin, ki vam bodo na voljo vsak teden. Vabljeni k spremljanju! >>

Kako otrok doživlja zlorabo, si lahko preberete tudi v knjigi Modra: Modra – knjiga, ki zaboli in zdravi