Bolečine ob ovulaciji – kdaj niso normalne

Thumbnail

Nekatere ženske čutijo ovulacijo, kar opišejo kot posebno bolečino v trebuhu, v strokovni literaturi poznano kot ‘mittelschmerz’. Zaznajo jo kot nenadno zbadanje, napetost ali topo bolečino v spodnjem delu trebuha, ki sovpada s časom ovulacije v menstrualnem ciklu.

Čeprav so nekatere bolečine, ki se pojavljajo ob ovulaciji, normalne, pa nenadna, zelo močna, zbadajoča ali izčrpavajoča bolečina ni normalna. Takšna bolečina je opozorilni znak, da je potrebna zdravniška obravnava. Nekateri vzroki ne povzročajo zgolj bolečine, ampak lahko povzročijo tudi, da ženska ne more zanositi.

Na žalost se na ultrazvoku ne vidi vsega. Posebej ne brazgotin, zarastlin in endometrioze. Edini način, da se oceni stanje v medenični votlini, je laparoskopija.

Najpogostejši vzroki bolečin

Ciste na jajčnikih

Ovulacijska bolečina je pogosto znak cist na jajčnikih (cista lahko poči ali se tvori v času ovulacije). Ženske s policističnimi jajčniki (PCO) pogosto čutijo bolečino zaradi številnih cist na jajčnikih.

Ciste na jajčnikih so rezultat hormonskega neravnovesja, ki je pogosto povezano z inzulinsko rezistenco. Zmanjšanje uživanja sladkorja, pšenice in mlečnih izdelkov (vsi delujejo vnetno na telo) ima lahko koristne učinke.

Endometrioza

Endometrioza lahko prizadene jajčnike in jajcevode in lahko povzroči bolečine v času ovulacije.

Zarastline zaradi preteklih operacij

Če ste imeli operacijo, je ta lahko pustila zarastline in brazgotine, ki povežejo jajčnike in sorodne strukture – jajčniki so tako lahko »držijo« črevesja in drugih organov, kar povzroča bolečine.

Bakterije

Nekatere bakterije lahko zanesejo v medenično votlino s katetri, operacijami ali tja zaidejo celo med porodom.

Spolno prenosljive bolezni

Bolečine lahko povzročijo tudi spolno prenosljive bolezni. Primer je klamidija, ki lahko povzroči tudi vnetje v jajcevodih, brazgotine in vnetje v medenici.  Klamidija lahko povzroči tudi hidrosalpinks – stanje, ko se v jajcevodu nabira gnoj in ga zamaši. To prav tako povzroči bolečino.   

Bolečina je alarm

Bolečina, ki jo občutite, je lahko normalna, ni pa nujno. Ustrezen pregled vam ne bo prinesel le miru, ampak vam lahko tudi prihrani težave na dolgi rok.Ob ovulaciji je normalno, da čutimo napetost v trebuhu, vendar pa bodimo pozorni na bolečine. Morda se bomo pomena bolečine začeli zavedati šele takrat, ko bomo želeli zanosit, in ko bo škoda morda že trajna. Ženske se ne zavedamo, da bakterije, ki so del normalne vaginalne flore, lahko zaidejo v maternični vrat, kjer povzročijo okužbo, ali potujejo navzgor v jajcevode in povzročijo večje težave (zamašitev jajcevoda, brazgotine ali hidrosalpinks).

Huda bolečina je lahko tudi zaradi raka na materničnem vratu ali raka na jajčnikih. Veliko žensk vsako leto umre zaradi raka, ki bi ga lahko preprečili oz. zdravili z zgodnjimi posegi, če ne bi bolečine smatrali za normalno. 

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja