Kaj storiti, da bodo otroci radi molili rožni venec?

Foto: Iva Nežič Glavica

Rožni venec je preprosta in že več stoletij stara molitev, ki se je ohranila vse do danes. Odrasle ponavljanje enih in istih besed pomirja in nam omogoča poglobljen odnos z Bogom in Marijo, medtem ko otroci pri tej molitvi pogosto zehajo in se dolgočasijo. Če želimo, da bodo otroci radi molili rožni venec, je pomembno, da ga prilagodimo njihovi starosti.

Pri mlajših otrocih je za začetek že dovolj, če (pri večerni molitvi) zmolimo eno zdravamarijo na dan. Pri tem si lahko pomagamo z Marijinim kipcem oz. sliko, okrog katere bomo vsak dan postavili en kamenček (postavimo deset kamenčkov, perle za nizanje). Vsak kamenček predstavlja eno zdravamarijo, ki nas počasi, z molitvijo, pripelje v Marjino varno naročje. Po desetem dnevu lahko kamenčke (perle) nanizamo na vrvico s križem in oblikujemo rožni venec. V mesecu oktobru lahko z molitvijo nadaljujemo tako dolgo, da si vsak član družine oblikuje svoj rožni venec ali pa si družina naredi skupen družinski rožni venec.   

Z večjimi otroki že lahko (pri večerni molitvi) zmolimo celo desetko rožnega venca in si tudi izberemo en del rožnega venca (veseli, svetli, žalostni, častitljivi del). Pri tem je dobro, da ima vsak član družine svoj rožni venec. Če to ni možno, si rožni venec podajamo iz roke v roko. Mi imamo na razpolago več rožnih vencev, tako si lahko vsak izbere svojega. Pred molitvijo z možem otrokom razloživa, kdo nam je rožni venec podaril oz., kje sva ga kupila in kakšni spomini naju vežejo nanj. Npr.: to je babičin rožni venec. Še zdaj jo vidim, kako je sedela v kuhinji in ga zvečer molila. Ali pa: ta rožni venec je poročno darilo gospe Nade. Preden nama ga je poklonila, je celega zmolila za naju, da bi bil najin zakon srečen.

Desetko rožnega venca lahko molimo na različne načine. V  družinah z mlajšimi otroki je dobro, da vsak član družine moli eno zdravamarijo »naprej«, drugi pa mu v zboru odgovarjajo (Sveta Marija …).  Tako vsa družina v molitvi aktivno sodeluje in ji tudi lažje zbrano sledi. Ko so otroci večji, lahko sami molijo »naprej«, medtem ko jim starši odgovarjajo.

Če želimo, da bo molitev še bolj poglobljena, lahko pred vsako zdravamarijo oz. desetko izrečemo svoj molitveni namen. Npr. To zdravamarijo bomo zmolili za mojo prijateljico, ki je bolna; za pogum na tekmi, za potrpežljivost pri vzgoji otrok … Na tak način otroci ne bodo doživljali molitve rožnega venca kot golo ponavljanje, temveč bo vsaka zdravamarija za njih konkretna in osebna, njihova molitev pa bo bolj zavzeta. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se pri takšni molitvi rado zgodi, da je kar naenkrat premalo jagod v eni desetki. Če se to zgodi, pričnite z novo desetko. A ni to bistvo rožnega venca?

Avtorica prispevka je dr. Iva Nežič Glavica.

Brezplačen za vse, ki ga potrebujejo. Z vašo podporo.

Ne zmorejo vsi plačati za kakovostne in poučne vsebine, zato so naši članki brezplačni za vse obiskovalce portala iskreni.net. Če ste med njimi, vabljeni, da nas še naprej berete brezplačno.

Če pa ste med tistimi, ki si na srečo lahko privoščite tudi nekaj več, vabljeni, da naše delo finančno podprete in prispevate k večji kakovosti življenja posameznikov in boljšim odnosom v slovenskih družinah.

Odločite se za enkratno ali mesečno donacijo v poljubnem znesku. Vsak prispevek šteje!

Doniraj

Lahko pa postanete tudi naš naročnik in z enim paketom dostopate do zaklenjenih vsebin in izobraževalnih oddaj s področja medsebojnih odnosov, vzgoje, osebne rasti in financ.

Preveri pakete in se naroči

Komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja