Avto – najboljši kotiček za družinsko molitev rožnega venca

Foto: Shutterstock

Rožni venec je že stoletja ena temeljnih katoliških molitev. Pomirjujoče ponavljanje, kontemplacija Jezusovega življenja, spletanje rož za Marijo, zbližanje z Bogom … Odkar ga poznamo, ga ni svetnika, ki ga ne bi pogosto in z ljubeznijo molil.

Eksorcisti pravijo, da je rožni venec odlična obramba pred hudičem. Znani vatikanski eksorcist, danes že pokojni Gabriele Amorth, pričuje: »Eden od mojih sodelavcev je med eksorcizmom slišal hudiča reči: ’Vsako zdravamarijo čutim kot udarec po glavi. Če bi kristjani vedeli, kako močan je rožni venec, bi bil to moj konec.’«

Z rožnim vencem lahko izmolimo številne milosti. Rožni venec rešuje duše v tem življenju in v vicah. Rožni venec v družinah ohranja ljubezen in zvestobo. Sv. Janez Pavel II. je nekoč rekel: »Družina, ki skupaj moli, ostane skupaj.«

Marija otroke spodbuja, naj molijo rožni venec

Včasih je bil rožni venec najpogostejša oblika vsakodnevne družinske molitve, danes pa ga z otroki molijo le redki. Zdi se nam predolg, prenaporen, mukotrpen … Mislimo, da so otroci zanj premajhni in premalo zbrani. No, Marija ima drugačno mnenje. Vsakič, ko se je prikazala otrokom, jim je naročila, naj molijo rožni venec. Ne samo nekaj zdravamarij ali eno desetko, ampak celoten rožni venec. To je naročila fatimskim pastirčkom – Jacinta je bila takrat stara sedem, Frančišek devet in Lucija deset let. Marija je rožni venec molila s trinajstletno Bernardko v Lurdu.

Se Mariji rožni venec torej zdi primeren za otroke? Seveda! Ampak ker je današnji življenjski ritem drugačen, kot je bil nekdaj v Fatimi in Lurdu, si za molitev težje izborimo čas in predvsem mir. Pol ure za mirno molitev je v družinah z majhnimi otroki skoraj misija nemogoče. Obstaja pa kotiček, kjer smo kot družina skupaj in imamo čas. Ta kotiček je – avto.

Z rožnim vencem lahko izmolimo številne milosti.

Rožni venec otroke umiri

Na vožnjah, ki trajajo vsaj pol ure, z otroki pogosto molimo rožni venec. Ko na zadnjih sedežih nastane kraval, so otroci navajeni, da rečem: »Namesto kreganja bomo rajši molili rožni venec.« In začnemo. Vsak vodi eno desetko, ob čemer vsak izbere tudi svoj molitveni namen (za prijatelje, dojenčke v trebuščkih, mir po svetu, duše v vicah, ocenjevanje v šoli …). Tega je sposoben že petletnik, da o starejših niti ne govorimo.

Koristno je, če otroke prej uvedemo v skrivnost rožnega venca, jim razložimo, zakaj ga molimo in kakšno moč ima. Pripovedujemo jim lahko o rožnovenskih čudežih, ki jih bodo gotovo navdušili. (Nekaj idej najdete tukaj in tukaj.) Pomembno je, da otroci ne molijo pod prisilo, ampak da jim molitev osmislimo. Seveda je iluzorno pričakovati, da bodo otroci vedno vstopali v globoko kontemplacijo in se ne bodo nikoli upirali. Normalno je, da kdaj niso zbrani ali da se jim ne ljubi. Vendar so otroci sposobni precej globljega povezovanja s presežnim, kot jim pripisujemo. Ravno tako so sposobni velike zbranosti in umirjenosti.

Ob enakomernem ponavljanju zdravihmarij se otroci najpogosteje umirijo. Pravi čudež je, kako lahko družina, ki se je v avtu še malo prej kregala, zbrano moli. Kadar ne gre in se kraval nadaljuje, pa temu ni treba pripisovati prevelikega pomena. Ob takšnih trenutkih Mariji izročim naš vsakdanji kaos in rožni venec zmolim sama.

Družinske molitve nočem idealizirati kot blaženi trenutek popolnega notranjega miru. Vendar je vožnja z avtom, kjer vsi prikladno sedimo na svojih sedežih, še najboljši približek mirnega molitvenega kotička. Če ne verjamete, poizkusite. Verjamem, da nam naša Nebeška Mati tudi ob naši nepopolni molitvi izprosi cel kup milosti, ki jih še kako potrebujemo.

Za iskrene odnose.
Pridružite se naročnikom iskreni.net!

Dobili boste orodja in spodbude v obliki ekskluzivnih videov in člankov, ki vam bodo pomagale, da ustvarite vzpodbudno okolje za vas osebno, vaš zakon, družino, pa tudi širše. Z naročnino podprete tudi naše delo in omogočite rast ter razvoj tako sebe kot tudi izboljšavo bodočih vsebin za vas in ostale.
Hvala vam!

Naroči se

Komentarji

  1. Tudi sama v avtu pogosto molim. Zjutraj jutranjo molitev, zvečer večerno molitev, potem dodam Oče naš in Zdravo Marijo za vse duše v vicah. Včasih molim tudi O gospa moja, Pod tvoje varstvo pribežimo itd. Včasih poslušam radio. Kakor kdaj. Najlažje mi je, če vozim jaz in sem v avtu sama. To mi je prišlo v navado, ki me pomirja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja